woensdag, mei 1, 2024
HomeZaterdagDerde klasseROAC stelt na rust orde op zaken

ROAC stelt na rust orde op zaken

-

Derde klasse (zondag)- ROAC heeft de laatste officiële wedstrijd van het kalenderjaar winnend afgesloten. Na een 0-1 ruststand wisten de Rippers de score om te draaien en werd er met een 2-1 overwinning op laagvlieger FC Aalsmeer van het veld gestapt. Op basis van scorebordjournalistiek zou je spreken van een benauwde overwinning maar op basis van het spelbeeld had ROAC zich moeten belonen met meer doelpunten. Dat het zichzelf en ook Aalsmeer in deze positie bracht had de ploeg uit Rijpwetering vooral aan zichzelf te wijten.

ROAC ging furieus van start en dwong de ploeg uit Aalsmeer naar achteren. Met vlotte combinaties en het balletje dat snel rond ging, waren de aanvallende intenties van de thuisclub meer dan duidelijk. Een vlot lopende aanval na een combinatie tussen Jim van der Meer, Sam van der Geest en Thijs van Seggelen verdiende een beter lot. Van der Geest kreeg kort daarna de bal niet lekker onder controle en via zijn dijbeen ging de bal over. Door de weersomstandigheden van de afgelopen dagen moest er (wederom) uitgeweken worden naar het kunstgrasveld maar dat hoeft voor het spel niet perse een nadeel te zijn, al ligt het hoofdveld op het Hertogspark er altijd wel prima bij.

Gelukkig bleef het deze middag op wat druppeltjes na droog en zat het publiek eigenlijk te wachten op de openingstreffer van de thuisclub. En die kwam er ook na tien minuten. Een voorzet van de jarige Loek van As kwam voor de voeten van goaltjesdief Yoek Bentvelzen. Echter werd deze treffer afgekeurd door de linesman van de Aalsmeerders waar aan de legitimiteit van dit vlagsignaal door de aanhang van de thuisclub wat getwijfeld werd. FC Aalsmeer kwam er in de eerste helft haast niet uit en de dominantie van de thuisclub resulteerde in talloze mogelijkheden waar een schot over van Bart Hogenboom en een kans van Bentvelzen na wederom een voorzet van Van As het meest noemenswaardig waren.

Langzamerhand ebde de dominantie wat weg en kwam FC Aalsmeer iets beter in de wedstrijd. Een scrimmage moment voor de goal van Tijn van der Geest kon nog opgeruimd worden en diezelfde Van der Geest had wat moeite met een venijnig afstandsschot maar de bal kon voor de lijn nog worden gekeerd. Tegen de verhouding in zou de ruststand uiteindelijk toch in het voordeel van de uitploeg uitpakken. Een bal vanaf rechts van Jeroen Ezink vloog hoog buiten bereik van de doelman van ROAC heen. Wellicht was deze bedoeld als voorzet maar dat deed niks af aan de schoonheid van de treffer.

Een streep door de rekening voor de mannen van Bart Jansen die over het spel zeker in het begin van de eerste helft tevreden was: ,,Ik vond dat we de eerste vijfentwintig minuten echt heel goed speelden, heer en meester, dominant, hoge balsnelheid. Eigenlijk wat we vooraf besproken hadden, veld goed benutten van kant tot kant. We wisten dat zij veel mensen in de as hadden dus moesten we de zijkanten benutten. Dat deden we goed, het was eigenlijk wachten op het doelpunt, maar die viel niet. Toen leek het haast een beetje of er bij ons wat angst in sloop. Dat gaf ik in de rust aan. We belonen onszelf niet terwijl we heel goed aan het voetballen waren. We gaven iets van het initiatief weg en ze kregen wat kansjes en dat doelpunt van hen was natuurlijk een werelddoelpunt.”

Bij ROAC kwam na rust Steef Wortman in het veld om gevaar te stichten op de linkervleugel. Het spelbeeld was wederom een aanvallend ROAC dat op jacht naar de gelijkmaker ging, weliswaar minder dominant dan in het eerste gedeelte want FC Aalsmeer bood ook wel iets beter partij en was beducht voor een eventuele counter.

