artikel image Rijnvogels 1Dat trainer Marchel den Haan in het slotduel van de reguliere competitie een flink aantal manschappen aan de kant hield (zij die op ‘scherp’ stonden) en om mogelijke blessures te vermijden, is een logische zaak. De nabije nacompetitie en een (mogelijke) promotie naar de zo fel begeerde hoofdklasse overheerste en het duel tegen de Westlanders werd gezien als een wedstrijd die weliswaar tot een zo goed mogelijk einde moest worden gebracht. Een nederlaag zou immers geen pijn doen.

Dat zou in het geval bij de bezoekers wel degelijk hebben gedaan. De zes spelers van het tweede konden dit echter bij de bezoekers niet aanbrengen.
Na de met 1-3 door de FC uit ’s Gravenzande gewonnen pot heerste er in beide kampen een gevoel van tevredenheid. Het was niet exact een kopie van de wedstrijd Heerenveen-Feijenoord, maar had wel degelijk enige raakvlakken. De vreugde aan blauw-rode zijde was echter groter dan aan rood-witte zijde, want middels de simpel verkregen overwinning konden zij het verblijf in de eerste klasse veilig stellen. Een verblijf dat de Vogels graag willen verlaten om het eindelijk een echalon hogerop te zoeken.

Maar een gezapig tik-tak-balletje-terug spelletje werd het echter niet. De simpel en vroeg (na 20 minuten al 0-3) verkregen voorsprong was voor de bezoekers voldoende om met gecontroleerd uitspelen en mogelijk op zoek naar een nog veiliger marge, het gestelde doel te bereiken. Het doel wat reeds na vijf minuten al in zicht kwam. De Vogeldefensie bestond uit het vijftal wat de week daarvoor het tweede nog voor het reserve eersteklasserschap behield. Kampioenskandidaat Barendrecht kwam er toen niet doorheen. Maar na een te korte terug gekopte bal van Rob van der Gugten lobte Michiel van der Berg na vijf minuten al het leer over een kansloze Rob Platteel. Een presentje dat de bezoekers direct al vleugels gaf en in no-time lag nummer twee in de Katwijkse touwen. Het was een fraaie van Rashidi Gilkes die slecht werd gedekt en zijn rush met een knappe treffer zag beloond.

Voor de thuisclub een dubbele vroege dreun en toen na twintig minuten het scorebord na alweer een treffer van Gilkes 0-3 aanlichtte, was het de vraag of de thuisclub op deze middag een oorwassing tegemoet ging.
De vergelijking met de twee voorgaande duels waarin een volledige hoofdmacht twee prima partijen afleverde, ging vandaag natuurlijk mank. Een vernederend afscheid na 26 wedstrijden bleef de rood-witte equipe echter bespaard. Mede omdat het zich na de thee herstelde en op zoek was naar eerherstel; van de andere kant bleek de defensie de gaten van de eerste helft te hebben gedicht. Er kon meer opbouwend worden gevoetbald en het leidde tot enkele gevaarlijke momenten voor het hok van doelman Danny Koning die voordien nog nauwelijks op zijn kunnen was beproefd. Toen Carl Krayenoord echter de ruimte in werd gestuurd moest de sluitpost in de één tegen één situatie zijn meerdere in de koele, kille Katwijkse spits erkennen. Deze zette Koning op het verkeerde been en wandelde triomfantelijk de 1-3 binnen waardoor het weer even een echte wedstrijd werd.

Dit had het zeker kunnen worden als Koning bij een inzet van Marciano Weidum niet in de weg had gelegen en de kopbal van Carl Krayenoord niet rakelings over had zien suizen. De tegenstoten van de ’s-Gravenzanders leidden echter niet tot succes, maar naarmate de klok verder tikte kwam de veilige haven voor de gasten in zicht. Terechte opluchting alom bij hen toen de goed leidende arbiter Greveling de drie tonen van het eindsignaal liet klinken.

Als muziek in de Westlandse oren en als beginsignaal voor de Vogels dat na deze verloren pot volgende week aan de bak moet tegen VVGZ uit Zwijndrecht, de winnaar van de derde periode in de 1e klasse C. In Zwijndrecht zal er vrijwel zeker geen ‘Rijnvogelmix’ op de menukaart prijken, die ‘overlevingsvoer’ voor de tegenstander zal zijn. De Vogels dienen deze eerste cruciale wedstrijd zelf te overleven.

Opstelling FC Rijnvogels: R.Platteel, P.Guijt, R.v.d.Gugten, R. Talsma, A.Stam, M.Weidum, J.Sam-Sin, M. Parlevliet (46: R. Talsma), C.Krayenoord, E. Buntsma, M.Miranda.

Piet van Kampen, FC Rijnvogels