woensdag, juni 12, 2024
HomeDerde klasseROAC (zo)ROAC zwaait Heemskerk uit en sluit seizoen af met zege

ROAC zwaait Heemskerk uit en sluit seizoen af met zege

-

Derde klasse C- In de laatste wedstrijd van het seizoen heeft ROAC met 1-0 gewonnen van het Culemborgse SMVC Fair Play. Het doelpunt in de slotfase van Thijs van Seggelen was voldoende om de zege binnen te slepen. De wedstrijd zelf was overigens om de spreekwoordelijke baard van de keizer, maar het affiche op het Hertogspark stond vooral in het teken van de laatste wedstrijd van een clublegende.

In de Eredivisie werd dit weekend uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van Bram van Polen, clubicoon van FC Zwolle, die 17 seizoenen lang in het eerste elftal zijn minuten maakte. In Rijpwetering doen ze daar een schepje bovenop. Weliswaar op een ander niveau maar desalniettemin kunnen we de ruim 20 jaar dat Freek Heemskerk in het eerste elftal van de Rippers speelde ook indrukwekkend noemen. Een toonbeeld van clubliefde waar ook in de geschreven voorbeschouwing bij stil werd gestaan. Want naast om zijn voetbalcarrière werd Freek Heemskerk ook geroemd om zijn inzet en organisatorische en inspirerende kwaliteiten. Kwaliteiten die overigens niet verloren zullen gaan want hij blijft zich inzetten voor ROAC.

Gevoetbald werd er ook. Nadat de drie welpen van de week, Abe en Kick Heemskerk (zonen van de afzwaaiende nummer 7) en Mex van Seggelen (zoon van de latere matchwinner) doel troffen kon de wedstrijd van start gaan.

Dat de wedstrijd nergens meer om gang was te merken aan de intensiteit. Het tempo lag laag. De gasten uit Culemborg hadden wel vooral voorin spelers die met snelheid en balhandeling uit de voeten konden. Toch maakte de ploeg van Bart Jansen in de beginfase de meeste aanspraak op een openingstreffer.

Het eerste wapenfeit was een schot van Van Seggelen, die vanaf de rand zestien net naast schoot. Even later was het dezelfde Van Seggelen die een afgemeten voorzet afleverde op het hoofd van Bart Hogenboom. Zijn kopbal ging via de bovenkant van de lat over. Hogenboom kreeg kort daarna de bal teruggelegd door spits Freek van Zeil. Hogebooms schot strandde op de voeten van de keeper. Daarna was het momentum eventjes voor SMVC Fair Play. Na een snelle uitbraak schoot Aamri buiten bereik van Van der Geest op de paal en zag Chatouani zijn schot naast het doel verdwijnen na een vlotte combinatie. Het initiatief verplaatste zich daarna weer naar ROAC. Van Zeil die een kopbal onvoldoende richting kon geven, een droge knal van Loek van As net naast en Wessel van der Poel die een schot via de keeper naast zag gaan waren de resterende wapenfeiten de eerste helft.

Alvorens de tweede helft afgetrapt kon worden vond scheidsrechter Glebbeek het noodzakelijk een ongenode gast van het veld te verwijderen. Een overigens keurig geparkeerde supporter in een scootmobiel bevond zich binnen de afrastering. Aangezien deze niet in bezit was een geldige parkeervergunning moest de senior afdruipen naar een plekje buiten het veld. Dit grappige intermezzo zorgde voor een glimlach bij het weer goed opgekomen thuispubliek, maar verder viel er in over het algemeen voortkabbelende tweede helft niet veel te genieten.

Richting de slotfase besloot ROAC het gaspedaal toch iets in te drukken om de laatste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten en het afscheid van Heemskerk wat meer cachet te geven. In de 83e minuut zou dan uiteindelijk toch de goal vallen. De gevaarlijkste man aan de kant van ROAC, Van Seggelen, werd diep gestuurd en ging alleen op de doelman af. Zijn schot werd eerst gekeerd door de Culemborgse doelman maar de rebound werd opgepikt door de spelmaker en kon eenvoudig over de lijn gewerkt worden.

In de 89e minuut brak het onvermijdelijke maar ook mooie moment aan. De publiekswissel van Freek Heemskerk. Onder luid applaus van de spelers en een staande ovatie op te tribune verliet Heemskerk, geflankeerd door zoons Abe en Kick het veld. Een mooi eerbetoon na een indrukwekkende carrière in het (nu) paarse shirt. Na het laatste fluitsignaal vertrokken de spelers en de supporters naar de kantine alweer verder stilgestaan werd bij het afscheid.

Nog het slotwoord van trainer Bart Jansen: ,,We wilden heel graag winnend afsluiten. Met name voor Freek en ook nog eens graag met het houden van de nul. Dat is gelukt en dat maakt deze dag nog meer bijzonder. We gaan Freek missen, maar iedereen snapt zijn beslissing.”

ROAC – SMVC Fair Play 1-0 (0-0). 83. Van Seggelen 1-0

Opstelling ROAC: Tijn van der Geest, Van der Meer, Boere, Heemskerk © (89. Strijk), Van der Pouw Kraan, Koek (59. Van Veen), Van der Poel, Van Seggelen (86. Joost van der Geest), Van As, Van Zeil (59. Bentvelzen), Hoogenboom.

 

Note redactie: direct een uitgebreid interview met Heemskerk!

Wim Masmeijer
Wim Masmeijer
Vlagger bij Valken'68, voetbaldier, veel gevolgde twitteraar in de regio. Scherp als een mes en altijd de knipoog. LAchen is gezond, de derde helft ook..

Must Read