zaterdag, april 20, 2024
HomeMeerburgInterviews MeerburgZwaarbevochten overwinning Meerburg tegen realistisch spelend Bernardus

Zwaarbevochten overwinning Meerburg tegen realistisch spelend Bernardus

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Een guur en winderig sportcomplex aan de Sweelincklaan te Hazerswoude Rijndijk was zaterdagmiddag het decor van de zoveelste derby in deze klasse, in dit geval echter wel een hele bijzondere. De enige echte Rijndijk derby, het tegen degradatie vechtende Bernardus ontving het om het kampioenschap c.q. promotie en reeds met een periodetitel op zak spelend Meerburg. Wie een walk in the park voor de bezoekers had verwacht kwam bedrogen uit.

De bezoekers creëerden amper wat, maar gingen toch met een 0-2 voorsprong rusten. Door twee hoekschoppen leek de wedstrijd halverwege gespeeld, maar na de eigenlijk uit het niets komende aansluitingstreffer werd het nog billenknijpen voor de ploeg uit Zoeterwoude. Een saaie eerste helft werd zo gevolgd door een opwindende tweede, met uiteindelijk de gasten als overwinnaar.

In tegenstelling tot en waarschijnlijk ook geleerd uit eerdere wedstrijden speelde de ploeg van trainer Ron Paling wat meer vanuit de organisatie met meer mensen achter de bal. Wat bij de bezoekers opviel, was het ontbreken in de basiself van topscorer Max van Steen. De gehele week kon de spits niet trainen dus keek hij toe vanaf de bank en zag hij dat zijn ploeg in een te laag tempo aan de wedstrijd begon.

Met wind mee verdwenen veel ballen over de achterlijn of in de handen van doelman Luuk Enter, het gevaar kwam voornamelijk voort uit hoekschoppen. Bernardus was zelf nauwelijks nog over de middenlijn geweest toen de wedstrijd halverwege de wedstrijd werd opengebroken, specialist Ramon Weijers zijn corner werd bij de tweede paal door Tom Klumperman op waarde geschat.

De ploeg uit Hazerswoude had moeite om de bal in de ploeg te houden, laat staan om er gevaarlijk uit te komen. De eerste speldenprik was er na ruim een halfuur spelen, uit een vrije trap van achteruit werd op links de diepgaande Wesley van Tol bereikt en hij werd onreglementair gestuit. Uit de vrije trap die volgde kwam een hoekschop voort en die belandde via het hoofd van Koen Schellingerhout in de handen van de tot dan toe werkloze Mike de Rooy.

Vlak voor rust kroop de gastheer wat meer uit haar schulp, werd wat brutaler en wist elkaar wat makkelijker te vinden. Vlak voor het rustsignaal was het echter wederom Weijers die vanuit een hoekschop gevaar stichtte, dit keer zeilde de bal er in een keer bij de tweede paal in. De ploeg van trainers Jelle Korbee en Ronald van Delft stond zo zonder al te veel inspanning op een comfortabele voorsprong, de vraag was of Bernardus er na rust nog een wedstrijd van kon maken.

Met nu Van Steen en Floris Hazenberg in de ploeg wilde de koploper de wedstrijd vroeg in het slot gooien. ,,Heb geduld”, waren de wijze woorden van Korbee maar die waren tegen dovemansoren gericht. Na een lange bal van achteruit mocht aanvoerder Jeffrey van der Heiden randje buitenspel alleen op De Rooy afgaan en hij faalde niet. Vlak hierna dacht Van Steen het verschil weer op twee te brengen, een corner van Weijers werd met het hoofd verlengd maar dit doelpunt vond geen genade bij de man in het zwart.

Vervolgens werden er tal van kaarten uit het borstzakje getoverd door de leidsman. Michael Vermeulen, na eerst al geel te hebben gezien gaf zijn tegenstander een klein aaitje met de voet na en dat betekende direct rood en de thuisploeg in ondertal. Later bleek evenwel dat er toch twee keer geel was getrokken (wel met hetzelfde eindresultaat). Het spelbeeld veranderde niet, Meerburg had het lastig en Bernardus had de schroom al enigszins van zich afgegooid en ging op die voet verder. Sterker nog, Straathof nam de bal in een keer op zijn pantoffel en een uitstekende reflex van De Rooy voorkwam de gelijkmaker.

Het laatste wapenfeit was een afgekeurde buitenspeltreffer van Jesse Jasperse, dit nadat hij vlak hiervoor al een keer op Enter strandde. Een moeizame overwinning voor de koploper (Teylingen kan aanstaande dinsdag bij winst in en tegen Koudekerk de koppositie overnemen, AK) tegen een ploeg die vecht om in de vierde klasse te blijven.

Een van de hoofdrolspelers, de met rood van het veld gestuurde Vermeulen, was na afloop allesbehalve een geslagen man. ,,Tuurlijk baal ik van rood, ik vond het te zwaar gestraft want het was meer een tikkie zo van wat doe je nou maar absoluut geen actie om iemand zwaar te raken. Vorige week waren we vrij en hebben we de koppen bij elkaar gestoken en daar is samen uitgekomen dat we iets anders willen gaan spelen. In de eerste helft was dat nog wat wennen en kregen we de doelpunten wat ongelukkig tegen maar na de rust hebben we er toch nog een wedstrijd van kunnen maken en dat geeft vertrouwen.”

,,Het ging vandaag wat moeizaam, we maakten het onszelf ook niet echt gemakkelijk maar als je dan bij rust met 0-2 voorstaat dan mag een tweede helft als deze natuurlijk niet gebeuren. Ik wil het ook niet teveel over randzaken hebben, maar ook die zaten vandaag niet mee. Wij hebben een goede maar ook jonge groep en wisselvalligheid is daar wel een kenmerk van. Dat zag je onlangs ook al in de verloren wedstrijd tegen Teylingen, zij waren niet beter maar wel meer volwassen en dat gaf toen de doorslag. Wij hebben ook best een brede groep, en dan worden er door de trainers wel eens keuzes gemaakt waar niet iedereen het mee eens is, maar hoe spelers daar dan mee omgaan is uiteindelijk wel wat de stand op de ranglijst bepaald”, aldus matchwinner Weijers.

Bernardus – Meerburg 1-2 (0-2) 25. Klumperman 0-1, 43. Weijers 0-2, 61. Van der Heiden 1-2.

Opstelling Bernardus : Enter, De Jong, Harkes, Rijnbeek, Van Tol (Van de Wiel), Vermeulen, Oudshoorn (Abeysekera), Schakenbos, Schellingerhout (De Boer), Van der Heiden, Straathof.

Opstelling Meerburg : De Rooy, Sierat, Straathof, Glasbeek (Kolen), Klumperman, Overduin, Durve (Van Steen), Barthen (F. Hazenberg), Van Braak, Van Haaster (Jasperse), Weijers (Henssen).

Foto’s: met dank aan Hennie Muller