zondag, juli 21, 2024
HomeVoorschoten'97 (zo)Voorschoten (zo) interviewsKrakerrr van de week: FC Rijnland-Voorschoten ‘97 (zo)

Krakerrr van de week: FC Rijnland-Voorschoten ‘97 (zo)

-

In de derde klasse A is het in de strijd om de tweede periodetitel verwikkelde FC Rijnland op sportpark De Morsch 2 nog ongeslagen. Aanstaande zondag ontvangt de formatie van coach Paul Pikaar streekgenoot Voorschoten ’97. Met die club hebben de Leidenaren nog een appeltje te schillen, gezien de 3-0 nederlaag eerder dit seizoen. Leidenamateurvoetbal peilt de stemming bij Giovanni Koelink (FCR) en Voorschotenaar Bennie Hogewoning.

Middenvelder Koelink toont zich tevreden met de wijze waarop het seizoen tot nu toe voor zijn equipe is verlopen. ,,We zitten bij de eerste vier en we staan er goed voor in de tweede periode. Ik vind het best een sterke afdeling. KDO en Alphen steken er wat mij betreft boven uit. Alphen is een stabiele ploeg die makkelijk scoort en KDO is vooral heel degelijk. Maar goed, als wij twee keer winnen hebben we gewoon de tweede periodetitel op zak. En als je een prijs kunt pakken, moet je er ook voor gaan. Dat durf ik nu te zeggen. De kwaliteit is er en in de breedte zijn we zeker gegroeid. Verder werd in het begin van de competitie nog wel eens gezegd dat wij een elftal van eenlingen waren, maar dat is nu zeker niet meer het geval. We zijn echt een team. Je ziet ook dat de trainingsopkomst een stuk verbeterd is. Er zijn bij ons diverse spelers die in de bouw werken of andere zware arbeid verrichten. Die sloegen nogal eens een training over. Maar nu tonen ze iets extra’s en zijn ze er bij de twee trainingen. Die tweede periodetitel leeft ook echt bij ons”, vertelt de aanvoerder.

In het betreffende klassement leidt KDO, dat al de eerste periodetitel voor zich opeiste, met negentien punten uit acht duels. Alphen heeft achttien punten en FC Rijnland bezet de derde plek met zestien punten. De groengelen speelden echter een wedstrijd minder. ,,Als we de vorige week afgelaste wedstrijd tegen Kickers ’69 winnen en die van komend weekend tegen Voorschoten, zijn we er”, vervolgt Koelink. ,,Maar zo ver is het natuurlijk nog niet.”

 

Om te beginnen is winst op Voorschoten’97 dus noodzakelijk. De 26-jarige Leidenaar, in het dagelijks leven werkzaam als elektromonteur bij netwerkbeheerder Liander, vertrouwt op een gunstig resultaat voor zijn brigade. ,,Voorschoten heeft best een sterke ploeg. In de uitwedstrijd kregen we in het begin een paar grote kansen, maar die misten we. Daarna kwamen we met 1-0 achter en later moesten we met tien man verder. Aan het einde kreeg ook Martijn van Leeuwen een rode kaart en werd er zelfs gestaakt. Er was helemaal niets aan de hand. Ook Voorschoten heeft dat later duidelijk gemaakt. Zij hebben ons netjes geholpen en de uitsluiting van Martijn werd toen ingetrokken. Alleen vreemd dat we toch een punt in mindering kregen. Dat punt hadden we zeker kunnen gebruiken. Voor de komende wedstrijd is het een voordeel dat we op De Morsch spelen. Daar voelen we ons thuis en worden we gesterkt door ons publiek. We hebben er nog niets verloren. Het zal tegen Voorschoten waarschijnlijk dicht bij elkaar zitten, maar ik weet zeker dat wij aan het langste eind zullen trekken”, aldus de in Den Haag woonachtige Leidenaar.

