voorbeschouwing167x60GOL Sport speelt sinds een aantal weken op een nieuw complex aan de Boshuizerkade en die fraaie nieuwe huisvesting gaat ook gepaard met nieuwe doelstellingen. Een daarvan is dat de club vaker positief in het nieuws komt en dat het begrip ‘fatsoen’ met hoofdletters wordt geschreven. Een andere insteek is dat het eerste elftal geen figurantenrol meer speelt in de vierde klasse. Met, de ook al nieuwe, trainer Taoufik Maatoug sprak onze redactie, met het oog op de wedstrijd van zondag tegen Roodenburg,  over de huidige status van de diverse doelstellingen.

 

GOL Sport heeft vier punten na even zoveel wedstrijden. Reden voor gematigde tevredenheid?

 

,,Nee, ik ben juist heel erg ontevreden. Alles bij elkaar opgeteld had GOL Sport nu op tien punten moeten staan en daarmee zouden we de ranglijst hebben aangevoerd. Als ik de wedstrijden nog eens de revue laat passeren dan hebben we onszelf tegen Bernardus, Altior en in mindere mate tegen ASC tekort gedaan. Tegen Bernardus waren we heel erg dominant, werd er weinig balverlies geleden en was er de hele wedstrijd niets aan de hand. Uit een dood spelmoment maakten zij desalniettemin in de slottellen de gelijkmaker. Hun trainer gaf ook aan dat wij veel beter waren geweest. Bij ASC liepen we telkens achter de feiten aan, maar eigenlijk kwamen we telkens met speels gemak terug in de wedstrijd. We verdienden ook een voorsprong, maar een vrije trap vlak voor tijd deed ons de das om. Daar had ik nog vrede kunnen hebben met een gelijkspel, maar nu stonden we, terwijl we ook nu beter waren geweest, met lege handen. Tegen Altior j.l. zondag was het nog veel dramatischer. In de eerste veertig minuten leek het wel of we tegen pionnen stonden te voetballen. Zo makkelijk ging het. Bij rust had het al beslist moeten zijn, maar de 2-0 werd zelfs nog van het scorebord afgehaald en dus was het opeens een wedstrijd. Daarna hebben we het nog weggegeven ook. Ongelooflijk.”

 

Wat gaat er dan met name fout, waardoor dus de punten cadeau worden gedaan aan andere ploegen?

 

,,Bij elkaar opgeteld hebben we negen goals moeten incasseren uit spelhervattingen. Negen treffers op de elf die we tot nu toe tegen hebben gehad. Dat is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven. In de persoonlijke duels zijn we niet scherp genoeg en daarvan hebben drie van de vier tegenstanders geprofiteerd. Daarnaast hadden we er zelf best meer mogen maken dan de elf doelpunten die we nu hebben gemaakt. Het is heel frustrerend zo. Ik heb er geen moeite mee wanneer we worden weggespeeld, dan heb je simpel gesteld nergens recht op. Nu zijn we vier keer beter, zelfs dominant, maar hebben we pas vier punten.”

 

Het laat zich raden hoe de training eruit ziet. Alles op de standaardsituaties gericht?

 

,,Daar zijn we inderdaad druk mee bezig. Er moet veel korter worden gedekt, dat geldt zowel achterin als op het middenveld. We moeten ook slimmer worden. Geen onnodige overtredingen rondom de zestien, ook zo’n klassieker. Ik weet zeker dat we nu eigenlijk gewoon een doelsaldo hadden moeten hebben van minimaal elf voor en zes tegen. We benutten de trainingen dus om vooruitgang te boeken op dit terrein. En we trainen ook drie keer op dit moment. Zelfs op vrijdag is de animo groot. Niet iedereen kan vanwege werk, maar er staan wel telkens 15 tot 16 spelers. De extra trainingsarbeid moet ons ook conditioneel verder brengen, want in bepaalde wedstrijden hadden we veel moeite met de slotfase.”

 

Als nieuwe trainer heb jij eerder gemeld dat GOL Sport ook meer gedisciplineerd moest gaan spelen. Ben je daar wel tevreden over?