Het inbrengen van Wortman bleek een gouden greep te zijn want de verdediging had zijn handen vol aan de vleugelaanvaller. Een kopbal van Bentvelzen ging net naast en Hogenboom kreeg een haast niet te missen kans maar hij raakte de bal bij de tweede paal verkeerd. De gelijkmaker kwam er echter alsnog. Een puntgave voorzet na een fraaie actie vanaf links werd door Bentvelzen bij de eerste paal binnen getikt.

Twee minuten daarna had Wortman zijn invalbeurt na een assist ook kunnen belonen met een doelpunt. Na een overstapje van Bentvelzen kreeg Matty van Benten de kans om de score weer in het voordeel van ROAC te brengen. Echter werd in twee instanties zijn inzet door doelman De Ridder gekeerd waarna de bal voor de voeten van Wortman kwam. Hij schoot echter te gehaast hoog over. Doelman De Ridder moest zich laten vervangen. De Aalmeerse goalie had toch teveel last van zijn rug na  een botsing met een eigen verdediger in de eerste helft.

,,Blijven doen waar we mee bezig waren en dan komt het vanzelf”, waren de woorden van trainer Jansen in de rust en dat zou uiteindelijk ook waarheid worden. De voetballende bromance tussen Wortman en Bentvelzen (op de foto samen, links Yoek en rechts Steef) was goud waard deze middag. Een perfecte voorzet van de invaller werd door de spits met het hoofd snoeihard tegen de touwen gejast. Een meer dan terechte voorsprong. Uiteindelijk had de score nog hoger uit kunnen pakken, maar Hogenboom had weinig fortuin met twee inzetten tegen de paal. Na wat minuten blessuretijd floot de rustig en kaartloos leidende arbiter Yucel af en bleven de verdiende drie punten op het Hertogspark.

De wissel van Jansen bleek dus uiteindelijk goud waard te zijn: ,,Ik wist dat aan de linkerkant wat mogelijkheden lagen. Met Wortman weet je ook wat je daar kan verwachten. Dus zowel Steef als Yoek goed daarop voorbereid en de wisselwerking tussen die twee pakte ook heel goed uit. Een meer dan terechte overwinning ook al is het maar met één doelpunt verschil. We kunnen het onszelf alleen kwalijk nemen dat we ze te lang in leven hielden.”

De eerste seizoenshelft bood toch tot tevredenheid bij de oefenmeester. ,,Op zich een goed gevoel”, was zijn reflectie. ,,Nog steeds een beetje in een transitie met nieuwe jonge spelers inpassen wat ook een andere speelstijl met zich meebrengt. We willen echt wat meer voetballen, wat dominanter aan de bal zijn, verzorgd positiespel afleveren en op die manier tot kansen komen. Waar het in het verleden toch vaak naar achteren leunen was op de verdediging en daarop vertrouwen en vanuit de nul wat meer spelen. We hebben wat domme onnodige punten laten liggen en uiteindelijk ook misschien soms iets teveel gekregen. De blik moet naar boven blijven en daar willen we aanhaken.”

Goed nieuws was ook de rentree vlak voor tijd van de ook jarige Freek Heemskerk die na een half jaar blessuretijd weer zijn opwachting in het eerste elftal kon maken. Jarige joppen Heemskerk en Van As trakteerden de teamgenoten zondagavond op een etentje in De Gevulde Vos. De verjaardagsdis smaakte uiteraard beter met drie punten in de tas!

ROAC – FC Aalsmeer 2-1 (0-1) 43. Ezink 0-1, 62. Bentvelzen 1-1, 77. Bentvelzen 2-1

Opstelling ROAC: Tijn van der Geest, van der Meer, Boere, Van der Poel, Van Benten (88. Heemskerk), Jay Koek (46. Wortman), Sam van der Geest, Van Seggelen, Van As, Hogenboom, Bentvelzen.

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..