In de vierde klasse A is FC Oegstgeest na tien duels nog altijd ongeslagen. Toch gaat de formatie van coach Huig Jan Heeringa niet aan de leiding. Aarlanderveen, dat slechts eenmaal puntenverlies leed, is koploper. Aanstaande zaterdag ontmoeten de twee teams elkaar op sportpark De Voscuyl. Oegstgeest-goalie Peter Messemaker heeft vertrouwen in een goede afloop.

De afgelopen zondag 37 jaar geworden doelman keerde deze zomer terug bij de club, waar hij als jongetje begon. ,,Tot aan m’n 22ste heb ik bij Oegstgeest gekeept. Vanuit de B1 belandde ik meteen in het eerste elftal. Dat kwam nog in de tweede klasse uit, destijds een behoorlijk niveau. De hoofdklasse was toen het hoogste.”

Daarna volgde een indrukwekkende carrière bij clubs als Noordwijk, IJsselmeervogels, Quick Boys en FC Rijnvogels. Op De Kooltuin leek er anderhalf jaar geleden een einde te komen aan Messemakers sportieve loopbaan. Na een seizoen zonder voetbal haalde hij echter deze zomer zijn keepershandschoenen weer tevoorschijn.

,,Dat had een paar redenen. Huig Jan, die ik goed kende van zijn tijd als trainer van het tweede elftal bij FC Rijnvogels, nam contact met mij op en vertelde me dat zijn doelman ermee ging stoppen. Hij vroeg me of ik wellicht zin had om weer onder de lat te gaan staan en hem zo uit de brand te helpen. Verder speelde het mee dat mijn moeder was overleden en dat ik graag mijn vader wat afleiding wilde bezorgen door hem op zaterdag naar het voetbalveld te trekken. Nu ik opnieuw speel staat hij weer langs de lijn. Natuurlijk vroeg ik me wel af hoe het zou gaan na er een jaar tussenuit te zijn geweest. Maar het is me alles meegevallen. Ik voel me goed, ben fit en sta lekker te keepen. Eigenlijk ben ik aan mijn tweede jeugd begonnen. Ik ben natuurlijk wel een soort opa van de selectie, maar ik heb het enorm naar mijn zin. Het is een erg gezellige groep. Meer puur dan wat ik in die vijftien, zestien jaar dat ik in de hoogste klassen speelde meemaakte. Bij die clubs werd natuurlijk betaald en was het toch anders. Er wordt hier op een andere manier met de spanning omgegaan en er is veel plezier na afloop. ”

,,We vormen ook een goed collectief”, vervolgt de in Noordwijk woonachtige Messemaker (foto boven thuis tegen Roodenburg). ,,Iedereen is bereid een stapje extra te doen voor de ander en het team vormt een uitgebalanceerd geheel. Ik denk zelfs dat we met ons huidige elftal in de tweede klasse mee zouden kunnen draaien. Dat is ook al gebleken bij oefenwedstrijden die we tegen tweedeklassers speelden. Waar we nogal eens moeite mee hebben tijdens sommige wedstrijden is als tegenstanders de bal zo maar naar voren peren achter onze laatste linie en dan een paar van hun er achteraan rennen. Wij maken graag het spel, willen op die manier de tegenstander niet in hun spel laten komen en zelf zo gevaar stichten. Onze verdediging staat dus vaak hoog. Dat betekent voor mij dat ik regelmatig een meter of tien buiten de zestien sta. Ik ben nog redelijk snel, dus het gaat me nog wel goed af. Toch zijn we bijvoorbeeld tegen Hazerswoudse Boys en Zevenhoven door die lange halen al een paar keer punten kwijtgeraakt. We praten veel met elkaar over deze situatie en beseffen dat onze strijdwijze eigenlijk best link is. Toch kiezen we er wel voor.”

De Heeringa-brigade liep door drie remises buitenshuis – ook bij Meerburg kwamen de paarsgelen niet verder dan een gelijkspel (0-0) –  een achterstand op van vier punten ten opzichte van de koploper. Aarlanderveen verspeelde alleen tegen Alphense Boys punten. Zowel Oegstgeest als Aarlanderveen was vorig seizoen al dichtbij promotie. Beide ploegen eindigden als tweede (respectievelijk in 4A en 4C) en strandden vervolgens in de nacompetitie. De titelstrijd lijkt zich nu tot dit tweetal te beperken. Het als derde genoteerde Woubrugge volgt de lijstaanvoerder immers op een straatlengte: het verschil met de lijstaanvoerder bedraagt tien punten. ,,We zullen vol voor de winst moeten gaan. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat het goed komt. Ik heb begrepen dat ook zij ervan houden om de bal lang naar voren te spelen. Daar zullen we ons op moeten instellen. We moeten dus achterin steeds alert zijn ,” meent de doelverdediger.

Of een eventuele promotie de kans vergroot dat de met een eigen bedrijf in de bloemenexport werkzame Messemaker (foto hierboven tegen Kickers’69) ook volgend seizoen op De Voscuyl te bewonderen zal zijn, laat de sluitpost in het midden: ,,Het zou misschien aantrekkelijk zijn, maar ik heb er nog niet echt over nagedacht. Ik heb uiteraard te maken met een thuissituatie. We hebben drie kinderen en zulke beslissingen neem ik sowieso in overleg met mijn vrouw.”