Het grote LAV-voetbaloverzicht deel 1
ARC is met 116 teams de grootste voetbalvereniging van de regio’s Leiden, Alphen en de Bollenstreek. Zwammerdam telt het minste aantal: zeven. Dit blijkt uit onderzoek van LAV. We noteerden via de website voetbal.nl van alle 49 clubs uit het gebied rond Leiden, alle teams die uitkomen in een KNVB competitie.
In ons onderzoek baseren we ons op het aantal teams van de clubs dat uitkomt voor de KNVB, en niet op het aantal leden van de verenigingen. Dat aantal wordt namelijk nogal eens verschillend geïnterpreteerd, áls er cijfers al paraat zijn. Wat doe je met niet-spelende leden, ereleden, vrijwilligers, mensen uit het bestuur? Reken je die wel of niet mee?
Het aantal teams zegt meer over de omvang en levensvatbaarheid van een club. Overigens is ook met die basis de omvang van een club moeilijk te bepalen. Het aantal spelers per team wisselt sterk. Uiteraard spelen pupillen in kleinere samenstellingen dan oudere jeugd en senioren. Hoewel er elf spelers nodig zijn om te kunnen voetballen, zijn er voorbeelden bekend van 23 ingeschreven spelers per team, waar in andere gevallen met veertien spelers de competitie wordt begonnen.
Top 10
Bij elkaar brengen de 48 clubs in onze voetbalregio 2050 teams op de been, gemiddeld dus bijna 43. Trotste koploper is ARC uit Alphen, dat liefst 116 teams telt, gevolgd door Voorschoten’97 met 108. Ook Quick Boys blijft met 103 teams nog boven de honderd. RCL (83), FC Lisse (81), FC Oegstgeest (77), dorpsgenoot ASC (76) en Meerburg (76) doen het ook opvallend goed. Foreholte (73) uit Voorhout en EMM uit Roelofarendsveen (68) maken de top tien compleet.
Leiden beneden gemiddeld
Geen enkele Leidse voetbalclub scoort bovengemiddeld. Een van de redenen is dat er net buiten de grens bloeiende verenigingen liggen. UVS is met 43 teams de grootste van de stad, nog net voor DoCos dat er drie minder heeft. Daar weer drie teams achter komt Sporting Leiden. Studentenvereniging LSVV bungelt met vijftien teams onderaan. Maar vooral het aantal van twintig teams voor LFC, het voormalige FC Boshuizen, is niet hoopgevend, temeer er daarvan tien in de zaal uitkomen.
Dorpen hebben het moeilijk
Ook in kleine dorpen in onze regio hebben voetbalclubs het moeilijk gezien de soms gevaarlijk kleine omvang. In het recente verleden heeft een aantal succesvolle fusies plaatsgevonden, maar in min of meer geïsoleerde situaties zijn deze niet gewenst. Zwammerdam heeft dit seizoen slechts negen teams bij de KNVB kunnen inschrijven. Tussen J012 en de senioren speelt daar niemand. Een kwestie van overleven is het ook voor Aarlanderveen met tien teams, MMO uit Hoogmade (twaalf) en NSV’46 uit Noorden en Van Nispen uit De Zilk met beide dertien teams. ROAC uit Rijpwetering en Warmunda moeten met respectievelijk zestien en negentien teams ook zorgen niet verder te krimpen.
Verschillende afdelingen bekeken
In een reeks artikelen bekijken wij de komende tijd hoe de clubs er voor staan wat betreft de omvang van de senioren, jeugd, vrouwen en meiden, en bijzondere teams, zoals futsal, veteranen en G-voetbal. Opvallend is de grote variatie aan competities. De landelijke voetbalbond heeft de laatste decennia een veelvoud aan differentiaties doorgevoerd. Acht jaar geleden werd bijvoorbeeld de jeugdindeling A tot en E, vervangen door ‘Onder 19’ (O19) tot en met O8, met teams in elke leeftijdsgroep. Vier jaar geleden kwam daarbij een O21, en een O23 competitie. Beide zijn bedoeld om de overstap van de jeugd naar de senioren te verkleinen. Eerder werden de veteranen ingedeeld in +35 en +45 jaar.