vrijdag, april 19, 2024
HomeDerde klasseASCVoorbeschouwing derde klasse (za en zo), 31 maart en 1 april

Voorbeschouwing derde klasse (za en zo), 31 maart en 1 april

-

In de derde klasse op zaterdag en zondag spelen de teams van Leidenamateurvoetbal niet om de prijzen mee dit seizoen. Wel ligt er nog een kansje in de derde periode om eventueel nacompetitie voor promotie binnen te halen.

Zaterdag

Voor LSVV’70 zou dat helemaal een stunt zijn. De Leidse studentenploeg staat na twee gespeelde wedstrijden in de derde periode op zes punten, maar moet zich eigenlijk eerst zorgen maken om lijfsbehoud. Het begin van de goede reeks kan natuurlijk wel worden voortgezet. Al zal dan koploper Soccer Boys, dat pas twee keer verloor dit seizoen, geklopt moeten worden. De ploeg uit Bleiswijk was afgelopen zaterdag nog veel te sterk voor Kagia (1-4).

De Lisserbroekers bezetten op hun beurt de tiende plek, met één punt meer dan nummer elf LSVV. Helemaal veilig is het team van trainer Anton Wijsman dus nog niet, want plek twaalf en de nacompetitie komen steeds dichterbij als er niet weer een keer wordt gewonnen. Van de laatste zes competitiewedstrijden, die Kagia in 2018 speelde, gingen er maar liefst vier verloren. Met een overwinning tegen Be Fair kunnen de oranjehemden weer omhoog kijken. Eerder dit seizoen verloor de ploeg op eigen veld met 1-2 van de Waddinxveners.

Evenals Kagia had ook Zwammerdam zich iets anders voorgesteld van het seizoen. De ploeg van Rob de Lange heeft 21 punten en staat daarmee op gelijke hoogte met Kagia. Een plek in de middenmoot is zeker nog niet uit zicht, maar bij een nieuwe nederlaag wordt het menens voor de komende maanden. DWO is een lastige tegenstander, die kort geleden nog tweede stond. Vorige week werd echter verloren van het steeds beter draaiende Van Nispen en daardoor moest een plekje worden ingeleverd. In de eerste ontmoeting werd een gelijkspel overeengekomen (1-1). Slecht nieuws was er ook nog in verband met het volgende seizoen. Donny van der Neut, een talent, verlaat de groenhemden en zal neerstrijken in Ter Aar bij TAVV.

Het duel tussen VV Leiden en Koudekerk werd al belicht in de Krakerrr van de Week!

Zondag

Op zondag strijdt SJZ mee om de derde periode, al is het natuurlijk nog te vroeg om daar echt iets over te zeggen. Afgelopen weekend werd voor de tweede keer dit seizoen gewonnen van koploper Altior (0-1). Tegen hooggeplaatste ploegen lukt het de Zoeterwoudenaren vaak wel, tegen laagvliegers meestal niet. ,,We hebben laten zien dat Altior niet zomaar kampioen kan worden”, sprak trainer Ludo Pistorius na afloop. ,,Ik denk dat ze dat uiteindelijk wel worden, maar ook wij kunnen van ze winnen. Toch blijft het ongelooflijk hoe laag we staan op de ranglijst. Met alle respect; we staan achtste. Dat is om te huilen en we moeten veel beter kunnen met elkaar. Dat neem ik de jongens wel kwalijk dat ze het niet iedere week kunnen opbrengen tegen wat mindere ploegen.” Komend paasweekend komt nummer twaalf Kickers ’69 op bezoek. Bij winst pakt SJZ een plek in de middenmoot, een plaats waar Pistorius en zijn mannen ook minimaal thuis horen. Typerend is wel de nederlaag van eerder dit seizoen in Leimuiden tegen de laagvlieger (3-1).

FC Rijnland ontvangt Nicolaas Boys, dat door de 3-1 thuiszege op WVC weer meedoet om de titel. Voor de Leidenaren lijkt – na vier nederlagen op rij – de vierde plek en eventuele plaatsing voor de nacompetitie bijna onmogelijk, althans in de huidige vorm. De achterstand op Stompwijk ’92 is inmiddels opgelopen naar vier punten. Het belangrijkste is dat het bij Rijnland weer over voetbal gaat na alle vervelende verhalen van de afgelopen weken met de nodige rode kaarten. ,,Natuurlijk balen wij als spelersgroep ook wanneer we met FC Rijnland weer eens in het nieuws komen vanwege de rode kaarten”, sprak aanvoerder Wim de Bolster. ,,Mensen die de wedstrijden niet gezien hebben, staan dan al snel met hun oordeel klaar. Vorige week in de wedstrijd tegen FC Aalsmeer verliest één van onze spelers zijn hoofd, terwijl er sprake is een leuke en sportieve wedstrijd. Als team baal je daar ook enorm van maar sta je machteloos op zo’n moment. Aan de andere kant snap ik ook heel goed, dat als je dit wekelijks overkomt je wel het nadeel van de twijfel hebt.’’

Warmunda pakte afgelopen zondag knap een punt tegen de andere kampioenskandidaat, RKDES (2-2). Voor de Warmonders zijn dat bonuspunten in magere tijden. Tegen hekkensluiter Bernardus in Hazerswoude-Rijndijk worden drie punten verwacht. Al moet de equipe van coach Alan Campfens oppassen, want de Rijndijkers pakten hun eerste zege sinds begin december. ASC moest eraan geloven (2-3). Warmunda is dus gewaarschuwd, al zal de ploeg na de 2-1 zege eerder dit seizoen wel met vertrouwen afreizen naar Hazerswoude.

ASC kreeg dus een tikje. Tegen Stompwijk ’92 moet dan ook alles anders. Winnen wordt nog wel een karwei voor de Oegstgeestenaren, aangezien de aanstaande tegenstander in een goede vorm steekt. Van de laatste acht duels gingen er slechts twee verloren. Al lieten FC Rijnland (4-3) en Altior (0-4) zien dat de Stompwijkers in 2018 zeker niet onverslaanbaar zijn. En dat liet ASC zelf in de eerste seizoenshelft ook al zien, toen half november Stompwijk ’92 met 4-2 werd verslagen door goals van Ward Buijze, Jelle Schouten, Ruben Dutrieux en Ralph van Zandwijk.

In de derde klasse B speelt Voorschoten ’97 eigenlijk alleen nog maar voor de eer. De ploeg van trainer Huib van Oostrom Soede hoeft zich geen zorgen te maken om degradatie, maar strijdt ook niet meer mee om een periode. In de derde periode zijn de Voorschotenaren namelijk ook slecht gestart met twee verliespartijen. Van Oostrom Soede miste de ‘joystick’, zo vertelde hij na afloop van de met 5-4 verloren wedstrijd tegen Taurus. ,,Echt een deceptie’’, klonk het ongeloof de avond na het treffen nog in de schorre stem van de Hagenaar door.  ,,Ik heb ze met alles wat ik in me had naar voren proberen te schreeuwen, maar het was aan dovemansoren gericht. We liepen steeds verder achteruit, zo ver zelfs dat we met ons middenveld praktisch tegen de eigen ‘zestien’ aan stonden. Bijzonder. Als je er dan nog kort op zit en fel in de duels bent, oké. Maar wij stonden steeds op een meter te denken. Ja, dan roep je het over jezelf af.’’ Tegen Full Speed moet Voorschoten zich weer herpakken. Met een overwinning kan de ploeg twee plekken stijgen naar plaats zeven. Er is dus eigenlijk nog wel iets om voor te spelen..

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read