dinsdag, april 30, 2024
HomeDerde klasseASCDONK stuurt ASC naar de derde klasse

DONK stuurt ASC naar de derde klasse

-

Tweede klasse D (zaterdag)- Tot pakweg de kerst deed ASC het verrassend goed in de voor de club nieuwe zaterdagklasse. De vooraf door menigeen als lelijke eendje bestempelde club beet stevig van zich af en stond kortstondig zelfs vijfde. De mannen van Jesper Neuteboom begonnen daarna allengs punten aan tegenstanders te laten en verloren uiteindelijke de laatste drie partijen, waarbij zelf geen enkele keer het net gevonden werd en de opponenten elf keer het doel troffen. Het 2-0 verlies in de slotwedstrijd tegen DONK deed de ploeg uiteindelijk de das om en zo speelt de oudste club van de regio volgend seizoen in de derde klasse.

ASC trof het niet om het Goudse DONK als laatste te treffen. De ploeg stond stevig op de tweede plaats, had zo het recht op de nacompetitie verworven en won ook nog eens de laatste vier partijen op rij. Bij winst, en puntenverlies van concurrent Foreholte, had DONK zelfs de derde periodetitel binnen gesleept en zou op die wijze een nacompetitie ontmoeting minder hoeven te spelen. In de eerste helft leek de thuisploeg dat wel te geloven en speelde met de handrem erop.

Jeroen van Bergen constateerde na afloop dat ASC niet veel minder was in de eerste 45 minuten: ,,We hadden er absoluut geloof in, tuurlijk startten we niet met het idee dat het hopeloos was. In deze klasse leek iedereen van iedereen te kunnen winnen en wij hadden ons dit seizoen ook een paar keer goed laten zien. Vandaag bleken ze fysiek sterker en ook op het middenveld waren ze de baas, maar uiteindelijk kregen ze in de eerste helft maar een kans. Maar je ziet ook dat ze de bal knap rondspelen; dat kostte ons een enorme hoeveelheid energie en het werd duidelijk dat we dat niet zouden volhouden. We speelden op een verouderd en kaal kunstgrasveld dat de warmte enorm reflecteerde en dit speelde ons ook danig parten. Dat zij vlak na rust twee keer vlak na elkaar scoorden was de doodsteek, zeker in de wetenschap dat wij erg moeilijk tot scoren komen de laatste tijd.”

Ook Neuteboom was met het geloof in een goed uiteinde voor zijn ploeg gestart: ,,Vanzelfsprekend weet je dat het heel, heel zwaar wordt, maar zolang je kansen krijgt moet je geloof houden. Ik was ervan overtuigd dat Kagia bij DoCoS zou winnen en als wij dan met een gelijkspelletje naar huis zouden gaan, dan waren we in ieder geval verzekerd van de nacompetitie. In de eerste helft speelden we naar vermogen en zij leken te spelen om vooral heel te blijven. Na rust namen ze de ontmoeting serieuzer en bleken we kansloos. We hebben een ploeg die het als collectief moet doen en daar was dit seizoen uiteindelijk te weinig van over. We stonden er als we wonnen, maar als er gebikkeld moest worden om op cruciale momenten de zege knokkend binnen te halen stonden we er als team juist weer niet. Dieptepunt was de match tegen DoCoS. Toen ben ik zo geschrokken van de ploeg. Hadden we de mentaliteit van eerder dit seizoen binnen de lijnen gebracht, dan hadden we een heel ander slot van seizoen gehad. Het mocht niet zo zijn en misschien had ik eerder moeten ingrijpen. Goed, dat is niet gebeurd met degradatie als teleurstellend slot.”

De trainer besefte eerder dit seizoen dat ASC wat boven de stand leefde en waarschuwde telkenmale voor realisme in plaats van euforie. Zijn gelijk werd zaterdagmiddag bewezen. Neuteboom is toegelaten tot de trainerscursus UEFA en gaat stage lopen bij Ter Leede. ,,Ik neem even afscheid van het hoofdtrainerschap en ga vol voor de cursus, maar ik kom natuurlijk terug.”

Van Bergen erkent dat ASC over het hele seizoen gezien tekort kwam: ,,Tot halverwege het jaar was ik er heilig van overtuigd dat we minimaal de nacompetitie om degradatie zouden halen. De kansen keerden echter in de tweede helft van het seizoen. Het geluk was niet meer op onze hand en we bleven te vaak met lege handen staan. Heel teleurstellend, maar nieuwe kansen in de derde klasse. Dan treffen we waarschijnlijk meer gelijkwaardige ploegen en komen we meer aan voetbal toe en dat is ook wel leuk en een uitdaging denk ik. Dat wij dat met vrijwel dezelfde groep gaan doen is denk ik tekenend voor de goede en vriendschappelijke sfeer onderling.”

ASC gaat zeker niet met het schaamrood op de kaken door de zijdeur af. Met 25 doelpunten bleek de ploeg het minst doeltreffend en dat heeft zeker bijgedragen aan de mindere resultaten.

DONK-ASC 2-0 (0-0). 54. Van der Graaf 1-0, 63. Borsboom 2-0 (strafschop).

Basisopstelling DONK: Van der Eem, Aarab, Sluijter, Harmsen, Van der Graaf, Van Houten, Borsboom, Van Dam, Houdijk, Van Doeland, Mellah.

Basisopstelling ASC: Van Wijk, Bakker, Van Bergen, Goebel, Schouten, Van Zandwijk, Iliopoulos, Bakx, Meijer, Bertels, De Bruijn.

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read