woensdag, mei 1, 2024
HomeVierde klasseFC OegstgeestVoorbeschouwing vierde klasse A, zaterdag 6 april

Voorbeschouwing vierde klasse A, zaterdag 6 april

-

SJZ-Floreant

Het Zoeterwoudse SJZ is aardig op schot: in de laatste drie wedstrijden werd twaalf keer het net gevonden en konden drie zeges bijgeschreven worden. De beloning was de vierde stek op de ranglijst. Floreant handhaafde zich op plek negen op vijf punten van Stompwijk’92 dat in de huidige situatie in aanmerking komt voor de nacompetitie. Hoewel de marge dus redelijk is zullen de Boskopers graag met minimaal een punt uit Zoeterwoude willen vertrekken. In de heenwedstrijd zegevierde SJZ simpel met 1-3 en ook nu start groenwit als favoriet.

Woubrugge-NSV’46

Even kon Woubrugge de punten ruiken vorige week in Zoeterwoude, maar uiteindelijk trok SJZ toch met 6-5 aan het langste eind. In theorie zou Woubrugge de nacompetitie kunnen ontlopen door een ongekende zegereeks op de naam te schrijven. Realistischer is te trachten directe degradatie te ontlopen. Omdat Sporting Leiden een knappe zege op Nicolaas Boys boekte, staan beide ploegen nu op elf punten. De Woubruggenaren zullen dus echt aan de bak moeten om het afdalen naar de vijfde klasse te voorkomen. NSV’46 werd met 3-0 door Meerburg verslagen en bevestigde zo de status als net iets meer dan middenmoter. De ploeg uit Noorden zal nog wel strijden om de prijzen en het risico op degradatie is nagenoeg nul. In elk geval lekker ballen in het voorjaarszonnetje, maar wel gaan voor de overwinning zou het credo van Dennis Tijssen en zijn selectie kunnen zijn. Thuis won NSV’46 nog simpel met 3-0.

Nicolaas Boys-Teylingen

Omdat Teylingen volgens verwachting de zege in de laatste nog te spelen minuten tegen Warmunda over de streep trok, is de marge met de nummer twee weer vijf punten. Toch moeten de nederlagen tegen Stompwijk’92 en Roodenburg de ploeg aan het denken hebben gezet. Het lijkt meer dan waarschijnlijk dat de club uit Sassenheim de komende tijd duidelijk wil maken dat alleen Teylingen recht heeft op die titel. Nicolaas Boys lijkt wat de weg kwijt en haalde uit de laatste drie ontmoetingen maar een puntje. Ook in Nieuwveen zal de mening overheersen dat er nu maar weer eens gepresteerd moet worden. Thuis won Teylingen nog ruim met 5-1. Wellicht dat die uitslag de verhoudingen weergeeft.

FC Oegstgeest-Sporting Leiden

Voor FC Oegstgeest lijkt het seizoen er een te worden van de gemiste kansen. Als er een tweede plaats veroverd kan worden, lijkt het over met het goede voetbal en wordt er puntenverlies geleden. De 2-2 tegen Floreant in de laatste competitiewedstrijd was teleurstellend te noemen. De tweede plek is inmiddels aan het op stoom geraakte Meerburg gelaten. Tegen Sporting Leiden moeten de mannen van  Huig Jan Heeringa zich herpakken. De Leidenaars lijken op het eerste gezicht een smakelijk hapje, de ploeg staat dertiende, maar Sporting won het laatste treffen en ruikt de mogelijkheid directe degradatie te ontlopen. Het jonge team liet al eerder zien op zijn minst aardig te kunnen ballen, maar het dubbeltje rolde voor de club steeds de verkeerde kant op. Was de zege op Nicolaas Boys een eenmalige opflakkering of krijgt de thuisclub te maken met een verbeten en strijdvaardige ploeg die koste wat kost minimaal een punt wil scoren? In Leiden werd het een afgetekende 2-5.

Roodenburg-MMO

Ongetwijfeld keerde de selectie van Roodenburg met een grote grijns op het gezicht terug naar Leiden vorige week. De ploeg was danig uit de slof geschoten en had koploper Teylingen terecht met 1-3 kansloos gelaten. Dankzij de drie punten werd nog wat ruimer afstand genomen tot de akelige streep die nacompetitie betekent. Helemaal opgelucht ademhalen is er nog niet bij, maar het zonnetje schijn in Leiden Noord. Onze goudgele vriend scheen ook voor het eerst dit seizoen in Hoogmade uitbundig. De plaatselijke trots boekte de eerste zege ten koste van Stompwijk’92. Dat betekent geenszins dat MMO de rode lantaarn kwijt is, de afstand tot de nummer voorlaatst blijft vijf punten. Wellicht dat de bezoekers toch de motivatie en het voetbal hebben gevonden om Roodenburg de voet dwars te zetten. Dan moet het wel heel anders lopen dan en de eerste ontmoeting toen Roodenburg op de slofjes met 0-3 won.

Stompwijk’92-AVV Alphen

Is Stompwijk’92 te groot voor het servet en te klein voor het laken? De club staat tiende, vijf punten achter Floreant en heeft even veel punten voor op AVV Alphen. Het zal een heel karwei worden om zich te ontworstelen aan de dreigende nacompetitie. Dan moeten er danig punten binnen geharkt worden. AVV Alphen wordt zeker geen willig slachtoffer. De Alphenaren speelden vorig weekend het toch niet slechte Warmunda met 4-1 zoek en dan kunnen we spreken van een prestatie van formaat. Puur afgaande op de heenwedstrijd, 0-4, wordt het een ‘makkie’ voor Nick Ammerlaan en zijn teamgenoten. Laten ze zich echter vooral niet rijk rekenen in Stompwijk!

Warmunda-Meerburg

In Warmond zal men zich moeten neerleggen bij het feit dat de plaatselijke FC een middenmoter is. Dat is zeker niet slecht te noemen. Eindigt Warmunda eind mei zo rond de huidige zesde plek dan zal het weinigen verbazen. Lekker vrijuit het seizoen uitvoetballen kan voor speler, staf en publiek aantrekkelijk zijn. Wat nog iets extra’s kan geven is het pootje lichten van hoger geplaatste clubs. Meerburg is er zo eentje. De club wil al jarenlang dolgraag promoveren en de plek twee van nu geeft aan dat de club het goed doet. Een kampioenschap lijkt gezien de achterstand op Teylingen, vijf punten, niet voor de hand liggend. De derde periode kan een smakelijk toetje op het seizoen zijn. Dan moet Warmunda om te beginnen wel ‘even’ in eigen huis verslagen worden. Dat zal een helse klus worden. In de heenwedstrijd won Warmunda nog met 1-2 en vorig jaar was Warmunda ook thuis met dezelfde cijfers te sterk. Meerburg zal voluit moeten gaan om een driepunter te scoren.

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read