woensdag, mei 1, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseVlag niet halfstok bij FC Rijnvogels maar na zege op Swift hoog...

Vlag niet halfstok bij FC Rijnvogels maar na zege op Swift hoog in top

-

Hoofdklasse A (zaterdag) – ,,Al met al een mooie overwinning van onze rood-witten, bijna ook nog zonder tegentreffer wat ik zeker niet had verwacht na het vertoonde spel in de eerste helft. Een overwinning die nodig was want in deze hoofdklasse liggen teams wel heel dicht bij elkaar. Maar met deze 3-1 zege kan je thuiskomen en ik ga daar zeker een cognacje op nemen bij thuiskomst vanmiddag”, aldus opa Wijmer, de trotse supporter van kleinzoon Kevin Wijmer, centrale verdediger bij FC Rijnvogels.

Waar de uitwedstrijd een moeizame 2-2 opleverde, was het afgekeurde veld bij Nootdorp vorige week de reden van een vrij speelweekend voor de thuisploeg. Dat waar Swift met een knappe 0-4 uitzege bij Jodan Boys in 2019 de ongeslagen status prima kon handhaven. Zou de ploeg van trainer Jimmy Simons daar zaterdagmiddag wat aan kunnen veranderen? Daar zag het na de eerste balomwentelingen onder de goedkeurende blikken van de prima leidende scheidsrechter Mitchel Krop zeker niet naar uit. Want twee strakke Swift-voorzetten in de FC Rijnvogels-zestien werden net door alle Amsterdamse voorwaartsen gemist.

Opa Wijmer zag toen de bui al hangen, zittende in zijn eigen verwarmde ‘skybox’: ,,Ik heb echt nog geen ene goede aanval van onze jongens gezien. Het lijkt alsof ze deze middag weer alleen maar op de counter loeren.” Maar wat hij wel met alle andere supporters zag, was een Jaap van Duijn bij FC Rijnvogels die zijn voetbalschoenen weer op het standje ‘Platini’ had gezet. Zijn vrije trap van ruim twintig meter zag en hoorde iedereen op de kruising uiteenspatten. Een tegenvaller was zeker dat de rots in de branding achterin, Arie de Vreugd, al rap geblesseerd uitviel, maar hij werd prima vervangen door de jonge verdediger Reno van Heiningen.

FC Rijnvogels zakte wat in, speelde daardoor louter op de counter waar de Amsterdammers nog verderop wat kleine kansen kregen. ,,De eerste echte fraaie aanval van de thuisploeg zag ik pas een kleine tien minuten voor rust”, sprak opa Wijmer met een berustend gevoel terwijl hij al hardop fantaseerde over de mogelijk in de rust te bezorgen bitterballengarnituur in zijn ‘skybox’. De thuisploeg kwam toen ineens beter in het spel, en de voorwaartsen werden sneller en beter gevonden. Zo ook Van Duijn die leep van zijn tegenstander wegdraaide, hard richting Swift-doelman Joost Meendering sprintte om hem kansloos in de linkerhoek te passeren, 1-0. Op slag van rust zag Van Duijn zijn vrije trap van ruim twintig meter net in de hoek deels gestopt worden door Meendering. Voor Romano van der Stoep was dit vervolgens een ‘appeltje eitje’, hij tikte van dichtbij de 2-0 binnen.

Na rust kwamen beide teams ongewijzigd binnen de lijnen. Het positieve spel van het einde van de eerste helft kon door de rood-witten niet worden doorgetrokken in de tweede helft. Van beide kanten was het spel echter matig en zeer opvallend was dat topscorer Max van Steen bij FC Rijnvogels geen enkele keer in stelling kon worden gebracht.

Er kwamen nog wel kleine kansjes maar het was de immer opstomende Niek, ‘Suurbier’, Ossevoort die na een prachtige aanval kort voor tijd vanaf randje zestien de bal strak en laag in de rechter benedenhoek schoot, 3-0. Dat Dennis Dinkgreve in de laatste minuut voor de 3-1 zorgde, was louter relevant voor de statistieken. Opa Wijmer zocht daarom na het laatste fluitsignaal trots zijn kleinzoon en aanvoerder langs de zijlijn op, wat een machtig mooi beeld om te zien… voetballiefde die generaties verbond. Daar zou hij thuis vast en zeker trots zijn cognacje voor inschenken na deze 3-1 zege.

FC Rijnvogels staat met deze fraaie zege op plek zes met 34 uit 22 in de wetenschap dat de ploegen van plek vijf t/m negen allen 34 punten hebben. Komende zaterdag is er de inhaalwedstrijd uit bij het laag geklasseerde SV Nootdorp. Kansen genoeg dus om verder omhoog te kijken en ook de ongeslagen status in deze derde periode verder uit te bouwen. En dat de vlaggen niet halfstok hingen of er vooraf één minuut stilte werd gehouden, dat bleek een beslissing op clubniveau te zijn waar het bij diverse andere verenigingen deze voetbalmiddag wel werd toegepast.

Met dank aan Piet van Kampen voor de foto’s.

FC Rijnvogels – AVV Swift 3-1 (2-0). 40. Van Duijn 1-0, 45. Van der Stoep 2-0, 88. Ossevoort 3-0 en 90. Dinkgreve 3-1.Scheidsrechter: Mitchel Krop. Toeschouwers: 247.

FC Rijnvogels: Verkerk, Van den Oever, De Vreugd (9. Van Heiningen), Ossevoort, Slegt, Van Steen, Van der Stoep, Van Duijn, Wijmer (77. De Bruin), Van Leeuwen (81. Lauhouh) en Driebergen.

AVV Swift: Meendering, Yilmaz, Van Zweeden, Ruijter, Moelee, Dinkgreve, Dingjan, Van Wakeren, Den Hoed (58. De Graaf), Groen en Rosenhart (70. Cabezas Narvaez).