column167x60Iedere technische staf heeft er wel eens mee te maken gehad: een speler, meerdere  spelers of zelfs het hele team waren niet of te weinig gemotiveerd om er een echte wedstrijd van te maken. In deze column wil ik het hebben over de motivatie van spelers.

 

Voordat ik verder ga eerst maar even de definitie van ‘motivatie’.

Motivatie is een term uit de psychologie, criminologie en pedagogiek om uit te drukken dat iemand iets (een zeker doel) probeert te bereiken, dan wel een bepaalde prestatie wil leveren

Bron: Wikipedia

 

Motivatie zou de drijfveer moeten zijn voor iedere speler om een wedstrijd tot een zo goed mogelijk resultaat te brengen. Ik praat hier bewust niet over winnen vanwege het feit dat deze doelstelling niet altijd realistisch is. De spelers van FC Rijnvogels zullen tegen AFC Ajax super gemotiveerd zijn, maar het is niet realistisch om te denken dat deze wedstrijd gewonnen gaat worden….Ik praat hier dus liever over de bereidheid om met 100 procent inzet de wedstrijd in te gaan en dit 90 minuten lang vol te houden.

 

Dit wordt ook wel de intrinsieke motivatie van de speler genoemd.

 

Intrinsieke motivatie is de motivatie die mensen vanuit zichzelf hebben. Hun ambitie, hun interesse of de voldoening die ze beleven aan het leveren van een prestatie

Bron: Encyclopedie online

 

Het is een utopie om te veronderstellen dat ieder speler in de selectie zesentwintig wedstrijden lang negentig minuten 100 procent gemotiveerd is. Aangezien een trainer coach van de 21 selectiespelers er maar 11 op kan stellen, zal hij regelmatig te maken hebben met teleurgestelde spelers die hun motivatie verliezen. De kunst van een technische staf is om er voor te zorgen om deze spelers weer gemotiveerd te maken. Bij FC Rijnvogels gaan wij zo veel mogelijk het gesprek aan om de speler een uitleg te geven van een bepaalde keuze, maar veel belangrijker: proberen we met hem eruit te komen waarin hij moet verbeteren om wel in het basiselftal terecht te komen. Ook de stand in de wedstrijd, (10-0 achter) de rol van de tegenstander (met tien man achter de bal) kunnen de motivatie van spelers beïnvloeden.

 

Deze spelers hebben een excentrieke motivatie nodig. Hier ligt een belangrijke taak van de technische staf om deze speler of de spelers te motiveren. We hebben het hier over excentrieke motivatie.

Excentrieke motivatie:externe oorzaken zorgen voor de motivatie om de handeling te verrichten

Bron: infonu.nl

 

Rinus Michels maakte op het EK van 1988 gebruik van excentrieke motivatie door met de gehele selectie en staf een gemeenschappelijke vijand uit te kiezen: de bobo’s. Bondsleden die allerlei recepties en feestjes afliepen door het succes van het Nederlands Elftal. Rinus Michels, de spelers en de gehele staf hebben zich tegen deze bobo’s afgezet.

 

Een veel gebruikte vorm van excentrieke motivatie is de trainer coach die bepaalde negatieve uitspraken van de coach of speler van de toekomstige tegenstander in de kleedkamer op hangt. Sterker nog, voor de bekerfinale van 2004 tussen FC Utrecht en FC Twente werden door de coach van FC Utrecht vervalste krantenberichten in de kleedkamer opgehangen. Daar stonden citaten en uitspraken van de spelers en trainer van FC Twente in die de coach van FC Utrecht had verzonnen….

 

Afgelopen zaterdag voor de wedstrijd van FC Rijnvogels tegen Voorschoten”97 werden wij naast gesteund door het thuispubliek (er werden ook diverse activiteiten georganiseerd,grote klasse!) onbedoeld geholpen in het motiveren van onze spelers door een speler van Voorschoten’97. Hij had een foto gemaakt van een uitspraak van de trainer van Voorschoten over een speler van FC Rijnvogels en deze foto op Facebook gezet.

Over excentrieke motivatie gesproken…..

 

Hein van Heek