Foreholte boekt belangrijke thuisoverwinning

Tweede klasse D (zaterdag)- Het kon voorafgaand aan deze wedstrijd nog alle kanten op voor de thuisclub. Bij verlies zou het toch nog oppassen worden met de ruime degradatie regeling. Bij winst bleven ze kansrijk voor de derde periode en bij andere gunstige uitslagen zou de ranglijst ook nog uitkomst kunnen bieden voor promotie. De over de gehele wedstrijd verdiende 2-1 overwinning geeft in ieder geval zekerheid over verblijf in de tweede klasse volgend jaar. Na de winst zijn de roodwitten zelfs opgeklommen naar de derde plaats en hoe bizar is het eigenlijk dat je dan twee wedstrijden voor het einde nog maar net veilig bent..

Bij perfect voetbalweer maakte Foreholte vanaf het begin duidelijk dat alleen de winst telde. Joost Jansze kon na een perfecte voorzet van Ivo Smits zijn kopbal niet genoeg kracht meegeven en Rick Brabander koos voor een halve schwalbe terwijl hij beter direct had kunnen uithalen. Na een kleine twintig minuten leek het openingsdoelpunt er toch te komen. Na een combinatie in de zestien liet Brabander zich slim aantikken, alleen schoot de sterke spits Sam Lemmers de toegekende penalty zwak in.

Vijf minuten later kwam de verdiende 1-0 toch op het scorebord. Niet alleen hield Smits de bal knap binnen, maar hij behield ook het overzicht en Stan Spies kon scoren. Even later liet hij middels een kopbal bijna zijn tweede aantekenen. Een paar minuten voor de rust creëerde Jansze wat ruimte voor zichzelf en met een fraaie boogbal krulde hij buiten het strafschopgebied in de verste hoek: 2-0. ESTO stond voor deze speeldag toch in de top 3, maar daar was voor de rust weinig van te merken. De thuisclub had duidelijk geen Excelsior praktijken nodig voor het kunstgras, want zij lieten de bal makkelijk rond gaan.

De ploeg van Mario Koswal ging na rust op de ingeslagen weg verder en kreeg vooral via Lemmers een paar mogelijkheden. De bezoekers kregen tien minuten na rust hun eerste echte grote kans, maar Piet Meeuwissen redde bekwaam. Uit de daaropvolgende corner werd de bal rakelings naast gekopt. Na een kwartier kwam de aansluitingstreffer van de Bodegravenaren tot stand en de 2-1 leek op de treffer van Jansze. De ploeg uit Voorhout bleef de betere mogelijkheden krijgen, maar kwam goed weg met een bal tegen de lat een kwartier voor tijd. De twee doelpuntenmakers waren inmiddels gewisseld en invaller Dylan Koot had de wedstrijd kunnen beslissen. Ook invaller Swen Veenstra was dicht bij de beslissing, maar zijn kopbal werd knap gered.

Aanvoerder en rustpunt op het middenveld Smits: ,,Ik vond ESTO in de eerste helft heel mak spelen en vond ons heer en meester. Ook begonnen we de tweede helft nog goed en daarna werden we wat ongeduldig. We kwamen in blessuretijd nog goed weg toen Boet (Ligtvoet) een hele nuttige overtreding maakte op een doorgebroken speler, al blijft de rode kaart zonde. Ik ben wel redelijk tevreden met mijn eigen spel. MIjn assist bij de 1-0 was belangrijk, al verwacht ik ook wel van mezelf dat ik iets extra’s moet brengen. Deze overwinning is heel belangrijk, want we nemen nu toch wel afstand van de onderste plekken. Morgen kan het helemaal een mooi weekend worden als Feyenoord kampioen wordt, als geboren Rotterdammer is het met de paplepel Ingegoten, al zal ik niet in De Kuip zitten. Ik ben net een paar weken geleden vader geworden, dus dat wordt moeilijk, al zal ik zeker voor de buis zitten.”

Volgende week waarschijnlijk een fietscombi voor de Voorhouters, want dan staat de derby tegen ASC uit Oegstgeest op het programma. Hopelijk kan Foreholte dan bij een uitwedstrijd een resultaat halen, daar ligt niet de kracht van de ploeg, en zich blijven meten voor een mooie positie in de derde periode.

Foreholte-ESTO 2-1 (2-0). 23. Spies 1-0, 43. Brabander 2-0, 59. De Visser 2-1. Scheidsrechter: Van Lith.

Basisopstelling Foreholte: Meeuwissen, Van der Velde, Ligtvoet, Smits, Berg, Lemmers, Spies, Voorn, Slobbe, Brabander, Jansze.

Basisopstelling ESTO: Anker, Van der Zanden, D. Boerboom, Van Zoest, Van de Lagemaat, Den Besten, Boerboom, Bos, De Groot, Verheul, De Visser.