Het wordt weer smikkelen en smullen dit weekend met het regionale voetbal. Onze redactie kijkt eerst alvast vooruit naar de duels op zondag. Als neutraal kijker wordt het een hell of a job om een wedstrijd te kiezen, zoveel is zeker.

Eerste klasse zondag

Het heeft er stilaan alle schijn van dat FC Boshuizen de te kloppen ploeg is. Vorige week werd Quick met alle gemak van het veld afgeblazen, toch op dat moment de nummer twee. Na een halfuur kon het Leidse publiek eigenlijk al rustig achterover leunen. VELO is nu de eerste belager in het klassement, op drie punten afstand van de ploeg van Mario Koswal. Komend weekend staat het uitduel bij Pancratius op het programma. Een tegenstander waar SJC eerder al met 2-3 van won, maar waarvan UVS met 4-2 verloor. De ploeg uit Badhoevedorp is achtste en heeft elf punten minder in het bezit dan Boshuizen, dat al wel tweemaal verloor in uitduels. Ondanks dat gegeven wist de ploeg van de Boshuizerkade ook buitenshuis al de meeste punten te vergaren. Op sportief vlak gaat het derhalve crescendo, maar de club werd deze week wel geconfronteerd met de dood van Flip Massaar die zo ongeveer getrouwd was met voorheen LFC en nu dus het huidige Boshuizen.
UVS heeft zich in de eerste klasse inmiddels opgericht en met drie zeges op rij (HVV, SJC en Papendrecht) is de formatie van Nico van der Salm plots zesde op de ranglijst. Zondag wacht een oude bekende in VUC. De ploegen speelden jaren hun onderlinge duels in de hoofdklasse. In het seizoen 2005-2006 speelden de Leidse en Haagse ploeg voor het laatst tegen elkaar, toen ook al in de eerste klasse. Blauwwit won tweemaal met 2-1 van zwartwit.
SJC kent een grillig verloop van het seizoen, zeker in de laatste weken. Zo legden de volgelingen van Laurens Mouter een wervelende partij op de mat tegen VELO met een dubbel kwartet aan doelpunten, werden de Noordwijkers kansloos gelaten door UVS en leek HVV vorige week op rozen te zitten met een score van 1-3, maar was de eindstand uiteindelijk 4-3 in het voordeel van de Sint Jeroen Club.
De volgende tegenstander van SJC is Excelsior’20 dat op vreemde bodem nog niet wist te winnen. In Noordwijk willen ze dat graag zo houden.

Tweede klasse zondag

Het wil nog niet erg vlotten met UDO dat vooralsnog niet verder komt dan de negende plaats met iets meer dan een punt per wedstrijd. Zondag wacht de lastige uitwedstrijd bij Olympia dat terug te vinden is op plek vier. De ploeg uit Gouda is al vijf duels op rij ongeslagen, dus de mannen van Eelco Fielemon zullen de mouwen hoog moeten opstropen. Afgelopen weekend nam GONA de punten mee uit De Voscuyl.
Ook avv Alphen heeft de motoren nog niet op volle toeren draaien. Dit keer werd er verloren van Full Speed met 2-1. De volgende opponent is nu Woerden, dat kansloos verloor van titelkandidaat Wilhelmus. Woerden won pas één keer en staat nog onder Alphen. Een duidelijk verhaal van een zes-punten-wedstrijd dus op Zegersloot.

