artikel image Rijnvogels 1Het verleden heeft al vaak geleerd dat oefenwedstrijden tegen hoofdlassers aan de Rijnvogels welbesteed zijn. De historie heeft eveneens uitgewezen dat het leuke ‘tussendoortjes of opwarmertjes’ zijn, maar de goede resultaten geven geen garantie voor de toekomst.

Tegen zondaghoofdklasser, het Delftse DHC, werd er eveneens aan het langste eind getrokken (2-0) in een duel waarin het bij tijd en wijlen leek of het om de punten ging. De opponent uit Delft gaf verbaal uiting aan het ongenoegen dat het niet in de wedstrijd kwam. Arbiter van Es (geen bloedverwant van de Katwijkse nummer 10), moest noodgedwongen even orde op zaken stellen.

De formatie van Marchel den Haan en diens rechterhand Huig Hoek kwam zonder Bennie van Fruchten en Michael Miranda binnen de Kooltuin arena. Youri van Es nam de rol van nummer 10 over en Peter van Rijn mocht het – ook al door het ontbreken van Emiel Buntsma – als linkerspits proberen. Na de pauze maakte Eef Schoneveld zijn rentree in de hoofdmacht en mochten Mark Parlevliet, Lars Mulder en Robert Talsma (de laatste twee voor een ruim half uur) ook als talenten uit het tweede even de sfeer van het acteren in het eerste proeven. Op dat moment was de eindstand reeds bereikt, maar ondanks dat het team niet zo soepel meer draaide als in de eerste rondgang, bleef het op basis van werklust toch redelijk makkelijk overeind.

Klassenverschil is vaak een zaak op papier maar in een onderlinge confrontatie wordt dit maar al te dikwijls genivelleerd. Met veel passie begint de ‘underdog’ aan het duel en gaandeweg blijkt dan dat zelfs de minder geachte ploeg de gevaarlijkste is. In een met name voor de thee een aardig vermakelijk duel waren het de Vogels die zich het slagvaardigst toonden. Weliswaar was er van een dominant heersen op het middenveld niet echt sprake, maar het doel van Maurice Langstraat werd vaker gezocht (en ook twee keer gevonden) dan dat van collega Martijn Zwaan die op zijn post was als er af en toe aan de poort werd gerammeld. Na een kwartier werd de Delfste defensie door een prachtige Rijnvogelcombinatie van het kastje naar de muur gestuurd. Dirk Varkevisser (hij weer) schoof panklaar voor en Mitchel Beijersbergen rondde doeltreffend af. Als de immer zwoegende Carl Krayenoord na een uitbraak zijn maatje Yuri van Es niet over het hoofd had gezien, had de 2-0 zomaar moeten vallen. Dat deze uiteindelijk toch viel, gebeurde vanaf de bekende kalkstip. Peter van Rijn werd na een voorzet van Carl Krayenoord door Dwight Ampong redelijk onheus bejegend waar hij geen scoringskans, maar wel een bloedende lip aan over hield. En een pingel. Routinier Stefan Schaafsma stuurde Langstraat vervolgens de verkeerde straat in, 2-0.

Na de rust namen de gasten aanvankelijk het heft in handen zonder tot doeltreffende combinaties en dito afrondingen toe te komen. Daarna raakte de balans weer in evenwicht. Maar de betere kansen bleven toch voor de gastheren. Carl Krayenoord schoot in plaats van te knallen en de knal van de weer prima op dreef zijnde Dirk Varkevisser vloog voorlangs. De Delftse tegenstoten werden bijtijds door de Katwijkse defensie – nu onder leiding van Eef Schoneveld die Stefan Schaafsma verving – in de kiem gesmoord. Als er al een gaatje viel was doelman Martijn Zwaan er om het lek te dichten. Met de steeds grijzer wordende lucht daalde in de slotfase ook de grauwsluier over De Kooltuin neer. Een echt slotoffensief om er nog iets van te maken, bleef van DHC zijde uit. Het aanvankelijk vermakelijke duel ging als een  te vroeg opgestoken kerstkaars uit. Een duel waarin het vlammetje dat bij de Rijnvogels de laatste weken is gaan branden, zal aanstaande zaterdag tegen het verrassend in de eerste klasse debuterende GHC (even de D verwisselen voor de G) weer flink moeten branden om het ritme dat de Vogels de laatste wedstrijden hebben opgedaan, te continueren. De scouts uit Leiden die het duel bijwoonden, zullen hun strijdplan kunnen trekken.  

 

Bron: FC Rijnvogels/ Piet van Kampen