maandag, april 15, 2024
HomeVierde klasseSporting LeidenLeden en teams op het telraam: Sporting Leiden (7)

Leden en teams op het telraam: Sporting Leiden (7)

-

Leden en teams op het telraam: Sporting Leiden

Voor het tweede jaar op rij zijn er meer mensen in Nederland lid geworden van een voetbalvereniging, zo liet de KNVB weten in 2023. De voetbalbond noteert in het jaarverslag over het seizoen 2022/’23 een plus van 1,7 procent waarmee het totaal aantal leden is gegroeid naar 1.212.697. De groei kenmerkt zich in vrijwel alle geledingen van het voetbal. Zowel bij de mannen als de vrouwen en bij de senioren als de pupillen. Alleen in het aantal junioren dat lid is van de KNVB is een lichte daling te constateren. Traditioneel gezien is deze leeftijdscategorie, die de stap maakt van junior naar senior, voor het verenigingsleven het lastigst te vangen. Ook in het seizoen 2021/’22 was er sprake van een groei in het aantal leden van de KNVB.

Maar hoe staat het er voor in onze regio? In welke leeftijdscategorie bevinden zich de meeste leden, op welke leeftijd is het dun gezaaid bij een club en meer van dat werk. Onze redactie brengt een en en ander de komende tijd in kaart, te beginnen met de clubs uit Leiden. Straks hebben we een totaalbeeld in kaart gebracht van onze regio en kunnen we conclusies trekken, verbanden leggen en wat vragen op tafel leggen over de toekomst. Deze keer: Sporting Leiden.

Je kan stellen dat gezien de omvang van de vereniging de fusie in 2018 tussen vv Leiden en FC Rijnland als geslaagd mag worden beschouwd. Wat betreft ledenaantal is Sporting Leiden de grootste voetbalvereniging van Leiden. Met liefst achttien senioren- en veteranenteams is het vaak gezellig druk op het sportterrein in De Mors. Ook hier is er echter een tekort aan de oudste jeugd. Deels komt dat omdat O19 bij de selectie is gehaald, die dus piepjong is. Volgend jaar is er in elk geval weer een O17, zo is de verwachting. Ook wat betreft meiden- of vrouwenvoetbal valt er nog wat te winnen bij Sporting Leiden, want dat is er namelijk niet.

Wat betreft het prestatieniveau valt er weinig terug te kijken, want Sporting Leiden is het resultaat van een aantal opeenvolgende fusies, met als basis ZLC, Oranje Groen, WVS en nog verder terug Zuiderkwartier en LDTS. Van alle verenigingen speelde vv Leiden het hoogst, het speelde aan het eind van het vorig seizoen bij elkaar opgeteld vier seizoenen in de 2e klasse zaterdag, destijds het derde amateurniveau op zaterdag.

Totaal aantal leden:

657

Totaal teams:

37

Samenstelling teams:

zondagteams

zaterdag

4 35+ zondag

2 35+ zondag

1 zaalvoetbal

1 O15

2 O14

3 O12

2 O11

2 O10

3 O9

2 O8

3 O7

Cluboverzicht spelende leden in een KNVB-team:

Sporting Leiden: 657 leden, teams: 37.

UVS: 567 leden (schatting), teams: 43

DoCoS: 550 leden, teams: 37

Roodenburg: 390 leden, teams: 31 (533 leden totaal)

Lugdunum: 376 leden, teams: 26  (500 leden totaal)

LFC: 300, leden teams: 22.

LSVV ‘70: 255 leden, teams: 15

  • Bij diverse clubs is het totaal weergegeven met ook niet-spelende leden.
Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read