Toen Koudekerk vrijwilliger Dick Vergunst recent op de site van Leidenamateurvoetbal uitgebreid in het zonnetje werd gezet, roemde hij de warme sfeer binnen de club en de ons-kent-ons mentaliteit van een echte dorpsclub. Voorzitter Rik Winterink sluit zich hier volmondig bij aan: ,,Ondanks alle beperkingen en ondanks het gebrek aan echt (competitie)voetbal blijft men bij Koudekerk optimistisch. Er is geen reden om zwartgallig te doen. Neem nu afgelopen zaterdag. Ruim negentig jeugdleden deden mee aan een voetbalgolftoernooi. De deelnemers moesten in zo min mogelijk beurten een bal in een hole schieten. Hartstikke leuk natuurlijk voor de kids. Daarna was het de beurt aan de senioren die in tweetalen het circuit deden. Die deden volgens eigen zeggen ook weer eens wat met een bal. De holes waren vernoemd naar sponsoren die die boel soms nog eens aangekleed hadden. Zo betrek je jeugd, senioren, sponsoren en vrijwilligers bij de club. Overbodig te zeggen dat er met volle teugen genoten werd.”

Winterink sluit zijn ogen niet voor de minpunten waar ook Koudekerk mee te maken heeft: ,,Je mocht uitsluitend in tweetallen trainen. Dat is voor de selectie wel een must, maar voor de lagere elftallen totaal niet aantrekkelijk. Die leden zagen we de afgelopen tijd niet op de club. Ook het missen van de kantine-inkomsten doet zich gevoelen. Dat zijn vervelende feiten, maar zijn geen redenen voor blijvende somberheid . Eerdaags mogen we weer met meer op het veld staan en de veteranen gaan ook weer met 4 man trainen. Dat is tekenend voor de mentaliteit die we bij Koudekerk kennen. Aanpakken en de mogelijkheden benutten die zich voordoen.”

Bij veel verenigingen leefde de vrees dat de inning van contributie een probleem zou worden, omdat de leden er immers weinig of niets voor terugkregen. Ook was men bang dat leden zouden afhaken. De voorzitter nog eens: ,,Daar heb ik niets van gemerkt. De contributie wordt als vanouds betaald en ik heb nog van niemand gehoord dat hij of zij wilde stoppen met voetballen. Integendeel zelfs; we hebben zelfs te maken met aanwas.” De zwartkijkers krijgen gelukkig dus ongelijk. Een van de oorzaken is waarschijnlijk het feit dat de Koudekerkse voetbalvereniging op alle mogelijke manieren tracht de leden, en zeker ook de niet-leden, te betrekken bij het wel en wee van de club. Social media als de website, altijd up-to-date, Twitter, Leidenamateurvoetbal en de Groene Hart koerier spelen hier zeker ook een rol. ,,Als je goed oplet en handelt, kan er veel meer dan je denkt”, aldus Winterink.

Al met al dus aangename berichten vanuit het Koudekerkse. De mouwen opstropen en open staan voor alternatieven blijkt aan te slaan. Dat geluid doet heel prettig aan.