HomeZaterdagDerde klasseROAC stunt tegen koploper en schuift op naar middenmoot

ROAC stunt tegen koploper en schuift op naar middenmoot

-

Derde klasse (zondag)- In de 95e minuut klonk er een pijnkreet over het veld. Mitchel Boere kreeg de bal uit een corner op een plek waar je die als man zijnde niet graag krijgt. Deze kreet ging al snel over in een overwinningskreet toen de scheidsrechter luttele tellen later voor het einde floot. ROAC won dankzij een late treffer van Yoek Bentvelzen van (toen nog) koploper Swift. Door deze overwinning nemen de Rippers meer afstand van de gevarenzone en kan het weer naar boven kijken.

Het hoofdveld op het Hertogspark was afgekeurd dus werd er uitgeweken naar het achter de kantine gelegen kunstgrasveld. Wat uiteraard geen verrassing was want er was de laatste dagen zoveel regen gevallen waar zelfs Noach niet tegenop kon timmeren.

Freek van Zeil, vorige week nog verantwoordelijk voor de gelijkmaker tegen WVHEDW, mocht in de basis beginnen omdat Bentvelzen te laat was en hierdoor dus op de bank moest starten. Het strijdplan waarmee Bart Jansen zijn elftal het veld in stuurde werkte uitstekend. Swift is niet voor niks de koploper en liet zien over enkele vaardige voetballers te beschikken. Desalniettemin konden zij geen bres slaan in de hechte ROAC-verdediging. Swift kon zeer weinig creëren en de wind die over het veld ging was ook in de eerste helft niet bepaald in hun voordeel. ROAC kreeg zelfs de beste mogelijkheden en kwam er bij tijd en wijle met snelle en fraaie combinaties uit om het de Amsterdammers erg lastig te maken.

Na zes minuten was de verfijnde traptechniek van Thijs van Seggelen die voor het eerste gevaar zorgde. Een vrije trap vanaf links werd door iedereen gemist maar via de stuit belandde het leder op de deklat. Kort daarna was het Tanno van der Pouw Kraan die wederom vanaf links het hoofd van Bart Hogenboom vond, maar zijn teruggekopte bal kon geen inlopende speler van ROAC vinden. Een van de spaarzame wapenfeitjes van A.V.V. Swift was een eenvoudige prooi voor Tijn van der Geest. Tony Cvetkovic draaide weg van zijn Ripperse verdediger maar zijn schot miste kracht.

Halverwege de eerste helft de mooiste aanval van de wedstrijd. Een radensnelle combinatie tussen Boere, Sam van der Geest en Hoogenboom werd door de laatste bijna kansrijk afgerond maar de Amsterdamse doelman Melih Kilic redde bekwaam en wist de bal tot hoekschop te verwerken. Een aanval uit het spreekwoordelijke boekje die een beter lot verdiend had. Uit de hoekschop daarna profiteerde Swift bijna middels een razendsnelle uitbraak, maar doelman Van der Geest neutraliseerde het gevaar.

Zoals eerder vermeld creëerden de hoofdstedelingen weinig en dat was ook zeker de verdienste van de verdedigers onder aanvoering van Boere. Zonder de andere verdedigers te kort te doen maar de aanvoerder regeerde achterin als een ware veldheer en neutraliseerde veel gevaar. Met een ruststand van 0-0 kon ROAC zich hooguit verwijten dat het zich niet voor het goede spel de eerste helft middels een doelpunt beloonde.

De tweede helft was nauwelijks warm van start of ROAC had al tegen een achterstand kunnen aan kijken. Een megakans van Reda Mourmane werd veel te gehaast hoog over het doel geschoten. Hiermee kwam ROAC erg goed weg en bleef het gelukkig een zuur begin van de tweede helft bespaard.

Swift zette ROAC veel meer onder druk maar het veldoverwicht werd niet uitgedrukt in grote kansen omdat de verdediging nog steeds op orde bleek en niet begon te piepen of te kraken. Het grootste gevaar was een schot van afstand van Stijn van der Slot, maar Tijn van der Geest had een goede redding in huis.

Swift probeerde het nog wel met een extra aanvaller en wat pionnen naar voor te schuiven maar ROAC kwam verder, door hier tactisch op te reageren, niet echt in de problemen. De klok tikte door en de wedstrijd leek te gaan eindigen in de brilstand. Waar niemand eigenlijk meer op rekende gebeurde dan toch. Een dreigende aanval van Swift werd door een interceptie op het middenveld in de kiem gesmoord en ROAC kon snel uitbreken in een overtal. Loek van As hield het overzicht en legde af op Hogenboom. Zijn schot werd gekeerd maar de vroeg in de tweede helft ingevallen Bentvelzen was er als de kippen of beter gezegd als een goudhaantje bij om de bal in het doel te werken. En zo was er een stunt in de maak met nog zeer kort te spelen.

Na wat spannende laatste minuten hield ROAC stand en werd het laatste fluitsignaal en de bijbehorende drie punten met veel genoegen in ontvangst genomen.

Louter blije gezichten na afloop en zo ook bij de uitblinkende aanvoerder Boere: ,,Een typische ROAC overwinning tegen een betere tegenstander en misschien ook nog wel verdiend, zeker op basis van de eerste helft. De tweede helft hebben wel veel onder druk gestaan maar echt veel uitgespeelde kansen hebben ze niet gecreëerd. 0-0 was ook al wel een mooi resultaat geweest maar je blijft er toch in geloven en iedereen knokte voor wat ie waard was.”

Vorige week uitte de tegenstander WVHEDW (overigens ook uit Amsterdam) wat kritiek op de speelwijze van ROAC, maar daar haalde Boere (de uitblinker hierboven op de foto) zijn schouders voor op: ,,Vorige week kregen we nogal wat sneren naar onze bank geslingerd maar vandaag waren het wel relaxte jongens. Vorige week creëerden wij niet superveel en nu hebben ze daar niets over te zeggen want uiteindelijk kregen wij de beste kansen en kwamen wij er heel effectief uit.”

,,Voor ons ook goed om de aansluiting te krijgen. Wij hebben ook de ambitie om de nacompetitie te halen. Wij hebben een paar punten verloren tegen mindere tegenstanders dan is zo’n overwinning wel nodig”, aldus Boere tenslotte vooruitblikkend over het vervolg.

Voor de winterstop krijgt ROAC achtereenvolgens APWC, DIOS en FC Aalsmeer. Drie ploegen die de onderste drie plekken van de ranglijst bezetten. Om de ambities van ROAC vorm te geven wedstrijden waarin de volle 9 punten gepakt moeten worden. Maar als dezelfde commitment en dadendrang als hedenmiddag op het Hertogspark op de mat gelegd gaat worden dan moet dat geen onoverkomelijk probleem opleveren.

ROAC – Swift 1-0 (0-0) 86. Bentvelzen 1-0.

Opstelling ROAC: Tijn van der Geest, Van der Meer, Van Benten, Boere, Sam van der Geest, Van Seggelen (86. Wortman), Van der Poel, Hogenboom, Van As, Van Zeil (54. Bentvelzen), van der Pouw Kraan (16. Kneijber).

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..