zaterdag, mei 4, 2024
HomeDerde klasseROAC (zo)Dammes van der Poel toe aan 'ROAC in het groot'

Dammes van der Poel toe aan ‘ROAC in het groot’

-

Vrijwel elke week levert LAV een bijdrage aan het Leidsch Dagblad met onder meer een vraaggesprek met een speler van een regioclub. Dit keer kwam doelman Dammes van der Poel aan het woord, de huidige doelman van ROAC en volgend seizoen onder de lat bij FC Rijnvogels. Voor wie het interview nog niet las maar wel de interesse heeft hierbij het artikel en dan wat uitgebreider.

Hij heeft een week van uitersten achter de rug. Pal nadat Dammes van der Poel zijn medespelers en de club ROAC vorige week op de hoogte bracht van zijn vertrek naar derde divisionist FC Rijnvogels overleed zijn oma waar hij afgelopen maandag afscheid van nam. De lach en traan kwamen zo dicht bij elkaar, maar het vizier gaat vanaf nu weer volledig op de tweedeklasser en het slot van de competitie. ,,Mijn oma was op en dan moet je er vrede mee hebben. De kwaliteit van het leven was niet groot meer en haar wil om te blijven was er ook niet meer. Ze heeft een waardig afscheid gehad. Vorige week verliep wel heel vreemd voor mij en dan word je heen en weer geslingerd met gevoelens.”

,,Uiteindelijk ben ik heel blij met de overstap naar de Katwijkse club, hoewel ik zeker niet over één nacht ijs ben gegaan. ROAC is en blijft ‘mijn’ cluppie en het kost mij wel moeite om daar te vertrekken gezien de warme banden die ik daar met iedereen heb. Men vindt het heel jammer, maar het begrip voor mijn beslissing was veel groter. Dit was echt mijn laatste kans om nog een grote stap te maken en de trein te pakken om het zo te zeggen. Ik ben 27 jaar en als je de boot blijft afhouden voor een andere club dan laten ze je daarna met rust en blijven kansen uit. Ik heb enorm prettige reacties gehad en iedereen gunt mij de stap. Ik zal het daar straks moeten gaan waarmaken en de strijd aan gaan met Pim van der Plas. Bovenal wil ik in de resterende maanden nog eens laten zien dat ik de vooruitgang waard ben.”

Dat zal ook nodig zijn, want ROAC draait een uitermate moeizaam seizoen en moet waken voor degradatie. ,,Dat woord nemen we niet in de mond op de club, maar iedereen is zich er wel van bewust dat we moeten opstaan. Tot aan het WK draaiden we goed en bleken we moeilijk te kloppen. Daarna is het verval ingezet. Graag hadden we afgelopen zondag tegen KDO de ommekeer bewerkstelligd. Of beter, eigenlijk al in het duel bij Altior uit. Daar verloren we en dat was wel een tik voor ons. De 0-0 tegen KDO viel tegen en er zat ook meer in.”

In de laatste minuut redde Van der Poel bekwaam om een nieuwe nederlaag te voorkomen. De goalie behoort al jaren tot de beteren en is een regelrechte puntenpakker voor zijn club. ,,Achterin staat het doorgaans goed met het blok Mitchel Boere en Freek Heemskerk voor mij. Daar heb ik veel baat bij. Scoren vergaat ons al ruim anderhalf jaar moeizaam, maar niemand mist bewust een kans. Ik wil hier hoe dan ook vertrekken met lijfsbehoud. ROAC heeft niets in de derde klasse te zoeken. Dat zou voor de spelers, trainer en supporters ronduit pijnlijk zijn. De eerste klasse bleek vorig seizoen te hoog gegrepen, maar deze klasse moeten we aan kunnen. We zullen de komende maanden nog een stap extra moeten doen. Daar staan we ook om bekend en die wilskracht zullen we moeten tonen om weer resultaten te halen.”

Pas op 16-jarige leeftijd werd Van der Poel min of meer toevallig doelman. ,,In de jeugd speelde ik bij ROAC in de spits en ik scoorde best regelmatig. In een oefenduel was de nood aan de man en zo is het keeperswerk voor mij begonnen. Bij Noordwijk heb ik drie jaar selectievoetbal gespeeld, maar ik was toen nog wel een broekie. In die tijd was Mustapha Amezrine de eerste sluitpost en ik heb heel veel van hem geleerd. Al met al keep ik eigenlijk pas zeven jaar. Ik ben er anderhalf jaar uit geweest door een schouderblessure en daar kwamen nog de coronajaren bij. Kennelijk zit het keepen mij wel in de genen met een pa die geruime tijd vaste doelman was bij ROAC.”

Vorig jaar stonden de paarswitten vaak onder druk en dat heeft geholpen voor de interesse van FC Rijnvogels (en andere clubs, red.). ,,Ik kon me vaak onderscheiden en in wedstrijden groeien. Nu is het niveau wel anders, maar dan nog moeten we er elke week staan. Ik ga er alles aan doen om ROAC uit het dal te trekken zodat ik straks met een goed gevoel kan beginnen aan een nieuw avontuur bij een club als- naar men zegt- ROAC maar dan in het groot.”

Tenslotte; ROAC speelt komend weekend al op zaterdag. DSOV uit Vijfhuizen is dan de tegenstander. ,,In de eerste wedstrijd, die in 2-2 eindigde, bleven die gasten lang hangen en hebben we de afspraak gemaakt om de return al op zaterdag te spelen. Dat gaat een dolle boel worden daar, zeker als we gewonnen hebben. We gaan daar met taxibusjes heen. Voordeel is dat we nu Ajax- Feyenoord kunnen zien zondag. Hopelijk gaat dat ook een feestje opleveren. Laten we zeggen dat ik een voorkeur heb voor de bezoekende club. Twee keer dus komend weekend.”

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read