maandag, juli 22, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing 2e en 3e klasse (20 en 21 september)

Voorbeschouwing 2e en 3e klasse (20 en 21 september)

-

De eerste klappen zijn een daalder waard, maar het zegt natuurlijk nog vrij weinig over de krachtsverhoudingen in de tweede en derde klasse op zaterdag en zondag. Clubs kunnen als een komeet uit de startblokken schieten, andere clubs hebben meer tijd nodig en bij weer anderen is het wisselvalligheid troef. Komend weekend in elk geval een boeiend programma en onze redactie neemt even een kijkje op de velden. Een wekelijkse blik derhalve.

 

Zaterdag, Tweede klasse

 

Be Fair uit Waddinxveen is de enige ploeg in 2C zonder puntverlies. RCL liep in de eerste speelronde al averij op, omdat MVV’27 in de extra tijd een gaatje vond in de Leiderdorpse muur en daarmee bleven de Leiderdorpers steken op 1-1. Afgelopen zaterdag pakten de mannen van Ben Kottenhagen wel de volle winst in de eigen Bloemerd. DWO werd met 4-1 teruggewezen. Van sprankelend voetbal was echter geen sprake. RCL leek met een blok aan het been te spelen, ndat de Zoetermeerders al snel met tien man kwamen te staan. Uiteindelijk telde de winst en dat het beter moet is evident. Komende zaterdag speelt RCL voor de tweede keer een uitwedstrijd. Fusieclub SVC’08 is de tegenstander. Die ploeg verloor al tweemaal, thuis tegen Westlandia en uit bij VDL dus er liggen zeker kansen voor de rood-witten om zich naar zeven punten te spelen. Niet in de laatste plaats omdat de wens is om onmiddellijk terug te keren in de eerste klasse.

 

 

DoCoS gaat voor het eerst dit seizoen de stad uit. In de openingsspeelronde verloor de ploeg van Nico van der Salm bij stadsgenoot Roodenburg (3-2) en j.l. zaterdag stonden dezelfde cijfers op het eigen scorebord, maar dan in andere volgorde. SEV was er in de extra tijd vandoor geglipt met de beslissende goal van de middag. De woorden ‘zuur’, ‘onnodig’ en ‘onverdiend’ werden gebezigd door woordvoerders van het dus nog puntloze DoCoS. Daar kan in speelronde drie een einde aan komen, wanneer Gouda de volgende tegenstander is in de kaasstad. Gouda wacht ook nog op de eerste overwinning na een verliespartij tegen WDS en het gelijke spel tegen Kagia op de tweede speeldag. Gouda wist zichzelf nipt te behouden voor de derde klasse in het voorbije seizoen. In 2012/2013 degradeerde het uit de tweede klasse, terwijl in 2009 nog werd gespeeld in de eerste klasse.

