maandag, mei 20, 2024
HomeZaterdagDerde klasseLugdunum kan adem halen, FC Oegstgeest nog niet (plus fotoreportage)

Lugdunum kan adem halen, FC Oegstgeest nog niet (plus fotoreportage)

-

Derde klasse A (zaterdag)- Lugdunum trok in de wedstrijd tegen mede middenmoter FC Oegstgeest aan het langste eind en zag het gat naar de gevreesde negende plek naar 10 punten stijgen. Geen zorgen meer zou je zeggen voor de Leidenaars. FC Oegstgeest moet nog wel wat punten behalen. Voor hen is het gat op dit moment vijf punten. Waar wellicht een gelijkspel recht deed aan de onderlinge verhoudingen bleek de treffer van Jayden Bergwijn voldoende om de punten van de Voscuyl mee te nemen naar de Kikkerpolder II.

Na anderhalve minuut was er de eerste mogelijkheid voor Lugdunum. Na een diepe bal van Tim de Cler ontsnapte Koos de Haas aan de buitenspelval maar zijn schot ging naast en over de goal. Na een kwartier volgde het eerst gevaar van de kant van FC Oegstgeest. Na een goede actie van Tim Bakker kwam de bal bij Joey Driessen. Zijn schot ging via een voet naast het doel van Lugdunum.

In de eerste helft waren de betere kansen voor Lugdunum. Na een slalom van Renaldo van den Berg werd de bal afgeleverd bij De Haas. Zijn schot ging echter naast. Zoals bij veel wedstrijden deze zaterdagmiddag had ook de hard opspelende wind invloed op het spel. Vlak voor rust wist Lugdunum daar bijna van te profiteren. Een hoge bal bleef hangen en belandde tussen verdediging en keeper. Ozan Isitir wist hier bijna van te profiteren maar met wat kunst en vliegwerk wist doelman Gijs Jansen de bal te redden en buiten zijn hok te houden.

De goed leidende scheidsrechter Manon Plandsoen liet veel doorgaan wat de amusementswaarde zeker ten goede kwam. Onvriendelijk werd het echter nooit. Twee keer moest de leidsvrouw wel naar het borstzakje grijpen. Gele kaarten waren er voor Gary Person en Van den Berg. Beiden aan de kant van Lugdunum.

Na rust ontstond een sterkte fase van Lugdunum waar het de mogelijkheden kreeg om de score te openen. Een voorzet van invaller Bilal Karasahin belandde voor de voeten van Isitir die over de bal maaide. Kort daarna werd De Haas diep weggestuurd. De Haas bereikte Karasahin. Zijn schot uit de draai miste kracht om de keeper te verrassen. Aan de andere kant was een diagonaal schot van Roy Elkerbout een prooi voor doelman Gijs Minnema.

Na een klein uur greep trainer Thymen Kruider in en bracht Jordy Manuputty binnen de lijnen in de hoop het spel wat aanvallende impulsen te geven. Kort daarna sloeg Lugdunum echter toe. Jayden Bergwijn kon met de bal aan de voet vanaf links de zestien in snijden en kon in de korte hoek de bal in het doel werken. FC Oegstgeest kon zich dit aanrekenen want er werd wel bijzonder matig verdedigd.

Het spelbeeld draaide wel na de treffer. FC Oegstgeest ging meer druk geven en Lugdunum werd hierdoor naar achteren gedwongen en ging wat meer op de counter loeren. Een gevaarlijke vrije trap van Manuputty vanaf de zijkant stichtte gevaar. Driessen kwam net te laat bij de tweede paal om binnen te kunnen werken. Kort daarna was er een fraaie volley/halve omhaal van Bob den Hollander die op veel waardering van het aanwezige publiek kon rekenen. Helaas voor hem en alles wat Oegstgeest een warm hart toedroeg ging de bal naast.

Lugdunum kreeg ook wat mogelijkheden om te score verder uit te bouwen maar keeper Jansen redde op een schot van De Haas na een mooie bal van Bergwijn. Karasahin kreeg daarna ook twee kansen om de score uit te bouwen maar ook hij wist de trekker niet over te halen.

In de slotfase was het FC Oegstgeest die de druk verder opvoerde en had twee uitstekende mogelijkheden om uiteindelijk toch minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen. Een panklare voorzet van Jari de Vries belandde op het hoofd van invaller Mikka Gottenbos maar werd naast gekopt. Een levensgrote kans die echt benut had moeten worden.vVijf minuten voor tijd was er een vlammend schot van Manuputty die keeper Minnema tot een geweldige redding dwong en hiermee de drie punten voor de Leidenaren veilig stelde.

Matchwinner Bergwijn had lovende woorden voor doelman Minnema. Hij was gevleid door de woorden. ,,Leuk om te horen maar ik vind dat iedereen hard gewerkt heeft. Zeker nadat wij voor kwamen en zij meer gingen drukken. Toen hadden we het wel lastig. Ik had een goede redding op de vrije trap maar ik had veel te danken aan mijn verdediging die veel ballen weghield. Wij hadden de eerste helft iets grotere kansen. Zeker in het begin van de tweede helft vond ik ons beter, daarna gingen ze drukken en werd het wat lastiger. Over het algemeen vind ik wel dat we verdiend hebben gewonnen.”

FC Oegstgeest verdediger Jari de Vries was het hier niet mee eens. ,,Wij hebben merendeels het balbezit gehad. Zij probeerden te counteren. We stonden goed, hebben weinig weggewezen. Alleen zij maken er één en wij geen. Wij hadden drie punten moeten pakken en met dat gevoel weer verder kunnen gaan naar volgende week en ons snel veilig spelen. Met de winterstop sta je in de bovenste regionen en nu kijk je meer naar beneden dan omhoog.”

De Vries is anderhalf jaar geleden zwaar geblesseerd geraakt en staat sinds drie wedstrijden nu in de basis: ,,Ik ben er 15 maanden uit geweest. Sinds de winterstop volle bak meegetraind. Drie weken bij één in de basis nu. De resultaten vallen wat tegen en dat moet nu wel gaan veranderen. Op individueel vlak merk ik dat ik een bepaald ritme, bepaald gogme nog mis. Dat moet met de week beter gaan.”

Opstelling FC Oegstgeest: Jansen, Timo Lichtenbeld (58. Gottenbos), Kevin Driessen, Bakker, Gianfiglio, Joey Driessen, Brom (70. Niels Lichtenbeld), Den Hollander, Elkerbout (58. Manuputty), De Vries, Overvliet (70. Van Vliet)

Opstelling Lugdunum: Minnema, Person (58. Bezzai), Beij, De Cler, Muanda, Hiwat, De Haas, Van den Berg, Isitir, Bergwijn, Drame (46. Karasahin).

Foto’s: Jan van der Lubbe

Wim Masmeijer
Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..

Must Read