zaterdag, april 27, 2024
HomeVierde klasseSporting LeidenStompwijk’92 en Sporting Leiden van de nul af

Stompwijk’92 en Sporting Leiden van de nul af

-

Vierde klasse A (zaterdag)-“JAAAAA!!!”, klonk een schreeuw uit de kleedkamer van de Leidenaars na afloop van de wedstrijd Stompwijk’92 – Sporting Leiden. In de naastgelegen kleedkamer van de Stompwijkers was het contrast groot. Veelal sippe en beteuterde gezichten. Logisch, na een 2-0 voorsprong kwam Sporting Leiden alsnog langszij door een doelpunt in blessuretijd. Beide ploegen zijn nu echter qua puntenaantal eindelijk van de vermaledijde nul af en dat biedt perspectief.

Het zonnetje scheen op Sportpark Meerhorst en dat bleek ook al snel in figuurlijke zin voor de thuisclub, want na vijf minuten werd de score geopend. Lars van Santen kreeg de bal en vanaf de punt zestien ging hij vanaf de rechterkant het strafschopgebied in. Onder druk van een verdediger krulde hij met een hoog schot de bal fraai in de verre hoek over de jonge Leidse doelman.

Kort daarna kreeg de ijverige middenvelder wederom een aardige mogelijkheid, maar zijn schot ging dit keer over. Een doelpoging van Bart van Boggelen niet lang daarna belandde op de vuisten van Sem Ouwerkerk. Hierna ging de Stompwijkse storm iets liggen waar de beginfase duidelijk in het voordeel van de thuisclub was geweest. Sporting probeerde het voetballend wel. Soms ontbrak de nauwkeurigheid, maar de voetballende intenties waren goed van de ploeg van Taoufik Maatoug en Ronald Mink.

Na een kwartier was er dan ook het eerste speldenprikje van de bezoekers: een mogelijkheidje voor Ryan Du Prie ging net naast. Na een klein half uur stak aanvoerder Sven Glasbergen in de zestien Du Prie weg waarop deze van achteren werd gehaakt. Een strafschop werd geclaimd maar scheidsrechter Willem van der Plas wilde van niets weten. Daar mochten de Stompwijkers niet mopperen, want tijdens het “bakkie” in de rust in de bestuurskamer waren beide partijen (inclusief ondergetekende) het erover eens dat hij best gegeven had kunnen worden.

Een kleine tien minuten na het eerste doelpunt verdubbelde Stompwijk’92 de score. Na goed doorzetten, maar ook matig ingegrepen van de Leidse verdediging, van Bart van Boggelen prikte deze zelf de bal achter de doelman: 2-0. Een net naast gevolleerde bal van Pim van der Arend had Stompwijk’92 op rozen kunnen brengen. Ook Sporting had in de levendige fase wat aan de stand kunnen doen. Een vrije trap van Glasbergen kon door Jesper van Leeuwen met alle moeite tot corner worden verwerkt en de hierna genomen hoekschop belandde op de slof van Johan Hennekei. Zijn schot ging recht op de doelman af en bleek een eenvoudige prooi.

Stompwijk’92 begon na de thee sterk met mogelijkheden voor onder andere Mitchell Jacobs en Tim van Veen. Sporting Leiden kwam naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter in de wedstrijd en kreeg eerst nog een goede kans in de persoon van Giovanni Schröder voordat routinier Hennekei de marge terug bracht naar een.  De spits over zijn doelpunt: ,,De voorzet vanaf rechts was van Jay Fielemon precies op maat en ik kon hem mooi binnen koppen.”

Daarna ontspon zich een aantrekkelijke wedstrijd, waarin Sporting Leiden op jacht naar de gelijkmaker ging en Stompwijk’92 de wedstrijd door de ontstane ruimte snel in veilige haven wilde brengen. Doelman Ouwerkerk hield de Leidenaren met enkele knappe reddingen goed op de been, maar had twintig minuten voor tijd wel de hulp van het aluminium nodig. Een fraaie vrije trap van Nick Ammerlaan teisterde de punt van de kruising en ging vervolgens over. De klok tikte door en de tijd begon te dringen voor de bezoekers. Uiteindelijk kregen de Leidenaren loon naar werken. In blessuretijd haalde wederom Johan Hennekei de trekker over en trok de stand zo gelijk: ,,Ik kwam van rechts, ik maakte het veld breed en ging een beetje de ruimte op zoeken. Iedereen stond op een kluitje. Sven Glasbergen stak mij weg. Ik dacht niet na en schoot in lange hoek.”

Daarna kreeg Stompwijk’92 alsnog een ideale mogelijkheid om de drie punten in eigen huis te houden. Een vrije trap op een mooie positie met een speler als Ammerlaan in de gelederen levert altijd een kans op. Zijn vrije trap bleek een prooi voor de uitblinkende doelman Ouwerkerk en mede hierdoor ging er een punt mee naar Sportpark Morsch II. Nog eenmaal Hennekijk over het resultaat: ,,Over de hele wedstrijd denk ik dat we de 2-2 wel verdiend hebben. In de eerste helft was het wel wat stroef. Pas de laatste twintig minuten gingen we voetballen. De uitslag biedt hoop voor de volgende weken. We worden steeds hechter en er komen ook nog  een paar jongens bij. Ik denk dat we op de goede weg zijn.”

Teleurstelling, maar ook perspectief in de ogen van de trainer van de Stompwijkers Erik van Manen: ,,Uiteindelijk ben ik teleurgesteld omdat je het te makkelijk weggeeft. Het is zonde als je twee punten laat liggen in een wedstrijd waarin je hoopt dat je hem over de streep kan trekken. Ik ben wel blij dat je zeventig, tachtig minuten met zijn allen knokt en dat is wel een beetje wat we hebben gemist de aflopen weken. In de bespreking heb ik aangegeven dat we terug moesten naar de basis. Hard werken en de organisatie gesloten houden en dan gaan we de komende weken kijken of we voetballend het niveau wat omhoog kunnen krijgen. Dat is wel nodig om uit deze situatie te komen, anders blijf je weer het hele seizoen vechten voor punten.

Met deze 2-2 geven Sporting Leiden en Stompwijk’92 de rode lantaarn over aan MMO. Na een weekje rust ontvangt Sporting Leiden stadsgenoot Roodenburg en gaat Stompwijk’92 naar Sassenheim op bezoek bij Teylingen

Stompwijk’92-Sporting Leiden 2-2 (2-0). 5. Van Santen 1-0, 15. Van Boggelen 2-0, Hennekei 2-1, 87. Hennekei 2-2.

Basisopstelling Stompwijk’92: Van Leeuwen, Kemna, Van Santen, De Haan, Van der Arend, Jacobs, Van Boggelen, Van Veen, Bregman, Knijff, Janson.

Basisopstelling Sporting Leiden: Ouwerkerk, Fakkel, Glasbergen, Fielemon, Hennekei, Cornelisse, Van Gulik, Vermont, Sadi Hilmi, Du Prie, Schroder.

Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..