column167x60Compleet gek van vreugde vallen de in hun nationale geklede en beschilderde  toeschouwers elkaar in de armen. De supporters van de tegenpartij kijken sip en mokkend voor zich uit. Ook op het veld uitzinnige taferelen; spelers beuken elkaar enthousiast op de schouders en doen high fives.

Hun verslagen opponenten zitten op de grond en staren wezenloos voor zich uit. Het is me dan ook een knaller van een wedstrijd geweest: Zuid Afrika verslaat Sri Lanka in een testmatch cricket . Ik ben in een sportsbar ergens in datzelfde Zuid Afrika en zit met verbijstering te kijken. Cricket??? Bestaat er een suffer spel? Die matches duren drie volle dagen en worden  ook integraal uitgezonden. Kan het erger? Ja, dat kan; ze herhalen alles ook integraal.

Zes dagen lang kerels in onberispelijk wit gestoken die een bal tegen een paar paaltjes proberen te gooien. Een vent, een tegenstander, ook in het wit probeert de bal weg te meppen. Gek zijn ze er hier van. Als je te kennen geeft dat voetbal jouw ding is wordt er smalend gelachen. Rugby kan nog, maar voetbal??!. Bij een deel van de zwarte bevolking is football of soccer redelijk populair, om op tv te kijken dan. Wedstrijden worden nauwelijks bezocht. Het Ajax- Feyenoord gaat tussen twee ploegen uit Soweto de Kaiser Chiefs en de Orlando Pirates. Ja, daar zitten 90.000 mensen. En allemaal hebben ze een fuvuzela. Ik zal er niet heen gaan..

Er is meestal een sportzender in de B&B’s of hotels. Supersport is helemaal gek van het Engelse voetbal en aan voor- en nabeschouwingen geen gebrek. In de media hier is onze eigen Robin van Persie dé ster van het Engelse voetbal. Was hij niet zo lang geblesseerd geweest dan was hij nu de gelijke van Messi of Ronaldo, zo is de mening. Ook het Nederlandse voetbal wordt in de kranten goed gevolgd. Ik wilde hier wat wedstrijdjes bezoeken en dan met name amateurwedstrijden. Dat is een onmogelijke taak. Niemand weet ergens van en niemand weet waar en wanneer een vereniging speelt.

Op tv zat ik even geleden naar een voorbeschouwing te kijken van Equatoriaal Guinee tegen Gabon. Het is de openingswedstrijd van het Afrikaans kampioenschap. Mijn vrouw vroeg of ik krankzinnig geworden was en beval me op het terras in de prettige warmte een wijntje te komen drinken. “Ik mis het voetbal zo” meldde ik. Ze kende geen genade en ik nam dat wijntje. Over een paar weken ben ik terug en sta weer langs de kant van een willekeurig voetbalveld tegen de ijzeren stang geleund, vanzelfsprekend in de striemende regen, maar met een glimlach.

Oh, en voor de geïnteresseerden kan ik de vermoedelijke opstellingen geven van Gabon en Guinee…

Herman Hanepen, die er even tussenuit is…