Derde klasse zondag

In deze klasse staan er twee regelrechte toppers op het programma. SJZ werd afgelopen weekend van de sokkel geplaatst na een nederlaag tegen Voorschoten’97. Het was voor de Zoeterwoudenaren de eerste thuisnederlaag van het seizoen. De ploeg van Ronald Rosdorff zakte naar de derde plaats en heeft ook de wetenschap dat er andermaal een zware taak wacht. Komend weekend is het namelijk Meerburg versus SJZ. Hemelsbreed spelend op een afstand van een paar kilometer van elkaar vandaan. Wie mag zich even de beste van Zoeterwoude noemen na deze confrontatie? SJZ heeft tot dusverre een punt meer en heeft ook nog een helft open staan tegen SVLY (wel bij een achterstand van 1-0). De laatste botsing tussen de beide ploegen vond plaats in het seizoen 2006/2007. SJZ kon toen met de strontkar door het dorp rijden, terwijl Meerburg (dat seizoen als tweede eindigend) het niet redde in de nacompetitie. De beide onderlinge partijen leverde overigens twee keer winst op voor SJZ, twemaal met de score 2-0. In de andere topper in deze klasse neemt de nieuwe koploper, Voorschoten’97, het thuis op tegen SVLY. Voorschoten heeft drie punten meer dan de club die nog maar een pril bestaan kent, maar zoals gezegd heeft SVLY nog wel een duel open staan. Het doelsaldo van Voorschoten is wel beduidend minder dan dat van de komende bezoekers, maar winst voor Stefan Luykx en zijn team kunnen dat gegeven waardeloos maken.
Buitenom de twee genoemde wedstrijd is er nog een duel waarin de vonken ervan af zullen vliegen. Naaste buren Alkmania en DOSR treffen elkaar namelijk, nu eerst op het terrein van Alkmania. Een wedstrijd waarbij het complex zal vollopen met Veners. Het betreft hier een duel tussen de huidige nummers acht en dertien, waarbij het verschil vier punten bedraagt. Twee seizoenen terug stonden de ploegen voor het laatst tegenover elkaar in de vierde klasse B. Bij Alkmania eindigde het duel in 2-2, terwijl DOSR op eigen veld aan het langste eind trok (2-1). Alleraardigst is ook het duel tussen FC Lisse en Teylingen, die elkaar nauwelijks iets ontlopen. De nummer zeven, Concordia, treft ROAC, de nummer zes. Foreholte kan zich vaster in de subtop zetelen door het laaggeklasseerde SEP terug te wijzen. In de kelder nemen Moordrecht en DHL het tegen elkaar op.

Vierde klasse zondag

Op papier is het duel tussen Altior en MMO de meest aansprekende. De Langeraarders hebben een punt achterstand op de ploeg uit Hoogmade en zijn respectievelijk derde en tweede op de ranglijst. Altior speelde wel een duel minder, dus kan prima zaken doen bij winst. Koploper Stompwijk’92, dat er bijna sneaky met de winst vandoor ging bij MMO afgelopen weekend, bleef leider en zal nu de tanden moeten ontbloten tegen Docos. De Leidenaren hebben acht punten achterstand op de ploeg van Ron de Roode en staan in de middenmoot. Dat geldt ook voor GOL Sport dat in het voorbije weekend de punten deelde met de ploeg uit het morskwartier. De equipe van Wim Filippo ontvangt Van Nispen, de nummer vier. Bij winst van de Voetbalvereniging Groot Oost Leiden is het verschil nog maar twee punten. Warmunda heeft ook plannen om zich op te werken op de ranglijst en zal dat dit keer moeten doen over de rug van Roodenburg. De Leidse ploeg kwam afgelopen weekend niet in actie, omdat bijna de voltallige selectie geveld was door blessures en voedselvergiftiging. FC Rijnland is ook al van plan een woordje te gaan meespreken en kan zich richting de top werken wanneer er gewonnen wordt bij ASC, dat teleurstelt met pas twee overwinningen. De ploeg van Ronald Mink heeft slechts vijf verliespunten meer dan lijstaanvoerder Stompwijk. In de kelder van de vierde klasse komen Kickers’69 en Bernardus elkaar tegen. De Leimuidenaren snakken naar de eerste overwinning, maar die hunkering is ook aan de orde voor de ploeg uit Hazerswoude. De laatste zege dateert van het eerste weekend in september, toen Leidsche Boys werd verslagen. Die ploeg verloor tot nu toe alles. Dit weekend zal er niet worden verloren aan de Vliet. Leidsche Boys staat namelijk stil.