voorbeschouwing167x60Vijf wedstrijden gespeeld, tien punten op de teller. Een gedeelde derde plaats is het gevolg. Vorig seizoen, nog in de tweede klasse, sprokkelde de tricolores na even zoveel duels negen punten. Het moet niet veel gekker worden aan de Vliet bij GHC.

 

Voor de laatste training van de week sprak onze redactie met Michel Schouls. Zijn stem verraadde veel over de stemming bij de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren. Die is opperbest en dat was in elke zin terug te horen.

 

Het gaat tot nu toe geweldig, maar het zal je als speler lichamelijk vast meer moeite kosten om bij te benen in de eerste klasse.

 

,,Dat is niet gelogen. In deze klasse moet je sterk in je schoenen staan. Dat geldt overigens niet enkel voor het lichamelijke aspect. Ook mentaal wordt er veel van ons gevergd. Onze trainers houden ons prima in de gaten. Er is balans tussen de arbeids- en rustverhouding. Dat is overigens niet van dit jaar, want vorig seizoen waren we conditioneel ook al vaak de bovenliggende partij. Wat dat betreft staan we er nu ook weer prima voor.”

 

Vorig seizoen speelde je vaak in de basis, maar die zekerheid is minder groot geworden. Hoe ga je daar mee om?

 

michel schouls GHC,,Ik heb pakweg 22 wedstrijden gespeeld vorig seizoen. Daar hoop ik nu ook minimaal aan te komen. Dat zal wel moeilijk worden. De club heeft een paar gerichte versterkingen gehaald, die vooral prima in de groep passen. Om en nabij de achttien man ontlopen elkaar heel weinig en dus moet de trainer keuzes maken. De eerste duels moest ik missen, omdat ik op schoolkamp was. Tegen Breukelen werd er gekozen voor snelheid voorin en dus heb ik pas twee keer in de basis kunnen spelen.”

 

Ben je wel tevreden over die gespeelde wedstrijden?

 

,,Eerlijk gezegd wel, ja. Ik heb zeker niet gefaald in mijn basistaken. Daarbij was ik ook meerdere malen betrokken bij de goals, dus daar mag ik tevreden over zijn. Garanties heb ik evenwel niet. Dat zijn er in principe misschien vier of vijf bij ons. Iedereen zal moeten strijden voor zijn plek, zoveel is zeker. Of ik zaterdag speel weet ik nog niet. Uit een training op donderdag kan je meestal wel wat opmaken, maar soms is het zaterdag toch weer verrassend wie er uiteindelijk spelen.”

 

Dit is jouw vierde seizoen bij GHC. Het woord spijt zal je niet gauw gebruiken.

 

,,GHC was een grote stap voor mij, maar wel een stap in de juiste richting. Bij GHC heb ik mijn kans gekregen en dat was bij Voorschoten’97 wel anders. In Voorschotense kringen wordt wel eens gesproken dat zij een kweekvijver zijn voor GHC, maar daar ben ik het niet mee eens. En andere jongens die hier spelen denken daar precies zo over. GHC heeft de zaken ondertussen goed voor elkaar en dat geldt niet alleen voor het eerste elftal. Ook de jeugd krijgt veel aandacht en er is daadwerkelijk een aantrekkingskracht ontstaan. Voorheen hadden Voorschoten en UVS die weelde, maar wij tellen nu ook mee.”

 

Je sprak al over Voorschoten, maar je hebt al aardig wat clubs meegemaakt. Waar en wanneer is het begonnen?

 

Als vijfjarige startte ik bij de mini’s van vvLeiden. Daarna kwam De Sleutels op mijn pad, waarna ik een jaar of vijf speelde bij Voorschoten. Vervolgens heb ik Sparta een jaartje van dichtbij meegemaakt en dat jaar erna werd het UVS. Ook heb ik vier jaar lang gespeeld voor KNVB-regioteams. Het ging hier om doordeweekse wedstrijden. Voorschoten was mijn volgende station en nu dus alweer een aardige poos GHC.”

 

,,De start met GHC dit seizoen is bijzonder goed te noemen, maar over een derde succes op rij zal niet worden gesproken.

 

,,De groep is ontzettend hecht. Feitelijk gaan we elke week de hort op na een wedstrijd. Met Leidens ontzet was de groep nog groter. We zijn een enorm hecht team en daar ligt de basis van onze successen. Ons trainerskoppel is ook fantastisch. Het zijn de beste trainers waar ik mee werkte. Beide mannen zijn prima benaderbaar en hoewel ze regelmatig afwijken in hun mening over de opstelling of de oefenstof, komen ze er altijd weer uit. Dan staan ze weer in de groep en dan er weer boven. De totale organisatie is ook in orde en er wordt hard aan gewerkt om nog meer sprongen vooruit te maken. Als elftal zullen we best potjes gaan verliezen, maar weggespeeld zijn we in de eerste vijf duels niet. Bij de huidige koploper stonden we met 0-3 voor met nog twintig minuten te spelen. Dat hadden we nooit meer mogen verspelen. Maar ja, dan waren we nu koploper geweest en ben je de te kloppen ploeg. Laten we gewoon tevreden zijn met de huidige stand. Ik zet voor mezelf in op plek zes. Zou een prima prestatie zijn. Het doel voor ons is nu om ons zo snel mogelijk veilig te spelen. Dan kunnen we nóg vrijer gaan spelen. Want dat is het ook, we hebben niets te verliezen dit seizoen.”

 

Het volgende treffen wacht zaterdag voor GHC. BVCB, dat zeven punten achter de naam heeft staan, is voor Schouls een onbekende tegenstander.

 

,,We kijken er al naar uit. Geen idee hoe sterk ze zijn, maar we zullen vast meer over ze te weten komen voor aanvang van de wedstrijd. Toch zullen we ook nu weer de focus leggen op onze eigen kwaliteiten. We gaan voor de overwinning en niet voor een punt. Misschien is dat wel een beetje onze Leidse instelling op dit ogenblik.”

 

Schouls is naast speler van het eerste ook trainer/ leider van de E1. Tweemaal in de week traint hij met de jeugd en op zaterdag tracht hij zijn team naar de overwinning te leiden.

 

,,Het was het minste wat ik terug kon doen voor deze vereniging. De club heeft met Ruud de Groot een nieuwe weg ingeslagen en ik werk er graag aan mee om ook de jeugd verder te brengen. Het past ook bij mijn opleiding Sportacademie.”

 

Schouls (24) moet nog twee jaar volgen op de Academie om sportleraar te worden. Daarnaast startte hij de cursus Oefenmeester (TC) 3. De in het centrum van Leiden woonachtige aanvaller heeft het er maar druk mee.

 

,,Veel en hard werken, moet uiteindelijk lonen. En ik heb er veel voldoening van.”

 

Dank voor je openheid, Michel.

 

,,Nee, jullie bedankt. En veel succes met de fantastische site. Bij GHC genieten we ervan.”