column167x60Ik ga naar een antwoord op de vraag zoeken en neem U mee in deze zoektocht.
Misschien een rare vraag voor iemand die al zijn hele leven met voetbal bezig is. Natuurlijk geef ik al jarenlang hockey op de sportacademie, maar door mijn 3 dochters ben ik intensiever betrokken geraakt met hockey.

Zij zijn lid van Alecto (Leiderdorp) en als geïnteresseerde ouder ging ik altijd mee naar de trainingen (en voor zover mogelijk naar de wedstrijden). Zoals bij iedere vereniging was ook Alecto op zoek naar kader in de vorm van een trainer of een coach. Door de toenmalige coördinator Eugenie Westerduin ben ik 7 jaar geleden gevraagd om op de woensdagmiddag training te geven. Tegenwoordig mag ik mijn taak uitoefenen onder de bezielende leiding van Jet Kruidenier. Iedere maandag krijg ik netjes de training gemaild en deze wordt op woensdag nog een keer uitgelegd en nabesproken. Daar kunnen de jeugdcoördinatoren van de meeste voetbalclubs nog veel van leren.

Laten we hockey en voetbal als sportspel eerst eens met elkaar vergelijken.
De overeenkomsten liggen in de afmetingen van het veld, het aantal spelers, de hoofdmomenten in het spel ( aanvallen, verdedigen en het omschakelen naar beide momenten), de linies (aanvallers, middenvelders, verdedigers en de doelverdediger) en een aantal spelregels.
Het verschil zit hem in de manier van spelen (met een stick of met de voet) maar vooral in de ontwikkeling van spelregels.

Waar vroeger de regels nog redelijk overeenkwamen, zijn de voetballers blijven hangen in het verleden (noem het traditioneel) en hebben de hockeyers niet stil gezeten bij de ontwikkeling van de spelregels. Bij hockey wordt er gespeeld met 2 scheidsrechters, mag je tijdens de wedstrijd twee keer per helft de hulp van de video analyse aanvragen, is de buitenspelval afgeschaft en mag een vrije slag of een bal die uitgaat zelf genomen worden: de Self Pass.

Indien de aanvaller een vrije slag krijgt, kan een speler van de aanvallers met de stilleggende bal zelf gaan dribbelen of drijven en mag een verdediger pas een aanval op de bal doen mits hij op vijf meter afstand staat. Indien de tegenstander zich dichterbij de bal bevindt op het moment dat de bal wordt genomen dan mag hij pas een aanval op de bal doen indien de aanvaller of de bal meer dan 5 meter heeft afgelegd. Hoezo snelheid in het spel….. Wat een geniale regel. Het spel loopt constant door.
Daar kan ik mij echt kapot aan ergeren. De starre en traditionele houding van de FIFA en natuurlijk niet te vergeten die van de KNVB.

In 1 van mijn vorige columns heb ik het gehad over video analyse. De video analyses zijn ontwikkeld door hockeyliefhebbers. Sinds een paar jaar heeft de video analyse zijn intrede gemaakt in het betaald voetbal. En waar hockeycoaches bij de amateurs al jarenlang gebruik maken van videoanalyses, beginnen de voetbalcoaches nu ook eindelijk de voordelen van videoanalyse te zien.

Op het technische vlak hebben de voetballers een betere visie. Bij voetbal neemt de trainer-coach, de naam zegt het al, zowel de trainingen als de coaching van de wedstrijd voor zijn rekening. Bij hockey echter zijn dat vaak (vooral bij de jeugd) verschillende personen. De trainer geeft de trainingen en een de coach begeleidt de spelers tijdens de wedstrijd. Dat lijkt mij niet echt handig. Aan de hand van de analyse die jij maakt van de gespeelde wedstrijd, ga je als trainer-coach de trainingen voor de komende week maken en geven. En tijdens de volgende wedstrijd controleer je of datgene waarop je met de spelers tijdens de trainingen hebt geoefend ook terugkomt in die wedstrijd.

Verder moet ik eerlijk zeggen dat qua hygiëne de hockeyers het woord ‘douchen’ toch eens in hun woordenboek moeten opnemen. Waar de voetballers na de wedstrijd fris onder een douche vandaan stappen, weten de hockeyers vaak niet eens van het bestaan af. Ze stappen meestal zonder verfrissing de kantine binnen om MET de tegenstander gezellig onder het genot van een biertje de wedstrijd na te bespreken.

De vraag zal bij mij onbeantwoord blijven.
In een huis waarin drie dochters op hockey zitten, ga ik natuurlijk niet roepen dat ik voor voetbal kies…..