voorbeschouwing167x60De drie Leidse ploegen, Lugdunum, vv Leiden en LSVV’70, staan in de derde klasse B garant voor zes Leidse derby’s. Aankomend weekend staat het eerste Leidse onderonsje op het programma; Lugdunum ontvangt op de eigen Kikkerpolder vv Leiden.

 

Beide ploegen hebben nog niet echt hun niveau weten te behalen. In de eerste wedstrijd van de competitie verloren beide ploegen. Lugdunum kreeg thuis een pak slaag van Monster, terwijl Leiden nipt verloor van sv Houtwijk. Leiden wist zich vervolgens te herstellen door in twee wedstrijden 4 punten te pakken, waarbij de ploeg in tegenstelling tot Lugdunum wél een punt overhield uit het duel tegen Monster.

 

In aanloop naar de Leidse derby spreekt leidenamateurvoetbal.nl met twee spelers die eerder bij een andere Leidse club speelden. Michael Halvemaan (middenvelder bij Lugdunum, voorheen acterend bij DoCoS)) en Jeroen Hooidonk spelend voor vv Leiden (eerder Roodenburg). Een nieuwkomer is Hooidonk dit seizoen wel, maar voor hem is voetbalvereniging Leiden geen onbekende.

 

,,Ik heb vanaf mijn 6e levensjaar een hele poos voor vv Leiden gespeeld. Daarna heb ik een uitstapje naar Roodenburg gemaakt en nu ben ik weer terug op het oude nest. Er wordt hier van week tot week met veel plezier getraind en dat vind ik belangrijk. Dat straalt de ploeg ook uit in de wedstrijden zoals vorig weekend tegen Monster. Door met z’n allen strijd te leveren op de training en in de wedstrijd kan je punten pakken. Ik ben tevreden over hoe de ploeg tot nu toe speelt. Alleen tegen VCS gingen we met te weinig beleving het veld op, maar we wonnen wel.”

 

Je hebt al vaker Leidse derby’s meegemaakt, maar doet het wat met je zo’n derby?

 

,,Jazeker, het doet wat met je! Als je wint dan wordt er over je gepraat in Leiden. Dát geeft mij gewoon een extra boost in de derby. Bovendien wil ik de beste club van Leiden zijn.”

 

Wat is jouw voorspelling voor aankomende zaterdag?

 

,, Indien wij dezelfde strijd kunnen leveren als in de wedstrijd tegen Monster dan gaan wij gewoon winnen.’’

 

Lugdunum had een wat mindere seizoensstart. De ploeg van trainer Ed Kluivers verloor naast het openingsduel ook de afgelopen twee wedstrijden bij KMD en Westlandia. Volgens Michael Halvemaan maakt niemand zich zorgen bij de club.

,,Vorig seizoen startten we ook slecht in de competitie, maar mochten we uiteindelijk nog promotieduels  spelen doordat wij op de 3e plaats eindigden in de competitie. Ik denk dat we deze prestatie dit seizoen weer kunnen behalen. Alleen moeten we dan ons niveau herpakken. In de voorbereiding hebben we laten zien dat we goed en leuk voetbal kunnen spelen door onder andere de 2-1 overwinning op tweedeklasser Roodenburg. Helaas hebben we een terugval gehad, maar we zijn op de weg terug om ons oude niveau weer te behalen; dan komen de punten vanzelf wel. Misschien aankomende zaterdag wel. Zo’n Leidse derby zorgt er wel voor dat spelers er extra voor gaan, mede doordat het publiek extra achter de ploeg staat.”

Waar lagen voornamelijk de problemen de afgelopen wedstrijden?

 

,,De mentaliteit, daar ligt het soms aan. Zie bijvoorbeeld de wedstrijd tegen KMD, waar we met een 0-2 voorsprong de rust ingaan. De tweede helft krijgen we vervolgens vier doelpunten tegen, terwijl we voor rust de wedstrijd al konden beslissen. De strijd ontbreekt dan bij ons in een wedstrijd.”

 

Bevalt de gemaakte stap binnen het Leidse voetbal?

 

,,Jazeker! Het is een leuke groep en ik voel me hier thuis. Ik heb er ondanks 3 nederlagen het volste vertrouwen in dat we ons kunnen herpakken en dus punten gaan halen.”

 

Een overzicht van alle Leidse regio derby’s vind je op leidenamateurvoetbal.nl