Sporting Leiden (zondag) moeizaam langs SJZ

-

Derde klasse A ( zondag)- Eindelijk was het dan zover voor de nieuwe fusieclub. Na twee uitwedstrijden en een vrije competitieronde mochten ze thuis aantreden op een zonovergoten sportpark Morsch II. De thuiswedstrijden worden nog steeds in Leiden gespeeld al krijgt het met alle broers en neven Maaskantjes, drie in de basis, wel een Noord-Brabants tintje.

Aanvoerder Danny Maaskant is heel tevreden: ,,Het is altijd al een wens van me geweest om met ons drieën in een team te spelen. Ik ben 32 en het was nu of nooit. We hebben het vorig jaar vroeg bekend gemaakt in de hoop dat het een aanzuigende werking zou hebben en dat is goed gelukt want er staat een goed team.” Het was gezellig druk op het sportpark, uiteraard door het goede weer, maar ook doordat alle overige senioren elftallen allemaal thuis speelden. Ook het feit dat de gasten uit Zoeterwoude Dorp een aanzienlijk aantal supporters mee hadden genomen speelde hierbij mee.

SJZ had ook al een vrije competitieronde achter de rug en beide ploegen waren redelijk gestart met vier punten uit twee wedstrijden. Van redelijk voetbal was in het eerste gedeelte van de eerste helft weinig te merken. Met een licht overwicht voor Sporting Leiden al vloeiden daar geen uitgespeelde kansen uit voort. De eerste mogelijkheid was voor Daan Hoogbruin die op de rand van het 16-metergebied vrij kon aanleggen maar het doel miste. De overigens onopvallend en dus goed leidende scheidsrechter Van Slooten dacht waarschijnlijk in de week van de scheidsrechter om ook maar eens in de spotlights te gaan staan en besloot tot ieders verbazing om een drinkpauze in te gaan lassen. Het was zeker heerlijk weer, maar een drinkpauze was wel iets te veel van het goede.

Wij van leidenamateurvoetbal vinden het wel gepast om de scheidsrechters deze week in het zonnetje te zetten en ze te voorzien van een cadeaubon van Gall & Gall, gezien de drinkpauze voor deze scheidsrechter waarschijnlijk wel een gepaste attentie? ,,Ik vind het een mooi initiatief van jullie en waardeer dit zeer zeker”, aldus de leidsman na afloop.

Hoogtepunt van de eerste helft was een schitterende vrij trap van de met een fijne traptechniek gezegende Danny Pieterse. De aanvaller zelf: ,,Ik telde hem eigenlijk al, maar helaas kon de keeper de bal nog net tot een corner verwerken.” Evenals zijn vader Michel Pieterse, die jarenlang in het eerste van SJZ speelde,  beschikt hij ook over een paar O benen ,,Dat zit in de genen denk ik.” Vlak voor rust kreeg de thuisclub de eerste echte goede mogelijkheid na een zeldzaam foutje van de betrouwbare keeper Glenn van Nierop, maar helaas voor Sporting Leiden werd de bal overgeschoten.

Na de rust was het wederom een vrije trap van Pieterse die doelman van Sporting tot een fraaie redding dwong. Vier minuten later kreeg de hard werkende spits Tommy van Klink een uitgelezen kans om alleen voor Blikman SJZ op voorsprong te schieten, maar weer was de Leidse doelman een sta in de weg. De wedstrijd leek op een terecht gelijkspel af te stevenen toen de verdediging van SJZ zich vergaloppeerde en de tot dan toe goed in bedwang gehouden Gökhan Yazici zijn klasse toonde en  heel koelbloedig de bal langs Van Nierop schoot, 1-0. De verdediging van SJZ had tijdens de gehele wedstrijd weinig kansen weggegeven, maar weer was er in de slotfase miscommunicatie waardoor de bal voor de voeten van Koos Habraken kwam. Deze verschalkte met een mooie gevoelige lob keeper Van Nierop en besliste de wedstrijd definitief.

Pieterse nog eens: ,,Ik ben wel tevreden met hoe we gespeeld hebben, maar uiteraard niet met de uitslag. Naar mijn idee hadden we zeker een punt verdiend. Ik ben er een jaartje tussenuit geweest in verband met mijn studie maar pak het naar mijn idee aardig op en hoop vooral met dode spelsituaties belangrijk te zijn voor mijn team.”

Danny Maaskant tot slot: ,,Het was een zware wedstrijd tegen een goede, stugge ploeg. We begonnen in een veel te laag tempo. Ons eerste doel is om begin februari in het linkerrijtje te staan en van daaruit verder te kijken en heb daar alle vertrouwen in.”

Sporting Leiden-SJZ 2-0 (0-0). 85. Yazici 1-0, 90.+1 Habraken 2-0. Scheidsrechter: Van Slooten. Toeschouwers: 250.

Sporting Leiden: Blikman, Justin Maaskant, Mink, Habraken, De Haas ( 84. Bonte), Filippo, Danny Maaskant, Kenneth Maaskant, Yazici, Abassi, Karpuz.

SJZ: Van Nierop, De Goede, Van der Hoeven, Plooij, Hensing, Griffioen, Sleijser, Van Klink (68. Wansink), Pieterse, Hoogbruin, Versteegen (85. Berg).

Foto’s: Jan van der Lubbe (een fotoreportage volgt nog)