vrijdag, april 26, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenUiteenlopende belangen op slotdag

Uiteenlopende belangen op slotdag

-

Er zijn clubs die op de slotdag om des Keizers baard spelen en eigenlijk al vakantie kunnen vieren. Dat is zeker niet aan de orde voor de regionale zaterdagtweedeklassers GHC, RCL en Roodenburg.

Twee van de drie ploegen spelen in de zesentwintigste speelronde uitgerekend tegen elkaar. Op de Vliet ontvangt koploper GHC de nummer drie RCL. Lange tijd leek het erop dat dit duel wel eens beslissend zou kunnen worden voor de titel, maar nadat de Leiderdorpers terrein verloren in de laatste weken haakten de mannen van Frank Bloemheuvel definitief af. LYRA leek de lachende derde, maar de ploeg uit de Lier ging vorige week verrassend onderuit tegen RAS. GHC profiteerde maximaal en heeft alles in eigen hand om de titel binnen te loodsen.

Rekenmeesters komen er veelal aan te pas, wanneer de beslissingen vallen in de voetballerij. Zij kunnen echter aanstaande zaterdag achterover leunen, want de kaarten lijken reeds geschud. Immers, indien GHC wint is de titel voor de Leidenaren. In dat geval is ook de derde periodetitel een prooi voor de formatie van Dennis Olman en Kees van Tongeren, maar die prijs mag dan worden overgedragen aan RCL. Forum Sport eindigt dan weliswaar hoger in de derde periodetitel, maar de KNVB heeft als stelregel dat wanneer de kampioen ook de derde periodetitel voor zich opeist de hoogst eindigende club zonder prijs op de ranglijst doorschuift naar de nacompetitie. Aangezien SVC’08 en LYRA de winnaars waren van de twee andere periodetitels, zal RCL dus uiteindelijk als niet meer te bedreigen nummer drie het seizoen mogen verlengen.

GHC heeft aan een punt ook al genoeg voor de titel, maar dat zou hoogstwaarschijnlijk te weinig zijn voor het binnenhalen van de derde periodetitel. Bij een gelijkspel tegen RCL kan Forum Sport, dat een grote kans maakt om te winnen van het al gedegradeerde Polanen, op gelijke hoogte komen met GHC. De Voorburgers hebben dan evenwel een beter doelsaldo dan GHC. In dat geval is het seizoen wel over voor RCL.

Bij winst van RCL kan LYRA nog op gelijke hoogte komen met GHC. In dat scenario zal er een beslissingswedstrijd uitrollen tussen de tricolores en de Westlanders. RCL lijkt dan toch het kind van de rekening, omdat Forum Sport de slotronde in gaat met een voorsprong in de strijd om de derde periodetitel en bij eigen winst van paarsblauwen bijt RCL dus in het stof.

Iedereen en alles zal een mening hebben over de ongewone ontknoping van deze competitie, maar feit blijft dat GHC vooralsnog geheel en al zelfstandig de meeste punten bij elkaar heeft gespeeld en van diefstal kan er derhalve onmogelijk sprake zijn. RCL speelde zichzelf, mede door de puntendeling met Forum Sport van vorige week, naar een veilige derde plaats en die kansrijke plek op de ranglijst geeft nu eenmaal rechten. Beide ploegen hebben voorts part noch deel gehad aan het opzetten van het programmaboekje voor het seizoen.

Beide clubs verwachten dat de wedstrijd zal worden gadegeslagen door veel voetbalvolgers uit Leiden en Leiderdorp.

Op de slotdag kan het voor Roodenburg nog alle kanten op en staat er een duel op het programma met een rechtstreekse concurrent voor een degradatieplaats of een plek in de nacompetitie. Haaglandia komt namelijk richting de sleutelstad. Gelijk aan het duel tussen GHC en RCL zal de spanning, pakweg zeven kilometer verderop ook groot zijn.

De ploeg uit Leiden-Noord deed de voorbije weken prima zaken en kan zich zelfs bij winst verzekeren van lijfsbehoud. Voor het Rijswijkse Haaglandia/Winston is dat niet anders.

Bij een gelijkspel eindigt Roodenburg als elfde en zullen de blauwzwarten zich via de nacompetitie veilig moeten gaan spelen. Mogelijke tegenstander is dan in eerste instantie Lugdunum of vvLeiden, ploegen die op de slotdag in de derde klasse dus ook nogal wat te winnen hebben.

Mocht Roodenburg op eigen veld onderuit gaan dan is Haaglandia veilig en is Roodenburg afhankelijk van de resultaten van DSVP en Soccer Boys. De ploeg uit Pijnacker speelt thuis tegen het uitgespeelde RAS, terwijl Soccer Boys op bezoek gaat bij Oegstgeest. Beide ploegen hebben drie punten achterstand op Roodenburg. In Leiden-Noord zal de derde thuiszege rekenwerk volledig overbodig maken.

Zoals gezegd eindigt Oegstgeest met een thuisduel. De volgelingen van Arie van Duijn spelen dus wellicht nog een rol in de strijd om de onderste plaatsen. De bewoners van de Voscuyl kunnen bij winst nog op de vijfde plaats eindigen, maar het is ook nog mogelijk om een plaatsje in te leveren ten faveure van Zevenhoven.

Het volledige programma voor de laatste speeldag ziet er alsvolgt uit: DSVP- RAS, Forum Sport- Polanen, LYRA- DUNO, Oegstgeest- Soccer Boys, GHC- RCL, Roodenburg- Haaglandia en SVC’08- Zevenhoven.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read