donderdag, mei 23, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryVoorbeschouwing vierde klasse, zaterdag 23 november

Voorbeschouwing vierde klasse, zaterdag 23 november

-

Na een weekend van stilstaan voor de meeste ploegen gaan de ‘LAV-teams’ in de vierde klasse richting de Kerstdagen. Met nog vier speelrondes te gaan komt de winterstop steeds dichterbij.

Voor Koudekerk worden het spannende weken. De huidige nummer drie staat slechts één punt achter op koploper Hazerswoudse Boys en met nummer twee Kickers’69 staat het zelfs gelijk in punten (19). De formatie van trainer Ronald Rosdorff zou zomaar als ‘Wintermeister’ kunnen gaan finishen mits er de komende vier wedstrijden goed wordt gepresteerd. De Koudekerkers, dit seizoen pas één keer verloren, reizen zaterdagmiddag af naar Zoeterwoude-Dorp, waar SJZ de ‘lastige’ tegenstander is. Beide ploegen namen het in de historie nog nooit tegen elkaar op in competitieverband. De Zoeterwoudenaren maakten pas afgelopen zomer de overstap naar de zaterdag, de dag waarop het eerste elftal van Koudekerk altijd al heeft gespeeld.

Wil SJZ dit seizoen overigens nog aanhaken bij de top vier, dan moet de equipe van de Katwijkse coach Arie van Duijn winnen op eigen veld. Anders wordt het gat nu al behoorlijk groot. De Zoeterwoudse formatie staat namelijk met dertien punten op plek vijf. Wordt er verloren, dan kan het verschil na komend weekend zomaar oplopen naar acht punten.

Football Factory wil er dit seizoen van alles aan doen op van die laatste plek af te komen in de vierde klasse A. Want geen enkele Leidse student wil dat de club het lelijke eendje van de competitie wordt. Het probleem bij de hekkensluiter is voornamelijk het scoren. Na zeven speelrondes staat de teller pas op vijf goals. Daarnaast won Football Factory nog geen één duel. Alleen op eigen veld tegen Warmunda werd met 1-1 gelijkgespeeld. De overige wedstrijden gingen allen verloren. Tegen Bernardus moet het dit weekend gaan gebeuren. De Hazerswoudenaren, die ook maar negen keer het net vonden, hebben slechts één punt meer en staan een-na-laatste. Een mogelijk ideale tegenstander voor de Leidenaren om tegen te spelen en de eerste competitieoverwinning van het seizoen te boeken.

LSVV’70, dat er ook nog altijd goed voor staat met een zes plek, blijft in de eigen stad en gaat op bezoek bij FC Boshuizen. Een tegenstander die te doen moet zijn voor de Leidse studentenvoetbalvereniging. Zelf is het al drie duels op rij ongeslagen, terwijl de aanstaande tegenstander uit Leiden Zuidwest de laatste drie wedstrijden onderuit ging. LSVV verloor overigens dit seizoen pas één keer en dat was tegen Warmunda (4-0). De ploeg speelde vier keer gelijk en won drie keer; een prima record. Toch bedraagt de achterstand op de top drie respectievelijk zes en zeven punten. Het doel voor de komende weken is inlopen op de kopgroep.

Warmunda kon afgelopen zaterdag geen vervolg geven aan de goede reeks van vier wedstrijden op rij zonder verlies. In een doelpuntrijk duel met Hazerswoudse Boys werd het 4-7. Geen schande, omdat de Hazerswoudenaren uit het Dorp de koploper zijn in deze klasse. ,,4-7 is op papier een duidelijke uitslag, maar deze nederlaag was in mijn ogen totaal onnodig’’, zei Warmunda-nestor Hamza Harmouch in een interview na afloop van de wedstrijd. ,,In de tweede helft kregen we twee dotten van kansen op de 3-2 en vijf minuten later stonden we met 2-5 achter. We konden blijkbaar niet met de teleurstelling van die missers omgaan. We waren daarna een paar minuten van slag en daar wisten zij in de counter een paar keer goed van te profiteren. Erg jammer, maar toch complimenten voor de ploeg dat we tot het eind zijn blijven knokken voor een resultaat.’’

Ondanks de nederlaag lijkt Warmunda de juiste weg te hebben ingeslagen. Bij winst in eigen huis tegen Meerburg scharen de Warmonders zich zelfs in de subtop van de vierde klasse. Makkelijk wordt dat echter niet, omdat de Rijndijkers de laatste twee speelrondes voorafgaand aan het vrije weekend lieten zien in goeden doen te zijn. Vooral de 8-0 zege tegen laagvlieger Bernardus maakte indruk. Voor Meerburg, dat één punt meer heeft dan Warmunda, geldt dat het ook kan aanhaken bij de subtop als er drie punten worden bijgeschreven.

Roodenburg moest zich deze week even bijeen rapen na drie nederlagen op rij tegen respectievelijk SJZ (0-1), Kickers’69 (3-0) en LSVV’70 (1-4). De thuiswedstrijd tegen MMO komt daarom ook op een ideaal moment. De Hoogmadenaren, die twaalfde staan (één plaats hoger dan Roodenburg), hebben pas twee punten bij elkaar gesprokkeld. De Leidenaren uit Noord doen het in dat opzicht beter met zes punten, behaald uit twee overwinningen. Winnen de Roodenburgers zaterdag op eigen veld, dan nemen ze enige afstand van de onderste regionen.

In de vierde klasse B lijkt een periodetitel dit seizoen het hoogst haalbare voor Zwammerdam. SCH’44 is de ongenaakbare koploper: na acht speelrondes staat de club uit Harmelen op 24 punten, zonder puntenverlies. ‘Damme’ staat daar inmiddels al tien punten achter, op de vierde plek. Maar niets is onmogelijk. De huidige nummer vier, die vorig seizoen degradeerde vanuit de derde klasse, ontvangt aanstaande zaterdag Alphense Boys. Een behoorlijke prestigestrijd, gezien de ligging van beide clubs. De onderlinge afstand is slechts zeven kilometer. De Alphenaren doen het iets beter dan de dorpelingen. Met twee punten meer staat Alphense Boys, dat één wedstrijd minder speelde, op plek drie. Wie trekt er aan het langste eind in de derby?

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read