Na twee nederlagen op rij in de laatste twee voetbaljaargangen op de openingsdag leek FC Rijnvogels dit keer de winst te pakken, maar pal voordat het doek viel voor Vitesse Delft werd toch nog de 2-2 afgedrukt achter Peter Messemaker. Stefan Schaafsma, in het centrum opgesteld met Eef Schoneveld, kon de uitslag echter wel in een juist perspectief plaatsen.

 

,,Je mag die voorsprong niet meer weggeven, hoewel zij in de slotfase vanzelfsprekend alles of niets speelden. Die bal viel zo ongeveer tussen de benen van tien man door en dan is het plots 2-2. Zuur, zo tegen sluitingstijd.”

 

FC Rijnvogels 2012 2013Schaafsma loopt echter lang genoeg mee om de uitslag op een juiste manier te beoordelen. ,,Gezien het aantal kansen over en weer was de uitslag wel in orde. Misschien hebben zij nog wel de beste kansen gehad. We hadden het moeilijk in de zin dat zij een block vormden en zich veelvuldig lieten inzakken. Wij hadden de drive om aan te vallen, maar daarin waren we soms te naïef. Op papier heeft Rijnvogels wel een beter elftal, maar dat zegt niet altijd alles. Bovenal denk ik niet dat er veel ploegen met winst op zak Delft zullen verlaten dit seizoen.”

 

Rijnvogels, zo werd vaak geroepen in de voorbereiding, heeft meer dan voldoende keuzes en dat maakt het voor Schaafsma op voorhand een boeiend seizoen. ,,Ja, de concurrentie is enorm en daar kan een ploeg enkel maar sterker van worden. Nee, ik ben ook niet zeker van mijn plek. Voor mij is het simpel: als iemand beter is, moet hij dat maar laten zien. Dat geldt andersom ook, niemand kan zomaar uitgaan van een basisplaats. Elke positie kan bij ons door meerdere spelers worden bezet.”

 

Ten opzichte van het vorige seizoen vindt de sterke verdediger dat er al het nodige is veranderd. ,,Ten opzichte van het begin van het seizoen zeker. Nu zijn er gerichte afspraken gemaakt en daar heeft iedereen zich aan te houden. Vorig seizoen duurde het een week of zeven en toen hadden we al de nodige punten verspeeld. Er is een duidelijk verhaal neergelegd en daar zie ik nu al de voordelen van in. De eerste maanden zijn doorgaans bepalend voor het seizoen. Het heeft ons vorig jaar heel veel kracht gekost om de schade te herstellen en die kracht ontbeerde ons in de slotfase van de competitie.”

 

Volgende week wacht Voorschoten’97, de oude club van Van Heek. ,,Ja, dat wordt en leuke pot. Voorschoten zie ik als een ploeg die hoge ogen kan gooien. RCL, Vitesse Delft en ’s-Gravenzande zijn andere ploegen waar we op zullen moeten gaan letten. Rijnvogels hoort thuis in dat rijtje. Het zou en grote teleurstelling zijn als we niet mee gaan doen om de titel. We willen aan de trainer laten zien dat zijn keuze de enige juiste was om hier naar toe te komen.”