donderdag, mei 16, 2024
HomeFotoreportageVoor de laatste keer verliezend gastheer (plus fotoreportage)

Voor de laatste keer verliezend gastheer (plus fotoreportage)

-

Vierde klasse C (zaterdag)-  ‘Op zaterdag en zondag, dan is het altijd feest; dan wordt er weer gevoetbald, op Sportpark Adegeest’. Vanaf het komende seizoen zullen deze woorden een andere lading hebben. Het prestatieve deel op zondag speelde voor het laatst thuis een wedstrijd in competitieverband en komt in de komende maand nog tweemaal uit op verplaatsing. Daarna gaat het boek na 99 jaar dicht op zondag.

De laatste wedstrijd als gastheer ging verloren, Nieuw West United won met 0-3, maar dat was bijzaak. De dag maakte sentimenten los bij alle volgers die jarenlang trouw waren. Ook nu kwamen ze nog even komen buurten om het team nog eens in actie te zien en om samen stil te staan bij deze voor de club historische dag. Groen en gele rookpluimen en vuurwerk werden vooraf ingezet en na afloop werden de spelers en begeleiding met bloemen bedankt voor bewezen diensten.

Op de zondag konden er vijftien kampioenschappen worden gevierd in bijna een eeuw tijd. Dat gebeurde via de Haarlemse- en Leidsche Voetbalbond en later via de competitie van de KNVB. De eerste keer dat de kurk van de fles kon was in de tijd van SVLV, destijds nog onder de naam VVL. Daar kwamen nog vijf titels bij van Sportvereniging Laurentius Voorschoten. Randstad Sport werd zeven keer kampioen en na de fusie in ’97 lukte het om nog twee keer de schaal omhoog te houden.

In het seizoen 2011-2012 lukte het voor de laatste keer om de beste te zijn. Dat was in de derde klasse met tegenstanders als SJZ, ROAC, Meerburg, Foreholte, Teylingen, FC Lisse (al eerder opgeheven op zondag), DOSR en Alkmania. Laatstgenoemde clubs, via WVC, gingen later samen en de andere clubs verkasten eerder van de zondag naar de zaterdag. Een tendens die voorzichtig werd ingezet in district West 2, maar die op een zeker moment onomkeerbaar werd. Na dit seizoen is districtsgenoot ROAC de laatste der Mohikanen op de tweede dag van het weekend.

Bij Voorschoten’97 werden de zaterdag-en zondagtak lange tijd in stand gehouden, maar in de laatste jaren werd steeds duidelijker dat het zondagvoetbal in deze kant van het land aan het uitsterven is. Groen en geel kwam steeds minder regiogenoten tegen en werd eerste ingedeeld in een meer ‘Haagse wijk’ en dit seizoen moest er koers worden gezet naar onder meer Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Haarlem.

Na veel vijven en zessen werd het besluit genomen om het zondagvoetbal vaarwel te zeggen. Her en der binnen de vereniging met gemor en tegengas, maar uiteindelijk bleek er geen weg meer terug. Martin Witsmeer, die tal van functies bekleedde binnen de club en dat blijft doen, vond het ook zeker een bijzondere dag. ,,Ik ben er vanaf ruim twintig jaar geleden bij betrokken en mijn weekenden waren voor Voorschoten’97. Dat zal grotendeels zo blijven, want het komt niet geheel stil te liggen op zondag. De emoties en protesten waren te billijken, maar iedereen binnen de club snapt de realiteit.”

Ook voor een van de vaste supporters, Barend Lavrijsen, zit het er bijna op. Hij schreeuwde de hoofdmacht altijd naar voren. Aan alles komt echter een einde.

Voorschoten’97- Nieuw West- United 0-3. 44. Abdelhadi 0-1, 49. El Haddadi 0-2, 89. Hadad Hakim 0-3.

Voorschoten’97: Vlak; Van der Born, Mulder, Van der Salm, C. van de Berg; Lindeman, R. Berg (74. Merczel), Rebergen (65. Straver); Beelen, Hilders, Aschman.

Foto’s eerste helft: Eric van der Wijngaard

Note redactie: een samenvatting volgt, zo ook een interview op beeld met Bryan Hilders.

 

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read