ts rijnvogelsNatuurlijk was het een teleurstelling dat Yuri van Es niet als basisspeler aan de competitie begon bij FC Rijnvogels, zeker gezien zijn sterke vorige seizoen. Maar bij de pakken neerzitten zat er voor hem niet bij. Van Es besloot hard te werken en zijn kans af te wachten. Zaterdag was het moment daar. Mede door zijn entree kantelde Rijnvogels de wedstrijd bij SHO, waarna Van Es acht minuten voor tijd de winnende maakte: 2-3.

 

,,Dit had ik wel even nodig”, bekende Van Es. ,,Ik had nog niet veel gespeeld. Om in te vallen en de winnende te maken, geeft een heerlijk gevoel.” Niet alleen zijn belangrijke treffer, maar ook Van Es’ hoopgevende spel stemde tot tevredenheid. De middenvelder kwam na rust in de ploeg voor de verdedigend ingestelde Stefan Schaafsma.

 

Een gouden greep, bleek al snel. ,,Het wedstrijdbeeld veranderde”, zegt Van Es. ,,Met mij hadden we een mannetje meer op het middenveld, waardoor we veel meer aan voetballen toekwamen. Toen zag je dat we gewoon een heel goede ploeg hebben.”

 

Mitchell Beijersbergen poetste met zijn tweede goal de 2-0 achterstand hoogstpersoonlijk weg, waarna acht minuten voor tijd het moment van Van Es aanbrak. ,,Ik was al een aantal keer dichtbij geweest. Een volley die de bovenkant van het net raakte en twee aardige schoten. Maar nu had de keeper geen antwoord. Ik schoot hem lekker binnen vanaf de rand van de zestien.”

 

Rijnvogels vernam met tevredenheid de uitslagen van de concurrentie. Door het puntenverlies van FC ‘s-Gravezande neemt Rijnvogels nu met de Gravezanders en Deltasport gezamenlijk de koppositie in, met zeven uit drie. Van Es: ,,We willen graag promoveren, dus een plek bij de bovenste drie is waar we thuishoren. Deze goede start is lekker, want in mijn eerste twee seizoenen bij Rijnvogels begonnen we steeds niet goed aan het seizoen.”

 

Van Es vindt dat Rijnvogels de sterkste selectie in jaren heeft. Hij roemt vooral de eensgezindheid. ,,De afgelopen seizoenen hadden we ook veel kwaliteit, maar zaten er altijd een paar losse flodders bij. Het acceptatievermogen was veel minder, terwijl dat voor mij toch de basis voor succes is. Nu wordt er scherp getraind en gaan we ook buiten het veld goed met elkaar om.”

 

Zijn eigen situatie staat misschien wel symbool. Van Es’ wisselrol tot dusver was een fikse teleurstelling, maar toch bleef de Rijnsburger positief. ,,Ik had het niet verwacht. Zeker niet na mijn sterke vorige seizoen. Maar je kunt moeilijk zomaar weglopen. Je moet er met z’n allen het beste van maken.”

 

Zijn situatie is in een week tijd aanzienlijk verbeterd. Vorige week tegen Voorschoten (3-0 winst) bleef Van Es negentig minuten aan de kant. Door zijn sterke invalbeurt van zaterdag en het wegvallen van concurrent Niels Hogewoning met een vermoeidheidsbreuk ziet de wereld er plots heel anders uit

 

,,Voor Niels vind ik het klote”, zegt Van Es. ,,Ik ken hem al heel lang en het is een prima voetballer. Aan de andere kant opent het voor mij wel weer perspectief. Vandaag kreeg Emiel Buntsma terecht de voorkeur in de basis vanwege zijn sterke invalbeurt tegen Voorschoten. Nu heb ik me laten gelden. Ik heb er een positief gevoel bij.”