voorbeschouwing167x60Fikse tegenvallers, enorme meevallers juist of een resultaat naar verwachting. Het kwam allemaal samen op de eerste speeldag van de lagere klassen. Onze redactie zet een en ander nog eens op een rijtje en kijkt vooruit naar de tweede speeldag.

In de eerste klasse B was er een bijzonder voortvarend begin voor nieuweling GHC. Op eigen veld werd Leonidas kansloos gelaten (4-0) en prompt heeft de Groene Hart Combinatie de koppositie in handen, een positie waar het de voorbije jaren bijna aan gewend raakte. RCL deed zichzelf tekort in het openingsduel tegen DSO van Katwijker Piet van Duijn. In de Bloemerd werd niet gescoord. Vals was de start van titelpretendent FC Rijnvogels. Lange tijd leek Alexandria’66 met lege handen naar huis te worden gestuurd, maar in de slotfase bleef de Katwijkse ploeg alsnog met lege handen achter. Net als vorig seizoen dus een nederlaag (vorig seizoen 3-0 bij DOTO) in de openingsronde en dat komt hard aan bij de bewoners aan de Mientlaan.

 

In de tweede klasse kwamen de drie regionalen ploegen niet tot winst, hoewel de resultaten van Valken’68 en Oegstgeest toch tot de verbeelding spraken. De Valkenburgers kwamen prima voor de dag bij een vermoedelijke hoogvlieger, DSVP, maar konden enkel een voorsprong van 0-2 niet vasthouden. Een punt was uiteindelijk wel de verdiende beloning voor de volgelingen van Andries Wendt. Oegstgeest bleef overeind bij LYRA, vorig seizoen nog lange tijd in de race om het kampioenschap. De 0-0 eindscore gaf trainer Arie van Duijn het gevoel dat zijn ploeg voetballend toch verder is dan een paar weken terug, toen zijn equipe nog niet al te voortvarend te werk ging. Roodenburg, vorig seizoen al de meeste punten sprokkelend in uitbeurten, verloor op eigen terrein van Zevenhoven. In Leiden-Noord wordt vooral gesproken van een ‘kwestie van tijd’.

 

In de derde klasse was het huilen met de pet op voor wat betreft de resultaten. De zes regioclubs verloren stuk voor stuk, waarbij vooral de thuisnederlaag van Lugdunum in het oog sprong. Volgens de kenners zouden de kikkers indruk gaan maken, maar dat bleef in de eerste negentig minuten van het seizoen achterwege. LSVV’70 verloor eveneens kansloos in dezelfde poule maar de kameleon van het Leidse voetbal zal snel uit zijn op revanche. vvLeiden kon het als gastheer ook al niet bolwerken tegen sv Houtwijk. Wel kreeg de ploeg van Fred Filippo legio kansen, maar de scherpte was thuisgelaten. In de derde klasse A ging TAVV, compleet onverdiend volgend coach Henry Egberts, onderuit bij Berkel. Ook Koudekerk bleef op nul staan, na een nederlaag bij Reeuwijk. Kagia komt uit in West 1 en ging hard onderuit tegen Jong Hercules. De Beverwijkers toonden aan dat men in Lisserbroek nog veel werk heeft liggen.

In de laagste klasse was er winst voor de twee regionale nieuwelingen. DoCoS verpletterde Football Factory en Leidsche Boys was bij de primeur de baas over UVS. Hoopgevende resultaten dus voor de Benjamin-ploegen. Woubrugge zegevierde bij Hazerswoudse Boys. In het duel tussen de degradanten van het vorige seizoen was de tweede helft bepalend voor de uitslag. De ploeg van Andre Eggerding leek af te stevenen op de eerste overwinning, maar na onfortuin trok Woubrugge de wedstrijd naar zich toe. GWS en SVOW verloren het eerste duel in het seizoen 2011/2012, waarbij VVSB de ‘dader’ was van de nederlaag van Johans Pepers SVOW. Alphia, van tafel en bed gescheiden in de vierde klasse B, zegevierde in de eerste competitieronde.