 

,,Ja en nee. Tot nu toe hebben we pas eenmaal een gele kaart gezien en ik pleit ook voor weinig kaarten. Het moet echter niet zo zijn dat we nu weer te lief worden. Soms moet je een overtreding pakken, wanneer een situatie daar om vraagt. Niet door een rotschop uit te delen uiteraard. We krijgen tot nu toe allerlei complimenten. Vanuit het bestuur, van de scheidsrechters en ook van de trainers en spelers van de tegenpartij. Voor dat laatste koop ik niet zoveel. Zij zijn al lang blij dat ze ons punten afhandig maakten, terwijl zij zonder uitzondering hebben kunnen zien dat wij de betere ploeg waren.”

 

Het woord ‘fatsoen’ heb je ook eerder laten vallen. Wat zijn eventueel jouw eigen maatregelen bij spelers die over de schreef gaan?

 

,,Bij GOL Sport is er lange tijd een situatie geweest dat er maar twaalf spelers voor handen waren. Dan doe je als trainer vrij weinig, hoe graag je ook zou willen. Nu heb ik een hele grote groep en kan ik zelf ingrijpen. Wanneer in mijn ogen een scheidsrechter aan een speler van ons een rode kaart had moeten geven maar dat naliet, dan geef ik mijn speler een kaart met die kleur en kan hij een aantal weken spelen vergeten. Dat weet iedereen en daar schikt iedereen zich naar. Ik wil ook nul verwijten horen naar een scheidsrechter. Ik praat, verder moeten spelers zich met hun spel bezig houden. Ik leer ze ook te beseffen dat er niet wordt gespeeld als er geen scheidsrechter komt opdagen. Zo’n scheidsrechter, recent bijvoorbeeld een 50+’er uit Spijkenisse, komt echt niet om zichzelf te plezieren. Hij staat er voor ons en neemt wel de hele middag de moeite om een wedstrijd te fluiten en zijn gezin in de steek te laten. Dat blijf ik ze voorhouden en dat helpt.”

 

De club begroette een grote groep spelers. Goed voor de club, maar lastig voor een trainer?

 

,,Deels zijn er ook spelers gekomen via mijn eigen netwerk of dat van FC Boshuizen, waar ik het tweede elftal onder mijn hoede had. Er zijn ook jongens uit Den Haag of Rotterdam gekomen. Zij hadden dan bijvoorbeeld weer vrienden die ook met een bal raad weten en zo zijn er nogal wat spelers GOL Sport komen versterken. Er zijn nu jongens die met elkaar meerijden naar de club en dat komt de saamhorigheid enkel maar ten goede. Ik kan niet ontkennen dat het wel lastig kan zijn om tot de juiste keuzes te komen. Sommige spelers speelden ook met teveel stress tot nu toe, omdat ze weten dat er diverse spelers op de bank zitten die op hun plek azen. Dat is gezonde concurrentie. Wennen is het wel, want bij ASC laatst moesten er zelfs spelers in tenue op de tribune gaan zitten vanwege de reglementen dat er maar een aantal spelers op de reservebank mogen plaatsnemen. Dat is wel nieuw voor GOL Sport (haha).”

 

Hoe bewaar jij de vrede met spelers?

 

,,De sfeer is uitstekend en tot nu toe loopt het allemaal. De omgang met elkaar gaat prima. Of het nu om een Turk, Marokkaan, Hollander of een Antilliaan gaat. Het is waar dat ik regelmatig met spelers in gesprek ga om uitleg te geven van mijn beslissingen, maar dat hoort erbij. Wat dat betreft heb ik bij FC Boshuizen een prima leerschool gehad. Ik kan er elf laten spelen en er kunnen er maar drie invallen. De rest moet op dat moment hard blijven werken en dan zien of er een kans komt. Onlangs heb ik ook drie á vier spelers hun basisplaats laten afstaan.”

 

Zondag op verplaatsing naar Rodoenburg. De staartploeg op dit moment. Wat verwacht je?

 

,,Ik ken de spelers niet zo goed, maar ik weet wel dat zij een technisch vaardig elftal hebben. Ik las dat zij eigenlijk veel beter waren dan DoCoS afgelopen zondag en dat zegt wel iets. DoCoS vond ik bijvoorbeeld niet zo verkeerd, hoewel we die wedstrijd volledig terecht wonnen. Ik vermoed dat Roodenburg liever van ons wint en tiende wordt dan achtste, maar dan met een verliespartij tegen GOL Sport. Zij willen niet op de laatste plaats blijven staan en dus wordt het een lastige middag. Maar we gaan zeker niet voor een punt. We hebben al teveel laten liggen bij de start lijkt me zo.”