voorbeschouwing167x60Spookhuis De Bloemerd is weer open. Kom dat zien! RCL is terug in de eerste klasse en sprokkelde al acht punten bijeen. Bovendien heeft RCL in eigen huis al geruime tijd niet meer verloren. Sterker nog, vorig seizoen voelde de formatie van Frank Bloemheuvel nimmer de pijn van een nederlaag.  En ook in deze voetbaljaargang trekt RCL deze lijn door. FC Rijnvogels is gewaarschuwd. Linkerspits Michael Miranda is echter niet onder de indruk. ,,RCL ken ik maar vaag, dat ligt toch ergens in Leiderdorp”, vraagt de aanvaller zich af?

Geheimen bestaan niet in de voetballerij. RCL wil graag terug naar het beloofde land: de top van het amateurvoetbal. Het zou de cirkel weer rond maken. Immers, medio 70-er jaren spookte het geregeld op De Bloemerd.  De Leiderdorpse club promoveerde in het seizoen ’76-’77 naar de toenmalige eerste klasse en speelde klassieke wedstrijden tegen IJsselmeervolgels, Quick Boys, DOVO en Kozakken Boys. Zo’n vijfendertig jaar later is RCL op jacht naar nieuw succes. Een van de smaakmakers in het huidige seizoen is Frank van der Marel. Opgegroeid bij Quick Boys en vorig seizoen, na enkele goede gesprekken, verkast naar de Leiderdorpse promovendus. ,,Ik acteerde vooral bij de reserves. Qua niveau is dat wel te vergelijken met spelen in de eerste klasse. Nee, ik heb geen spijt van mijn overstap. Het is hier goed toeven en als Quick Boys me zou benaderen voor een terugkeer zou ik niet meteen ja zeggen”, aldus de centrale of linkerverdediger.

Het is een ongeschreven wet in de voetballerij. De ranglijst liegt niet, je krijgt wat je verdient. Toch vindt Van der Marel dat er meer uit het huidige RCL te halen valt. ,,We hebben nog een inhaalduel tegen hekkensluiter Leonidas te goed. Bij een zege kunnen we aanhaken bij het linkerrijtje. Onze kracht is vooral het collectief, we doen het samen. Maar ook verdedigend zijn we sterk, we hebben het minste aantal tegengoals.”

De komende opponent kreeg juist de laatste weken veel doelpunten tegen. Smitshoek en BVCB waren de grootste boosdoeners met elk vier treffers. Van der Marel kijkt met bijzondere belangstelling uit naar het treffen. ,,Bijna het gehele team van FC Rijnvogels bestaat uit jongens die ik goed ken. Met enkele spelers heb ik nog samen gespeeld. Voor mij is het dus een speciale wedstrijd. Ook mij verbaast het dat FC Rijnvogels zo laag staat. Het is een elftal met veel individuele kwaliteiten “, analyseert Van der Marel.

Vorige week ging op De Kooltuin, de thuisbasis van FC Rijnvogels, de eerste paal de grond in voor de nieuwbouw van o.a. kleedkamers en een massageruimte. Wellicht dat er wat palen kunnen blijven liggen voor trainer Frenk van der Kley. Na twee zeges en enkele ruime nederlagen kan de oefenmeester wel wat stabiliteit in het elftal gebruiken. Een zeperd tegen RCL zou betekenen dat de ambitieuze Katwijkse club voorlopig in het rechterrijtje moet zien te overleven. Aanvaller Michael Miranda realiseert zich dat het beter moet. ,,Het loopt nog niet echt, we zijn te wisselvallig. We kunnen niet tevreden zijn met hoe het nu gaat. We hebben relatief veel nieuwe jongens moeten inpassen. Het is belangrijk dat we vertrouwen houden. Dat we enkele bepalende spelers missen (o.a. Eef Schoneveld en Bennie van Fruchten) mag geen excuus zijn. We moeten met z’n allen honderd procent geven en ons eigen spel spelen”, verklaart de snelle linkerspits.

De aftrap op De Bloemerd is 15:00 uur. Het treffen staat onder leiding van ex-Topklasse scheidsrechter Wesley O’Neill uit Amsterdam. Na het weekend zullen er audio-fragmenten (o.a. interview met FCR-trainer Frenk v.d. Kley) op de website worden geplaatst!