In het elftal van Pikaar vervult Koelink een belangrijke rol op het middenveld. ,,Ik probeer als een soort aanjager te functioneren en de boel op sleeptouw te nemen. Op die manier wil ik het positieve van ieder naar boven halen. Verder speel ik controlerend en moet ik het meer van mijn trap dan van mijn snelheid hebben”, kijkt de linkspoot desgevraagd in de spiegel. Of Koelink zijn ploeg zondag naar de zege kan leiden is nog even de vraag, zeker is wel dat hij oude bekenden tegen zal komen. Hij speelde een aantal jaren geleden immers bij de zaterdagtak op Adegeest. Koelink acteerde er in het reserveteam onder anderen met Hogewoning.

Die laatste ook was het die destijds betrokken was bij de rode kaart voor Van Leeuwen. ,,De scheidsrechter zag er als enige op het veld natrappen in. Na de wedstrijd heb ik Martijn geholpen door aan te geven dat er daarvan geen sprake was. Als teams hebben wij het met elkaar prima opgelost. De wedstrijd zelf hadden we aardig onder controle. Geen reden tot klagen voor ons. Helaas zijn we tot nu toe nog veel te wisselvallig geweest. Het is de ene keer alles en de andere keer weer niks. We willen langzamerhand gaan verjongen, want we hebben flink wat dertigers in het team. Die presteren trouwens nog fantastisch en zijn de drijvende krachten van het elftal. Maar je kunt als vereniging natuurlijk niet op ze blijven bouwen. Naast het inpassen van jongere spelers willen we toch ook terug naar de tweede klasse. En met de kwaliteiten die we hebben zouden we in wezen moeten meedoen om de bovenste plaatsen. We creëren elke wedstrijd voldoende kansen en scoren eigenlijk altijd. Zo kwamen we uit tegen Alphen met 0-2 voor, maar binnen twintig minuten gaven we het weer weg. Volkomen onnodig. En dat gebeurt te vaak. We krijgen er zelf te veel tegen. Als we dat weten te verbeteren is er veel gewonnen. En er komt nog een derde periode aan”, meent de 28-jarige Hogewoning hoopvol.

Het gezelschap van oefenmeester Huib van Oostrom Soede bezet zowel op de ranglijst als in het klassement om de tweede periode slechts een plek in het midden, maar behoort wel tot de meest scorende ploegen. In zestien duels konden de groengelen al 42 maal juichen. Het aantal tegentreffers mag er evenwel ook zijn: 36.

,,Omdat we in een paar wedstrijden heel veel doelpunten moesten incasseren ben ik door de trainer naar achteren gehaald. Van origine ben ik een middenvelder. Ik ben redelijk snel en moet nu in de defensie de gaten dichten. Daarnaast is het de bedoeling dat ik voor de opbouw en de organisatie van achteruit zorg. Toch is het nog niet echt veel beter gegaan. Enfin, ik schik me in m’n rol. Ik speel liever op het middenveld, maar de trainer bepaalt nu eenmaal waar ik speel. Het teambelang staat voorop.”

Hogewoning – met broer Jordie eigenaar van een hoveniersbedrijf in zijn woonplaats – en de zijnen bevestigen ook in uitduels hun wisselvalligheid. Zij wonnen en verloren driemaal en kwamen één keer remise overeen. Het doelsaldo laat evenwicht zien: 17-17. 34 Treffers derhalve in zeven duels. De neutrale toeschouwer zal er niet over klagen. Voor Voorschoten toonden met name routinier Mike Nikic (14 goals), Niels van den Burg en Frank van den Heuvel (beiden 9) hun effectiviteit. ,,Of Niels en Frank er tegen Rijnland bij zullen zijn is onzeker. Ze zijn al een tijdje geblesseerd. Enfin, in de laatste wedstrijd tegen Warmunda waren zij er ook niet bij en die wonnen we met 3-0. We zullen wel zien. Het zou leuk zijn als wij de eerste ploeg zijn die Rijnland in eigen huis gaat kloppen. En dat kan zeker. Wij hebben een team dat van elke ploeg kan verliezen, maar ook winnen”, besluit de Voorschotenaar.

 

 

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read