voetbal-leiden-0109(Zondag, 1B)- Volgens Paul van der Zwaan zat het goed met de arbeidsethos van UVS bij De Meern. Op basis van karakter en overlevingsdrang sleepten de blauwwitten de 0-1 binnen, waardoor voor het eerst dit seizoen een plekje werd gevonden bij de beste zeven van de ranglijst, ofwel het linkerrijtje zoals dat in voetbaljargon heet.

 

Invaller Mats van der Poel vond als enige een gaatje aan de Loenenseboslaan en zo won UVS na nipt van RKDEO en ADO Den Haag ook met bescheiden cijfers van De Meern. Zonder anderen tekort willen doen, roemde Van der Zwaan doelman Niels van de Burg die zijn doel koeltjes bleef verdedigen. ,,Hij verrichte cruciale reddingen voor ons en daardoor was het zo heerlijk om deze pot UVS Niels Verburgover de streep te trekken.” De doelman was zelf niet te bereiken voor commentaar, maar buitenspeler Tahir Akhamrane kon de woorden van zijn trainer bevestigen.

,,Ja, hij heeft ons er meerdere keren doorheen gesleept. Achterin stond het trouwens sowieso hel goed bij ons. Ik vond het voetballend gezien nog niet geweldig, hoewel de tweede helft beduidend beter was dan de eerste. We hebben nu wel als team gespeeld. In de eerste wedstrijden ontbrak dat er nog wel eens aan, maar dat vind ik ook niet zo heel vreemd. De trainer heeft nieuwe jongens moeten inpassen en dan moet je nu eenmaal aan elkaar ruiken. De groep wordt nu al steeds hechter en de resultaten zijn er naar. Zodra wij voor elkaar gaan werken, boeken we veel terreinwinst.”

 

De trainer gaf om begrijpelijke redenen al diverse keren aan dat het probleem ook niet in het voetbal gezocht moet worden bij UVS. ,,Dat klopt, Jochie (Sebrechts, red.) blijft maar groeien en Bartje van der Weiden en Mo Berdai zijn andere talenten binnen onze groep. Donovan Valis wordt ook steeds beter en hoewel Rico Westdorp nog zoekende is, zie ik dat hij ook en versterking is. Ons centrale duo met Joeri en Jesper (Onderwater en Neuteboom, red.) staat meer en meer als een huis, dus dat we kunnen voetballen is wel duidelijk. Als we zoals tegen De Meern ook karakter tonen, hebben we een elftal waar rekening mee moet worden gehouden.”

 

Akhamrane haast zich echter om te zeggen dat de verwachtingen niet meteen torenhoog moeten worden. ,,Ik ben voorzichtig inderdaad. Vorig seizoen kwamen we in de buurt van en periode, maar toen lukte het niet. Natuurlijk willen we daar nu weer voor gaan en in elk geval uitkomen bij de eerste vijf. De ervaren jongens moeten nu de kar trekken en dan zien we wel wat er reëel is voor ons of juist niet. Het begint er in ieder geval op te lijken.”

 

De man met rugnummer zeven is zelf nog niet de meest fitte uit de groep. Door een longembolie werd hij vorig seizoen teruggeworpen en nog altijd spelen de naweeën hem parten. ,,Ik kan zeker beter dan ik nu laat zien, maar ook ik ga wel weer vooruit. Ik denk dat ik nu op pakweg 75% zit van mijn vermogen. Ik ben trouwens normaal gesproken altijd kritisch op mezelf en wil het beste uit mezelf naar boven halen. Eindelijk ben ik nu van de medicijnen af, maar ik heb best wel een jasje uitgedaan.”

 

Van der Zwaan kent de UVS-cultuur uit het verleden en volgens de snelle en balvaardige speler is dat terug te zien. ,,De trainer past bij deze club. Hij is door de wol geverfd. Hij zit er bovenop en wil continue verbeteringen zien. Dat mag hij ook eisen. Ook conditioneel staan we er steeds beter voor en dat zag je ook terug tegen De Meern. Ik heb na de eerste twee wedstrijden el even moeten slikken, want met nul uit twee voel je je niet prettig, Ik had weliswaar wel goede hoop op herstel, maar dat moet aan het begin van het seizoen niet te lang duren. We doen weer mee nu en moeten deze opgaande lijn vasthouden. Ik snap enkel niets van de koploper, VOC. Die gasten hadden tegen ons niets in te brengen en puur door onze pech of hun geluk zo je wilt, verloren we daarvan.”

 

Opstelling UVS: Van de Burg, Berdai, Onderwater, Neuteboom, Valies, Westdorp, Sebrechts, Van der Weiden, Akhamrane, Lammers, Yazici.