ts-ghcVorig seizoen ontaardde het duel in de eerste klasse B tussen GHC en Breukelen in serieuze onvriendelijkheden na afloop. Nadat de rook was opgetrokken werden twee spelers later zwaar gestraft voor hun rol in ‘de derde helft’ van het duel. GHC-speler Mark Ouwerkerk kreeg zelfs een speelverbod voor zijn leven, maar vandaag kreeg de verdediger te horen dat zijn straf werd gereduceerd tot twee jaar, waarvan er nu reeds zes maanden voorbij zijn. Onze redactie belde even met de zondaar van die nare middag in april 2012.

 

Wil je in het kort beschrijven wat er zoal loos was in die door jullie gewonnen wedstrijd?

 

,,Nadat het duel afgelopen was, liep ik naar de scheidsrechter in de middencirkel om hem te bedanken voor zijn optreden. Daarna liep ik door naar mijn vriendin die naast de tribune stond. De wedstrijd was niet echt leuk met veel irritaties. Wij waren echter opgelucht, want de drie punten waren voor ons. Achter mijn rug hoorde ik het een en ander en op een zeker moment voelde ik dat het foute boel was. Ik zag Tim (Gonlag, red.) op de grond liggen en hij had vier man om zich heen die hem verder in het nauw dreven. Op dat moment kreeg ik een waas voor mijn ogen en wilde ik Tim helpen. Ik heb een karatetrap uitgedeeld en daarop moest ik vluchten naar de kleedkamer, want ik kreeg een horde spelers achter mij aan. Eenmaal daar aangekomen ben ik tot rust gekomen en besefte ik wat er zich had afgespeeld. Ik had natuurlijk nooit een trap mogen uitdelen, maar ik wilde enkel Tim helpen. Al met al duurde de narigheid niet eens lang, maar is er wel veel over gezegd en geschreven.”

 

Na de incidenten is de zaak voorgekomen en is er besloten om jou levenslang te geven. Nooit meer voetbal dus.

 

,,We moesten met delegaties van beide clubs ons verhaal doen, maar die avond kon ik niet. Ik had de KNVB daarvan op de hoogte gesteld. Ik moest namelijk werken en had geen mogelijkheid om onder het werk uit te komen, want mijn collega was op vakantie. Later heb ik ook een werkgeversverklaring laten opstellen waarin stond dat ik niet anders kon dan niet verschijnen op die zitting. Ondanks dat ik een geldige reden had om er niet bij te zijn, heeft dit waarschijnlijk zwaar gewogen voor de KNVB. Alsof het me niet boeide of zo. Dat was natuurlijk onzin, want ik wilde maar al te graag uitleg geven waarom ik tot mijn actie was overgegaan. Twee dagen later werd ik gebeld door Wim Rietkerk, onze secretaris. Toen kreeg ik het nieuws te horen en dat was een verschrikkelijke klap. Ik kon het niet geloven.”

 

Vervolgens is er beroep aangetekend en hoe is het balletje toen verder gaan rollen?

 

,,Er is en advocaat ingeschakeld, toevallig schoonfamilie van een speler van GHC. Ik heb het hele verhaal verteld en aangegeven dat het nooit mijn intentie is geweest om iemand een blessure toe te brengen, maar dat ik handelde uit kameraadschap voor een teamgenoot die weerloos op de grond lag. Het was voor mij onvoorstelbaar dat ik nooit meer mocht voetballen, terwijl hun keeper ‘maar’ een straf van vijf jaar had gekregen. Vervolgens hebben we heel vaak gebeld naar de KNVB, want we kregen maar geen antwoord op ons aangetekende hoger beroep. Ik wilde weten waar ik aan toe was, want het deed verschrikkelijk veel pijn om niet te mogen spelen.”

 

Nu is de zaak in behandeling genomen en heeft de KNVB besloten dat je twee jaar moet ‘brommen’, waarvan er dus nu een kwart op zit.

 

,,Gisteren had ik nog contact met mijn advocaat. Ik werd gek van het afwachten en hij gaf mij aan dat we volgende week vrijdag weer actie zouden ondernemen. Vanmorgen opende ik mijn mail en toen zag ik dat de brief van de KNVB binnen was. Zij hadden alle verklaringen nog eens naast elkaar gelegd en in de brief stond ook dat ik spijt had van mijn actie. Alles bij elkaar is men overgegaan op strafvermindering, maar die twee jaar heb ik gekregen omdat ik iemand letsel had kunnen toebrengen. Gelukkig is daar geen sprake van geweest en ik zal ook als ik weer voetbal beter nadenken voordat ik iets dergelijks in mijn hoofd haal. In elk geval gaf de berichtgeving mij een ongekend opgelucht gevoel, want nu is mijn voetballeven nog niet voorbij.”

 

Wat heb je al die tijd gedaan?

 

,,Mijn focus is grotendeels uitgegaan naar mijn werk. Ik kon het niet opbrengen om te trainen. Mijn hoofd stond er simpelweg niet meer naar. Iedereen werkt naar een wedstrijd toe doordeweeks en voor mij zat dat er dus niet meer in. Nu kan ik mij gelukkig weer ergens op richten en vanavond ga ik voor het eerst weer naar de training. Beetje lopen voor mezelf en onder de jongens komen.”

 

Heb je de wedstrijden wel bekeken van GHC dit seizoen?

 

,,Een enkele keer ben ik geweest. Het viel me zwaar de jongens te zien. Nu kan ik de knop weer beter omzetten. Ik heb ontzettend veel reacties ontvangen. Van het bestuur en van de spelers. Zij hebben mij al die tijd gesteund en ik heb een boost gekregen van alle reacties naar aanleiding van de uitspraak. Iedereen is blij voor mij en ik nog het meest. Ook al weet ik dat 18 maanden nog lang is.”

 

Heb je een andere sport overwogen?

 

,,Ik heb overwogen om te gaan fitnessen, maar daar is het niet van gekomen. Nu weet ik dat ik kan terugkeren, hoewel ik ook moet zeggen dat ik nog niet weet of ik lager wil gaan spelen of dat ik wil terugkeren in de hoofdmacht. GHC heeft me in elk geval alle support gegeven. En daar heb ik veel respect voor. Ik weet dat ik fout ben geweest, maar ik ben niet geroyeerd. Men weet waarom ik deed wat ik heb gedaan, waarbij ik zelf de laatste ben om het goed te praten. Gelukkig heb ik weer houvast. Ik ga me nu klaar maken voor de eerste training sinds de gebeurtenis.”