Komende zaterdag speelt Voorschoten’97 de eerste competitiewedstrijd van het seizoen in de eerste klasse B. Tegenstander is Honselersdijk. Laat dat nu net de formatie zijn van André Lourens, de trainer die Adegeest juist verliet. Reden genoeg om vooruit te blikken met de kampioenenmaker, die nu dus juist tegen groengeel moet aantreden.

Allereerst maar eens erachter komen hoe Lourens zijn nieuwe club tot nu toe ervaart. ,,Wij zijn pas vijf weken onderweg, dus dat is betrekkelijk kort. Het is voor mij en de groep wennen geweest. De vorige trainer, Piet Boon, heeft hier ruim acht jaar gewerkt en veel neergezet. Als nieuwe trainer is het dan afwachten hoe een groep op jou reageert. Ik heb het zeker naar mijn zin, maar het is veel dorpser dan bij Voorschoten’97. De spelers komen veelal lopend of per fiets naar het sportpark. Dat zegt genoeg. Dat is ook de charme van deze club.”

Over de voorbereiding bij de nummer vier van de eerste klasse B van vorig seizoen. ,,Doordat Honselersdijk alweer nacompetitie haalde zat het seizoen er pas in juni op (Sliedrecht bleek een maatje te groot, HK). Daarna heeft de ploeg nog gespeeld tegen ADO Den Haag, mede in het kader van het afscheid van de trainer. Toen pas brak de vakantie aan. Dus ik heb niet in twee periodes kunnen werken in de voorbereiding zoals dat bij Voorschoten’97 wel het geval was. Dat is dus anders. Geleidelijk aan heb ik gezien dat er veel voetbal in de ploeg zit. De resultaten waren wel wat wisselvallig, maar daar waren aanwijsbare redenen voor. Helaas zijn we ondertussen getroffen door drie middenvelders met blessures. Dan spreek ik echt over basisspelers dus dat is een lelijke streep door de rekening. Natuurlijk kunnen we best wat opvangen, maar de keuze is hier niet zo groot als dat dit was bij mijn vorige club. En dan te bedenken dat Voorschoten’97 er zelfs het nodige bij heeft gekregen. Maar goed, dit is niet anders en we zullen daarmee moeten om gaan. Nog steeds staat er een leuke ploeg, die net als Voorschoten’97 aanvallend voetbal wil spelen.”

De bloemen en het bier zijn binnen. Voorschoten’97 werd kampioen onder trainer Lourens. Nu is hij de opponent..

 

Lourens spreekt van een jonge en leuke groep. ,,De club was vier jaar geleden nog derdeklasser. Daarna zijn ze in twee jaar van de tweede naar de eerste klasse gepromoveerd en vorig seizoen is er alweer een puike prestatie neergezet. Dat is toch uniek te noemen voor een club die het vooral van eigen jongens moet hebben. Het is een veelal jeugdige groep en dan weet je dat het af en toe wat minder kan zijn. Tegen tweedeklassers hebben we het goed gedaan. Enkel tegen Westlandia waren we het in de tweede helft even kwijt. Dat zijn belangrijke leermomenten.”

De ex-trainer van Voorschoten’97 mist zaterdag dus zijn eerste keus op posities 10, 8 en 6. ,,Natuurlijk een aderlating en we zullen moeten gaan schuiven. Dus of we klaar zijn voor de klus weet ik niet, maar we zullen er gewoon moeten staan zaterdag. Spelers zullen zich echt willen bewijzen want het wordt nu menens en dat levert sowieso een andere wedstrijdspanning op.”

Lourens is nog steeds trots op zijn periode op sportpark Adegeest. ,,Het was een fantastische periode en er is veel verbeterd bij de club. De titel was een prachtige beloning. Ik volg hen nog op de voet uiteraard en ik weet dus dat mijn opvolger een uitstekende selectie ter beschikking heeft. Ik verwacht eigenlijk wel een top vijf klassering voor ze. Ik ken immers de kwaliteiten van de spelers en daar is enkel maar meer kwaliteit aan toegevoegd.”

Vervolgend: ,,Peer van Paasen heeft zich weer verder ontwikkeld en hij is nog belangrijker voor het team geworden. Over Sergio Vrede kon ik nauwelijks beschikken vorig seizoen, maar hij is nu fit en op meerdere posities inzetbaar. Ook al een plus. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan spreek ik eigenlijk enkel nog over de spelers die er al waren.”

Toch ziet de trainer die de week na Voorschoten’97 Forum Sport thuis treft, de werkgever waar hij ook geruime tijd werkzaam voor was (hoe kan het zo gepland worden, HK), mogelijkheden om een resultaat te pakken op de openingsdag. ,,Beide ploegen willen graag aanvallend voetbal spelen en dat kan een boeiende en open pot opleveren. Daar hoop ik ook op als voetballiefhebber. En dan zien we wel tegen half vijf welke uitslag er op het scorebord staat. Nee, tot nu valt het wel mee met de appjes over en weer. Ik ben wel in voor een gebbetje en kan dat wel hebben. Die appjes zullen vast na zaterdag wel komen. Het is enkel de vraag vanaf welke kant, haha. Ik heb er zin in en ik kom met plezier terug op het nest in Voorschoten.”