 

De competitie op de zondag leverde wisselend succes op voor de eersteklassers uit het 071-gebied. FC Boshuizen hield de punten in eigen huis, terwijl de kennismaking van UVS met de eerste klasse minder prettig verliep. Bij een oude bekende, Neptunus, werd verloren. SJC noteerde de eerste drie punten en lijkt in de doelpuntenmakers Dorus van der Voort en Richard Versteden een prima tandem te hebben in de voorste linie.

 

Een klasse lager viel er weinig te juichen in Alphen en Oegstgeest. UDO dolf het onderspit bij nieuwkomer Nieuwkoop en Alphen kon het niet bolwerken in het duel met Vredenburch. Werk aan de winkel derhalve voor de heren Fielemon en Van der Zee.

Van alle gespeelde duels in de derde klasse A stond enkel Voorschoten’97 versus ROAC ook vorig seizoen al op de rol. Toen won de ploeg van Stefan Luykx met 3-1, maar na een enerverend duel kregen beide ploegen nu een punt. Ruime zeges werden binnengesleept door DOSR, 3-0 op Concordia, en SJZ, 4-0 tegen Moordrecht.

 

De verrassende uitslagen, zo wordt ingeschat, kwamen op naam van Meerburg en Foreholte. FC Lisse ondervond dat Meerburg als nieuweling klaar lijkt voor de derde klasse. De Voorhouters zegevierden bij het ambitieuze SVLY en dus kan worden gesteld dat de regioclubs het doorgans niet verkeerd deden na de sprong van het startblok. Teylingen en Alkmania tenslotte, deelden de punten in Sassenheim.

 

Evenals bij de zaterdagtak was er winst voor DoCoS zondag. Kickers’69 moest er ruim aan geloven. Ook de andere degradant, ASC, ging onderuit. Stompwijk ging met de winst aan de haal. Leidsche Boys kon de prestatie van DoCoS niet evenaren, want de zondagtak verloor (nipt) van Bernardus. Warmunda verloor ook met gering verschil in Hoogmade bij MMO. Altior klopte Rijnland in Leiden en het Leidse onderonsje tussen GOL Sport en Roodenburg werd gewonnen door de ploeg van Wim Fillippo.

 

De meest opvallende resultaten op een rij: FC Rijnvogels- Alexandria’66 1-2, GHC-Leonidas 4-0, LYRA- Oegstgeest 0-0, Lugdunum- Monster 1-4, Kagia- Jong Hercules 1-5, DoCoS (za)- Football Factory 7-0, GDA- SJC 1-3, SVLY- Foreholte 2-3, FC Lisse- Meerburg 0-2, ASC- Stompwijk’92 1-3, GOL Sport- Roodenburg (zo) 3-2 en DoCoS (zo)- Kickers’69 5-1.

 

Komend weekeinde is er uiteraard weer een volledig programma, waarbij onze redactie enkele duels wil aanstippen die op voorhand interessant zouden kunnen worden.

Zaterdag: FC ‘s- Gravenzande- GHC (1B), Valken’68- RAS (2C), Oegstgeest- Haaglandia (2C), Koudekerk- BSC’68 (3A), Woubrugge- DoCoS (4A).

Zondag: UVS- ADO (1B), SJC- FC Boshuizen (1B), Alphen- Wilhelmus (2C), Alkmania- FC Lisse (3A), Foreholte- Teylingen (3A), Meerburg- Voorschoten’97 (3A), Bernardus- MMO (4A) en Roodenburg- Leidsche Boys (4A).

 

Het gehele programma kan de lezer ook terugvinden bij ons kader met programma, uitslagen en standen onder het tabblad Statistieken. Tevens is er in het tabje Redactioneel een overzicht geplaatst met alle stads-en streekderby’s. Wekelijks keuzes te over om een bezoek te brengen aan de regionale voetbalvelden. Moeder de vrouw komt daarna wel weer aan bod…..

 

Later in de week een overzicht van de duels die nader zullen worden belicht door het Leidsch Dagblad en leidenamateurvoetbal.nl