Roodenburg-DoCos 007
Kagia speelt voor het tweede weekend achter elkaar thuis. Dit keer komt Floreant op bezoek, terwijl Gouda dus eerst landde in Lisserbroek. Kagia was voor de pauze de ploeg met het meeste initiatief en kreeg ook kansen om zich richting de eerste zege te spelen. Na de pauze ging Kagia volgens trainer Anton Wijsman mee in ‘het lange halen, snel thuis’ voetbal en daardoor eindigde de wedstrijd zoals deze begon. Toch was Wijsman tevreden over het herstel van zijn manschappen na de zeperd tegen SEV. ,,De jongens hebben een prima week achter de rug. Er is hard getraind en de koppen zijn weer omhoog gegaan. Jammer dat we de drie punten niet hebben kunnen behalen, maar we maken stappen en dat geeft vertrouwen toe naar Floreant.” De Boskopers wonnen van Oegstgeest, maar werden een week daarvoor in het hemd gezet door Koudekerk. Nog een opvallende uitslag van een oefenduel op dinsdagavond: Kagia sloopt Kickers’69, ook derdeklasser maar dan op zondag, met 8-0! Gaat het lopen bij de oranjehemden?
Roodenburg is gastheer van CVC Reeuwijk. De Leidse ploeg stelde hevig teleur tegen WDS, dit tot groot ongenoegen van trainer Patrick Heijmans. De ex-speler van onder meer Katwijk en Roodenburg was zelf het toonbeeld van onverzettelijkheid als voetballer, maar dat miste hij node bij zijn ploeg in Driebruggen. Onder aan de streep vond hij de anderhalf uur voetbal zonde van zijn tijd. ,,Als de instelling goed zou zijn geweest, stonden we nu op zes punten. Maar nee, de heren zaten met het hoofd tussen de knieën na de wedstrijd onder het mom van een gemiste kans. Tja, daar koop je niks voor. Weer lopen we nu al achter de feiten aan. Wanneer een tegenstander beter is en je hebt er alles aan gedaan dan heb ik er vrede mee. Maar op deze manier gooien we de punten in de sloot.” Zaterdag kan Roodenburg zich weer van de juiste kant laten zien tegen CVC, dat dik won van LSVV’70 maar tegen UVS (4-0) moest buigen.
Zwammerdam gaat proberen de eerste drie punten in eigen huis te houden. Bij de eerste keer gastheerschap werd immers verloren van UVS. De ploeg van Rob de Lange herstelde zich echter gedecideerd tegen BSC’68 in Benthuizen. Maarten van Riessen liet de tegenstander tweemaal aftrappen. Als tegenstander treft ‘Damme’ LSVV’70, dat meteen al in last lijkt. De ploeg van Freek Jansen werd eerst afgeschminkt door CVC en tegen Koudekerk werd er wel wat tegen gesputterd, maar de withemdem liepen wel weg naar 0-5. Het is nog te vroeg voor paniek, en daar zijn ze al helemaal niet van bij de studentenploeg, maar het optimisme na de voorbereiding is wel grotendeels in de kiem gesmoord. LSVV’70 had j.l. zaterdag weer eens personele problemen en Jansen had het er zelfs over om eventueel zelf de kicksen weer onder te binden. Diverse spelers zijn voorlopig nog niet terug namelijk. Toch zal Zwammerdam er niet gerust op zijn, want vorig seizoen ging de overwinning tweemaal naar toen nog de ploeg van Wim Mugge (twee keer 2-1). Enkel Oosterheem werd eveneens 2 keer geklopt door de oranjehemden.
Op de Voscuyl staat er een derby op het programma. VV Oegstgeest versus UVS, ofwel de nummer dertien tegen de nummer drie. In cijfers vertaald: nul om zes punten. Oegstgeest trok eerder op de thuishaven aan het kortste eind tegen BSC’68 (0-1) en ook Floreant werkte niet mee aan een succes voor Jerry Ubink en de zijnen (2-0). Al met al staat de geel-rode formatie dus niet alleen onderin, maar is er dus ook nog niet gescoord. In Boskoop ging het al mis in het eerste kwartier. Ubink zat nog nauwelijks of het was al 1-0 en tien minuten later werd het karwei nog lastiger. Ondanks een herstel in mentaal opzicht in de wedstrijd kwam het niet meer goed voor een betere resultaat. UVS daarentegen zal de tweestrijd met vertrouwen tegemoet zien. De blauwwitten troffen al zeven keer de roos. Eerst was het drie keer raak bij Zwammerdam en tegen CVC werd het 4-0. Hans van Leeuwen is uiteraard in zijn nopjes met de zeges, maar blijft wel gereserveerd. ,,Hoewel we de controle hadden tegen beide tegenstanders tot nu toe, hebben we wel lastige fases gekend. Het is dus niet zo dat we freewheelend zes punten hebben gepakt.”

