artikel image_GHC_3GHC heeft na afgelopen zaterdag het beste doelsaldo, scoorde de meeste treffers, boekte tot nu toe de grootste zege en uitslag in de eerste klasse en klom naar een derde positie. De grens van het mogelijke werd andermaal verlegd op de Vliet.

 

De fusieclub herstelde zich uitstekend van een slechte uitvoering in de vorige competitieronde. Op eigen veld werd Spijkenisse gedeclasseerd (7-1). Trainer Dennis Olman noemde de zege ‘ongelooflijk’. ,,Spijkenisse is echt drie klassen beter dan BVCB, waar wij vorige week dus van verloren. Dat had enkel en alleen te maken met het feit dat wij dachten het ook wel met zeventig procent inspanning af te kunnen. Nu stonden we er wel. In de eerste tien minuten hadden we het nog vreselijk moeilijk, maar daarna heb ik mijn ogen moeten uitwrijven.”

 

De Leidse ploeg had voor de pauze al ruimschoots afstand genomen (5-1). Mohamed Madani opende het bal op aangeven van Tim Rietkerk. Even later liet Richard Guffens zich gelden, waarna de doelman van Spijkenisse blunderde en Madani zijn tweede doelpunt mocht laten noteren. Casper Spaan en andermaal Guffens, beide op fraaie wijze,  lieten de bezoekers verder verbleken. Een benutte strafschop zorgde voor het enige smetje van de door GHC opgevoerde show. Na de pauze probeerde Spijkenisse nog wat tegen te sputteren, maar de Leidse ploeg bleef fier overeind en bouwde zelfs nog verder aan het doelsaldo. De ingevallen Jim Raaff en weer Guffens zorgden voor de zevenklapper. ,,We wilden hoe dan ook wegblijven van de tweede nederlaag op rij en dat is aardig gelukt”, trapte Olman lachend een open deur in.

 

Rietkerk speelde net als zijn teamgenoten een ‘dijk’ van een wedstrijd en was een dag na de grote overwinning nog enigszins in extase. ,,De doelpunten vielen ontzettend makkelijk. Op een zeker moment leverde elke aanval een aftrap op voor Spijkenisse en dat was voor ons natuurlijk ongekend. Vorige week hebben we een waarschuwing gekregen. Wij moeten altijd strijd leveren, anders gaat het fout. Olman heeft ons dat nog eens fijntjes verteld en die boodschap kwam dus wel binnen. Het begin was nog moeizaam, maar na onze 1-0 ging het lopen. Voorafgaand is er natuurlijk geen sterveling die rekent op zo’n uitslag, zeker niet omdat Spijkenisse echt geen slechte ploeg heeft.”

 

GHC scoorde in de tweede helft niet meer aan de lopende band, maar van verslapping was ook nauwelijks sprake. ,,Het was jammer dat we met 5-1 gingen rusten in plaats van zonder tegendoelpunt. De penalty was een weggever. Gelukkig bleven we ook in de tweede helft scherp en de uitslag kon zelfs nog wat hoger uitvallen. Maar laten we niet inhalig worden.”

 

De tweede helft was niet meer aan Rietkerk besteed. ,,In de rust ben ik gewisseld. Ik had last van mijn linkerenkel en eigenlijk voelt het vandaag ook nog niet goed aan. Dat wordt dus fysio, laat ik hopen dat de schade meevalt. Anders maar een fotootje laten maken. Dinsdag staat er een oefenpot op het programma, maar ik weet niet of ik kan spelen.”

 

Het is geen prettig moment om nu geblesseerd te raken. Elke speler wil spelen in een swingend GHC. ,,Nee, dat zou niet leuk zijn. We zitten onderling dicht bij elkaar en voor hetzelfde geld moet je dan weer weken wachten om aan de beurt te komen. De eerste drie competitieduels heb ik gespeeld, daarna werd er op mijn positie gekozen voor een andere type speler (Jim Raaff, red.). Toch kreeg ik tegen BVCB weer het vertrouwen, maar daar speelden we helaas een slechte wedstrijd.”

 

Nog niet heel lang geleden speelde Rietkerk aanmerkelijk lager met GHC. Een enorme stap, nu dus naar de top van de eerste klasse. ,,Dat geldt inderdaad voor onder meer jongens als Bueno de Mesquita, Guffens en Schouls. Natuurlijk was het de vraag of we het niveau wel aan zouden kunnen, maar we hebben ons allemaal verbeterd. Vierde, derde, tweede klasse en nu dus meedraaien in de eerste klasse. Ik had niet verwacht dat het zou lukken en met mij veel andere mensen ook niet. Kennelijk zijn we toch in staat om meer uit onszelf te halen.”

 

Het is volkomen logisch dat er bij GHC nog steeds gesproken wordt over handhaving, maar als het zo doorgaat kan dat woord snel in de prullenbak. ,,We zijn denk ik wel dat de verrassing tot nu toe. Het doel blijft wel om ons eerst veilig te spelen en niet plaats te nemen op een rose wolk. Hier en daar wordt er wel eens tussen neus en lippen door gesproken over een periodetitel. Dat zou te gek zijn. Als we er voor kunnen zorgen om halverwege het seizoen al min of meer veilig te zijn, is dat echter de grootste winst. En dan zien we wel weer verder.”

 

Op de vraag of het huidige puntenaantal (13) ook Rietkerks verwachtingen overtreft, is de nog net vijfentwintiger stellig en eerlijk. ,,Nou, een punt of negen zou al mooi zijn geweest. Dit was vooraf een klasse met negen kampioenskandidaten en daarvan kregen we er meteen wat van. Ondanks dat hebben wij tegen bijna elke tegenstander laten zien dat we zelf ook een ploeg hebben met mogelijkheden. Maar dertien uit zeven, nee dat had ik nooit verwacht.”

 

Volgende week staat Capelle op het menu voor de beker. Weer een ander verhaal. ,,Een topklasser. Ontzettend leuk en we kijken er al weken naar uit. Zeker nu het duel is verplaatst van een doordeweekse avond naar de zaterdag. Op die dag ben ik jarig en het zou wat zijn..”