vrijdag, mei 24, 2024
HomeZaterdagDerde klasseSporting Leiden - Lugdunum; een ontmoeting met verhalen

Sporting Leiden – Lugdunum; een ontmoeting met verhalen

-

Derde klasse A (zaterdag)- De derby tussen Sporting Leiden en Lugdunum eindigde in een 0-2 zege voor de bezoekers. Op het eerste gezicht een volkomen normale wedstrijd met een normale uitslag; Lugdunum had bij aanvang vijftien punten meer en stond logischerwijze hoger op de ranglijst. Het bleek echter een memorabele ontmoeting waarover meerdere verhalen te vertellen zijn.

De uitgangspositie

Lugdunum had zich in een veilige positie gevoetbald, maar dat gold zeker niet voor Sporting. Deze Leidenaars wilden absoluut de punten van groenwit afsnoepen, omdat het degradatiespook nadrukkelijk rondwaarde op sportpark de Morsch. Jordy Heemskerk had in de rubriek ‘de Krakerrr van de Week’ het grote belang voor hem en zijn ploegmakkers benadrukt. Wat het voor de Sporting speler extra pikant maakte, was het meespelen van Renaldo van den Berg en Rick Arnoldus bij Lugdunum die kort geleden nog de kleuren van Sporting verdedigden.

De doelpuntenmakers

Of Heemskerk het na afloop nog zo leuk vond dat bij Lugdunum zijn oud-teamgenoten meespeelden valt ernstig te betwijfelen: Arnoldus scoorde de 0-1 en de 0-2 kwam ver in blessuretijd van….. precies Van den Berg. De treffer van Arnoldus was curieus te noemen. Een vrij trap nam hij hard richting de tweede paal. De inkomende bal zaaide verwarring bij vriend en vijand en eindigde tegen de touwen: ,,Vijftig procent geluk en vijftig procent wijsheid”, verklaarde de doelpuntenmaker na afloop bescheiden. Ik neem ze vanaf die positie altijd zo en zo’n bal blijkt lastig te verdedigen. Teamgenoot Van den Berg strooide nog wat extra zout in de wonde door een uitstekend steekpassje van Ozan Isitir af te ronden toen het al een gelopen koers was.

Het duel Soufiane Boukhidous – Jeffrey Loozen

De keren dat de Lugdunum keeper en de Sporting spits oog-in-oog kwamen te staan waren amper te tellen. Waar ‘Souf’ in andere wedstrijden zomaar een kwartet goals achter zijn naam had geschreven, bleef hij nu met lege handen staan. Telkenmale kwam de doelman als overwinnaar uit de strijd. Was deze reeds geslagen, dan ging het leer net over of voorlangs of de lat stak de helpende hand toe: diep in de tweede helft nam Boukhidous de bal schitterend aan op de borst en knalde het leer vervolgens op het aluminium. Met een lach van ongeloof na afloop: ,,Deze middag zal ik me altijd herinneren, zoveel kansen en allemaal mis. Dat is me nog nooit gebeurd.” Ploeggenoot Joeri Devilee kan het ook amper geloven: ,,Als je hebt gezien hoe hij dit seizoen heeft gescoord, dan geloof je dit gewoon niet. Hij heeft één kans nodig en maakt er zo’n middag twee.”

De toekomst

Devilee windt er geen doekjes om: ,,Ik ben somber, we hadden hier drie punten kunnen pakken, wat zeg ik, moeten pakken. Het was niet gek geweest als we de rust hadden bereikt met twee of drie nul. Het was zo’n middag waarop het gewoon niet mocht. Er dreigt nog steeds rechtstreekse degradatie, een akelig vooruitzicht.” Een geruststelling voor de markante voetballer: ook directe concurrent Stompwijk’92 verloor. Met nog twee wedstrijden te gaan is de nacompetitie nog steeds haalbaar. Arnoldus kijkt al verder: ,,In de eerste periode speelden we uitstekend en voetbalden de nodige punten bij elkaar. Toen kwam de klad erin, mede door blessures en een te smalle bank. De groep blijft bij elkaar en krijgt zelfs nog versterking. Tel daarbij op dat we twee absolute kanjers als trainers hebben. Dat betekent in mijn ogen dat Lugdunum volgend jaar een basis heeft om een flinke partij mee te spelen in de derde klasse. “

De sfeer

Een derby wordt nog wel eens gebruikt om half vergeten vetes op het veld uit te vechten, waarbij het raken van de tegenstander boven het raken van de bal gaat. Niets van dit alles bij Sporting Leiden tegen Lugdunum. De Sportiviteit voerde de boventoon en dan mag dat woord best met een hoofdletter geschreven worden. Respect voor elkaar was het motto deze middag en dat kan ook gezegd worden van het talrijke publiek of men nu een groenwit of blauw hart had.

Sporting Leiden-Lugdunum 0-2 ( 0-0). 56. Arnoldus 0-1, 90+4 Van den Berg 0-2.

Basisopstelling Sporting Leiden: Meijers, Fakkel, Heemskerk, Siebert, Mink, Cornelisse, Hamelink, Boukhidous, Beijersbergen, Devilee, Lardee.

Basisopstelling Lugdunum: Loozen, Beij, Hiwat, Muanda, Thong, De Haas, Van den Berg, Isitir, Bergwijn, De Cler, Arnoldus.

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read