donderdag, juli 18, 2024
Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseValken '68Terugblik op de fraaie finaledag van LAV

Terugblik op de fraaie finaledag van LAV

-

Een 10-jarige doelman die zijn stem kapot schreeuwt van vreugde, ‘Mister ROAC’ die geen strafschop durft te nemen in zijn afscheidsduel en de finale van de Sportiff LAV Cup: de finaledag van Leidenamateurvoetbal had het allemaal.

,,We zijn eerste geworden!” De 10-jarige doelman van Graaf Willem II VAC schreeuwt het uit als zijn team op de eerste plaats is geëindigd in de poule van het LAV-jeugdtoernooi, om vervolgens bovenop zijn medespelers te springen. Het is een mooie samenvatting van het ochtendprogramma op de finaledag van Leidenamateurvoetbal, een website die aandacht schenkt aan ruim dertig clubs uit de Leidse regio. Het jeugdige enthousiasme spat van de acht deelnemende elftallen af tijdens het toernooi, waarvan de finale gewonnen werd door ASC.

Voor de lager geklasseerde elftallen was het ook een leerzame en soms emotionele ochtend. ,,Laat ze maar leren omgaan met teleurstellingen”, klonk een moeder in de kantine van gastheer ROAC uit Rijpwetering. ,,Er zullen er nog genoeg volgen.” Over de wang biggelende tranen maakten bij de jeugdspelers echter snel plaats voor een brede glimlach, toen ook de lager geplaatste teams tijdens de prijsuitreiking werden verrast met een medaille en een bos bloemen.

Een emotionele dag was het ook zeker voor Freek Heemskerk, die op de finaledag zijn afscheidswedstrijd speelde bij ROAC, waar hij ruim twintig jaar lang in het eerste elftal speelde. In de slotfase van de wedstrijd kreeg hij de kans te scoren vanaf de strafschopstip, maar die kans liet ‘Mister ROAC’ aan zich voorbijgaan. ,,Ik heb de afgelopen jaren een trauma opgelopen wat betreft gemiste strafschoppen, dus ik durfde hem niet te nemen. Maar het was verder een fantastische middag”, vertelde Heemskerk.

Een fantastische middag werd het ook voor Valken’68, dat zich kroonde tot winnaar van de elfde editie van de Sportiff LAV Cup. In de eerste helft van de finale, gefloten door Allard Lindhout, was Graaf Willem II VAC voetballend gezien de betere partij, maar kon het geen weg vinden langs Valken’68-doelman Frank Kardjani. De Valkenburgers waren daarentegen effectief en werden door Dirk van Duijn op een 2-0 voorsprong gezet.

In de tweede helft kwam Valken’68, gesteund door minstens honderd meegereisde supporters en een aantal sfeeracties, een stuk beter voor de dag. Pepijn van Duijvenvoorde, Huig van Duijn en Stefan de Reuver maakten de feestmiddag compleet voor de Valkenburgers, die de wedstrijd wonnen met 5-1. ,,We verdienden wel een prijs na dit goede seizoen”, oordeelde een zeer tevreden Dirk van Duijn. ,,We hebben de supporters nodig gehad. Nu hebben we ze ook iets kunnen geven om voor te juichen.”

Hennie Kanbier, oprichter en eindredacteur van Leidenamateurvoetbal, kon aan het einde van de middag terugkijken op een zeer geslaagde finaledag. ,,De dag is verlopen zonder incidenten en ROAC heeft zich een uitstekende gastheer getoond, waarvoor grote dank.” Kanbier prijst zich dan ook een gelukkig man. ,,De website is omvangrijker geworden dan ooit, met meer clubs en volgers. Onze finaledag en dit toernooi zijn daarnaast inmiddels begrippen geworden. We gaan met een goed gevoel de zomer in en daarna alweer ons veertiende seizoen.”

Bron: Leidsch Dagblad

Gert Barnhoorn
Gert Barnhoorn
Sinds 2021 aangesloten bij LAV. Ook werkzaam voor onder meer RTV Katwijk. Bevlogen en goed ingevoerde medewerker. We mogen hem ook wel een weinig clubwatcher van FC Rijnvogels noemen.

Must Read