voorbeschouwing167x60Niet minder dan twintig stadsderby’s worden er dit seizoen uitgevochten in de vierde klasse A bij de zondagamateurs. Komend weekeinde staan Roodenburg en FC Rijnland tegen over elkaar. Twee clubs die geen rol willen spelen als grijze muis. Een prijs pakken is het doel dit seizoen. Onze redactie sprak met doelman Kevin de Haas van de club uit Leiden-Noord en Maik van Koppen deed zijn woordje namens de groengelen uit het Morsdistrict.

 

De Haas is een van de drie doelmannen van Roodenburg, maar momenteel heeft trainer Robin van Wieringen een duidelijke keuze gemaakt. ,,Nabil Amrani is aan het terugkomen van een neusoperatie en Gloire Kalangu is geschorst. Ik heb de hele voorbereiding al staan keepen en volgens mij is er weinig mis met mijn vorm. In een bekerwedstrijd pakte ik zelfs twee strafschoppen.”

ts-rijnland

Van Koppen (21) heeft er behoorlijk wat concurrentie bijgekregen voorin, maar afgelopen zondag gaf hij met drie goals zijn visitekaartje af in het door FC Rijnland met 4-3 gewonnen duel met Altior. ,,Op zich was dat wel opvallend, want pas na de warming-up werd duidelijk dat ik kon spelen. Op de training van vrijdag had ik een knietje in mijn dijbeen gekregen en dat voelde zondag ook nog niet geweldig aan. Gelukkig is het er goed uit gemasseerd en zodoende kon ik spelen. De eerste treffer was een beetje vreemd van aard, maar die andere twee waren gewoon goeie goals. Van die concurrentie klopt, maar daar worden we enkel maar beter van. Boudewijn Kamphues is ondertussen op de tien gaan spelen, dus daar is al een oplossing voor gevonden.”

 

De goalie van Roodenburg startte bij zijn huidige club, maar is ook een tijdje weggeweest. Nu is hij weer daar waar hij hoort. ,,Zeker als het gaat om het spelen bij en regioclub. Ik woon in Leiderdorp, maar dat is dichtbij Roodenburg. In de jeugd zat ik al bij Roodenburg. Vervolgens heb ik een uitstapje gemaakt naar Quick Boys, daar heb ik op tweede divisie niveau gespeeld. Na mijn periode in Katwijk ben ik even gestopt en ben ik gaan kickboksen. Ook leuk, maar uiteindelijk begon ik het voetbal te missen en ben ik weer uitgekomen bij Roodenburg.”

 

FC Rijnland oefende dinsdag tegen Hazerswoudse Boys, een equivalent uit de vierde klasse maar dan op zaterdag. Het liep niet goed af voor de Leidenaren. ,,We verloren met 1-3. In de eerste helft was het niet goed en halverwege stonden we met 0-2 achter. Na rust mocht ik invallen en binnen de twee minuten kreeg ik een strafschop mee. De tweede helft verliep veel beter, maar we verloren wel.”

 

ts-roodenburgRoodenburg wordt door De Haas niet gezien als eindstation. ,,Nee, dat hoop ik niet. Ik kan een hoger niveau aan, dat weet ik zeker. Welk niveau? Ik denk wel de hoofdklasse. Misschien komt die kans nog eens en dan zal ik die pakken. Clubs als Quick Boys, Voorschoten’97 en UVS lijken me wel wat.” Zijn naam doet vermoeden dat De Haas overigens Nederlander is, te midden van tal van nationaliteiten bij de club uit de Kooi. ,,Zelf ben ik ook een donkere speler. Mijn pa komt van Curaçao. Er is een grote klik bij ons in het elftal en ik voel me er ook in thuis. De trainer gaat uitstekend om met de spelers, ook al zijn er diverse nationaliteiten. Geen probleem.”

 

De eerste drie punten werden dus door FC Rijnland bij elkaar gespeeld, maar de ploeg van Ronald Mink liet het nog wel onnodig spannend worden. ,,Een uur lang hebben we echt goed gespeeld, maar na de 4-0 lieten we de teugels vieren. Waarschijnlijk ook door de warmte. Maar goed, gelukkig kwam Altior niet verder dan 4-3. Het is denk ik ook nog een gevolg van het feit dat we er nieuwe spelers bij hebben. Het inpassen heeft tijd nodig en dat was ook duidelijk terug te zien in de voorbereiding. Bij ASC, het eerste competitieduel, ging het mis voor ons. Daar waren we niet minder, maar ASC is wel een lastige ploeg. Enkel hadden we de scheidsrechter niet bepaald mee. Zo werd er en loepzuiver doelpunt afgekeurd. Qua resultaten blijven we dus wat achter. Als we echter hard voor elkaar blijven werken, zal het steeds beter gaan en voorlopig staan we pas een puntje achter op de koploper. Er is geen ploeg in onze afdeling die beide duels heeft gewonnen.”

 

Roodenburg heeft een mindere start dan waarop werd gehoopt bij de blauwzwarten. Tegen Warmunda ging het in de slotfase mis (1-3) en bij Leidsche Boys werd op de valreep een punt veilig gesteld. ,,En toch verwacht ik heel veel van dit seizoen. Het team is al aardig ingespeeld en ik heb er alle vertrouwen in dat we zondag voor het eerst gaan winnen. Vraag me niet naar de uitslag, maar de drie punten zijn voor Roodenburg. Niet dat we ze onderschatten, want dat mag nooit. Ik heb overigens nog nooit tegen FC Rijnland gespeeld.”

 

Vorig seizoen was Roodenburg (evenals in het seizoen daarvoor) tweemaal (2x 5-1, red.) een maatje te groot voor FC Rijnland. Van Koppen : ,,Uh tja, dat is waar ook. Ik heb overigens maar in één wedstrijd mee gedaan. Het resultaat gaat nu wel anders worden. Ik sprak een jongen van Leidsche Boys en zij hebben al tegen hen gespeeld. Voor ons, zo zei hij, moet het te doen zijn. Daar gaan we ook vanuit, want we willen mee in de top vijf en dan moeten we dit soort wedstrijden naar onze hand kunnen zetten. Ik zet in op 1-3. Onze selectie is nagenoeg fit en we zijn er kwalitatief en kwantitatief op vooruit gegaan. Dus de lat mag en moet voor ons omhoog.”