maandag, april 15, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryVoorbeschouwing vierde klasse A, speeldag 8, zaterdag 20 november

Voorbeschouwing vierde klasse A, speeldag 8, zaterdag 20 november

-

Football Factory-SJC

Het wordt voor de Factorianen steeds moeilijker lichtpuntjes te vinden in deze competitie. Met twee gelijke spelen en vijf nederlagen is de ploeg rode lantaarndrager. Het mag dan geen onbekend fenomeen zijn voor de studentenclub, maar er is een essentieel verschil met voorgaande jaren: de onderste drie clubs degraderen naar een nieuw te vormen vijfde klasse. De afstand met de clubs in de veilige zone is inmiddels vijf punten met nog eens de kanttekening dat die clubs een wedstrijd minder hebben gespeeld. Zorgelijke tijden dus voor de rood-zwarten. Tegenstander SJC is een middenmoter en heel wisselend bezig. Om punten te verdienen zal Football Factory zijn pijlen vooral moeten richten op dit soort clubs: de (sub)top is vermoedelijk te hoog gegrepen.

Kickers’69-Woubrugge

Zoals het een middenmoter betaamt wisselt Woubrugge prima resultaten af met onverwachte uitglijders. De ene week wordt SJC met 5-1 van de mat gespeeld en de week daarop met 3-1 bij MMO verloren. Van tegenstander Kickers’69 kan eigenlijk hetzelfde gezegd worden. Er lijkt dus absoluut geen favoriet aan te wijzen. Bij winst ligt er voor Woubrugge een plekje net onder de subtop in het verschiet. Overigens had de ploeg van Barry Buntsma moeten inhalen tegen Koudekerk j.l. zaterdag, maar corona gooide niet voor het eerst roet in het eten.

Koudekerk-LSVV’70

Bij Koudekerk ziet men langzaam maar zeker geblesseerden terug op de training en ook in de wedstrijdselectie, dit tot genoegen van trainers Jarno Verweij en Gert Labots. Het maakt de ploeg tot een geduchte tegenstander zoals bijvoorbeeld Teylingen ondervond, dat er pas in de extra tijd in slaagde de gelijkmaker te produceren. De 4-1 nederlaag tegen Meerburg lijkt momenteel ver weg en de ploeg houdt de blik terecht vooral gericht op de toekomst. Wil de ploeg de ploeg zich nestelen in de subtop dan moeten er punten gehaald worden. Het bezoekende LSVV’70 heeft net als Koudekerk zeven punten, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. De studentenploeg kampt bijna wekelijks met een spelerstekort, waardoor er soms een beroep moet worden gedaan op leden die ooit, in een grijs verleden waaraan alleen de oudjes nog vage herinneringen hebben, studerende waren. De ploeg slaagt er echter in om te roeien met de riemen die het tot beschikking heeft en won bijvoorbeeld van het veel te laag staande Roodenburg. De Leidenaren staan voor een zeer zware taak om het favoriete Koudekerk een of meer punten te ontfutselen.

Meerburg-Roodenburg

Wie in Zoeterwoude in augustus had verkondigd dat Meerburg eind november de koppositie zou innemen zou meewarig zijn aangekeken. Met vijftien punten uit zes wedstrijden hoeft de ploeg van Jelle Korbee en Ronald van Delft echter niemand boven zich te dulden. Het is een buitengewoon knappe prestatie van spelers en staf. De jonge ploeg verbaast wekelijks door fris en fruitig, aanvallend voetbal te spelen. Tom Klumperman en Max van Steen zijn de exponenten van de brigade van Meerburg. Tegenstander Roodenburg verloor afgelopen zaterdag de inhaalwedstrijd tegen Teylingen, maar werd weer eens uitbundig gecomplimenteerd over het vertoonde spel. Het is een bijna wekelijks terugkerend fenomeen, maar als concrete resultaten uitblijven is dat een uiterst schrale troost. Toch kan het eigenlijk niet anders of het dubbeltje rolt nu wel eens de goede kant op voor de spelers uit Noord. De vraag is wel of dat zaterdag al zal geschieden. Dat zou wel een erg koude douche zijn voor iedereen uit Zoeterwoude waar het juist zo lekker loopt. Een interessante pot voetbal tussen twee ploegen met aanvallende intenties is de verwachting.

SJZ-Bernardus

De vierde klasse is rijk aan dorpsderby’s en die tussen SJZ, Zoeterwoude-Dorp, en Bernardus, Hazerswoude-Rijndijk, is er een van. Een week voorpret, met het nodige onderlinge stangen via What’s app, een wedstrijd met het mes tussen de tanden en dan gebroederlijk na de wedstrijd een paar bieren in de kantine. Zo wil de traditie het en deze keer zal het niet anders zijn, hoewel het bieren er niet in lijkt te zitten. SJZ begint duidelijk als favoriet aan de wedstrijd. De ploeg zal gepast trots zijn op de huidige tweede plek, terwijl de bezoekers een veel bescheidere plek op de ranglijst innemen. Bernardus is ook de ploeg die in de vierde klasse A het minst heeft gescoord: vijf keer slecht moest de doelman van de tegenpartij capituleren. Het lijkt veilig gokken op een overwinning van SJZ. Juist een broedertwist kan echter onvermoede krachten losmaken bij de underdog.

Teylingen-MMO

Samen met SJZ is Teylingen de enige ongeslagen ploeg in de vierde klasse. Bovendien heeft Teylingen een ijzersterke defensie gezien het geringe aantal van vier tegendoelpunten. Teylingen moet tot een van de topkandidaten voor een hoge eindpositie worden gerekend. Toch zijn er bij de wedstrijd tegen MMO wel wat kanttekeningen te plaatsen waar het laaggeplaatste MMO zich aan kan vastklampen. Teylingen speelde tot nu toe drie keer thuis en telkenmale was de uitslag 1-1, merkwaardig, maar een feit. Uit werd juist alles gewonnen tot nu toe. Natuurlijk hoopt men in Sassenheim de eerste thuiszege te boeken om de ban te breken. De bezoekers staan momenteel op plek nummer elf die rechtstreekse degradatie zou betekenen. Het zou een rampscenario zijn voor de club uit Hoogmade. Een 1-1 zou vermoedelijk als een zege begroet worden.

Warmunda is vrij

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read