Zondag

In de Veen gaat het hek bij DOSR open voor Meerburg. Vorig seizoen stonden deze ploegen ook al tegenover elkaar en toen gingen de wit-zwarten aan de haal met zes punten. DOSR verloor thuis met 0-2 en aan de Rijndijk werd het 1-0. Ondertussen is deze competitie twee duels onderweg en vergaarde de ploeg van Ron de Roode meer punten dan de ploeg van Erwin van der Zee. Meerburg verloor van Teylingen of wellicht van FC Dorus van der Voort, hij scoorde vijfmaal, maar herpakte zich tegen Nicolaas Boys, hoewel er wel een 0-1 achterstand moest worden weggewerkt. Mats van der Poel lijkt zich ondertussen weer prettig te voelen op het eigen nest en scoorde de tweede en derde goal (3-1). DOSR verloor van Van Nispen en speelde doelpuntloos gelijk tegen SJZ. Voor de opponent van Meerburg lijkt het sprokkelen te worden, omdat er een blessuregolf heerst en DOSR had al het een en ander ingeleverd aan spelersmateriaal. Voor Meerburg de kans om zich in de kopgroep te nestelen.
SJZ houdt zich niet bezig met de kopgroep, in elk geval niet op dit moment. Het gelijke spel tegen DOSR was het eerste puntje, nadat eerder Hillegom een maatje te groot was. Dat laatste is geen schande, want de Hillegommers lijken de beste selectie te hebben om straks de tweede klasse in te wandelen. SJZ streeft ernaar om niet net als vorig seizoen in de gevarenzone te komen en hoopt dus op de nodige punten om lucht te krijgen. Zondag wacht Nicolaas Boys, dat in de openingsronde UDO versloeg. De ploeg uit Nieuwveen was lange tijd vierdeklasser, maar kwam vorig seizoen uit in de derde klasse waarin het zich op de valreep veilig speelde. SJZ en Rob van den Wijngaard hebben fiducie in een opwaartse spiraal en zullen ongetwijfeld op jacht gaan naar een hogere stek op de ranglijst. Vorig seizoen opende SJZ de eerste twee wedstrijden met grove nederlagen en een doelsaldo van min tien. In dat opzicht is er dus al winst geboekt.
GOL Sport leek af te stevenen op een tweede nederlaag bij Kickers’69 nadat eerder werd verloren van MMO. Halverwege was het 2-0 voor de ploeg uit Leimuiden, maar in de rust sprak trainer Taoufik Maatoug zijn troepen toe om toch vooral te blijven geloven in een goed resultaat. ,,In de eerste helft kregen we ook zat kansen, alleen hielpen we ze om zeep. Maar als je dan achterkomt, heb je de wedstrijd nog niet verloren natuurlijk. Dus die koppen moesten omhoog en dat hebben ze prima opgepakt. Ik vind dat de overwinning(uiteindelijk werd het 3-4, red.) ons toekwam. Met GOL Sport valt niet te spotten. We hoeven ons niet te schamen voor de spelersgroep. Voetballen kunnen ze allemaal.” De Leidenaren pakten dus de eerste drie punten in de derde klasse en dus in het bestaan en de groen-witten willen nu op jacht naar de volgende driepunter en eerste thuisoverwinning. Alkmania is gewaarschuwd voor de dadendrang van de ploeg aan de Leidse kade.

Voorschoten_sep_2014_0760
Over Alkmania gesproken…dat is de ploeg die het moest afleggen tegen Voorschoten’97. De formatie van Mo Bougrine wandelde naar een 0-3 voorsprong, maar kwam toch nog met de hakken over de sloot binnen in de Veen: 2-3. Bougrine was dan ook slechts ten dele tevreden en eist meer van zijn ploeg. Dat zal ook nodig zijn, want zondag staat Hillegom op het menu. Die ploeg is nog ongeslagen en heeft drie punten meer dan de geel-groenen. Hillegom versterkte zich deze zomer onder meer met Frank de Groot en Jeroen Dedel, twee spelers die ervaring hebben opgedaan in de hoogste amateurklasse. Dedel, een bekende bij FC Lisse, scoorde twee keer tegen UDO afgelopen zondag. Tegen SJZ scoorde Dedel eerder drie keer en pikte De Groot ook zijn treffer mee. Maar Voorschoten’97 heeft onder meer Niels van den Berg, die sterk optrad tegen Alkmania. Een vermakelijke pot voetbal lijkt aanstaande op Adegeest.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read