nabeschouwing167x60(Zaterdag, 3A)- Oegstgeest deed wat het moest doen zaterdag, winnen van Koudekerk. Tenminste, de manschappen van Rob van den Wijngaard willen graag opschuiven in het klassement en daarvoor dient de ploeg van De Voscuyl nog wat afstand te overbruggen. Na een stroeve start van de competitie kwamen er in de laatste vijf duels dertien punten bij. Tegen Koudekerk werd het 4-2 (zie ook eerder verslag op deze website).

 

Geert Jan JonkGeert-Jan Jonk (foto) nam twee treffers voor zijn rekening en had zo een belangrijk aandeel in de thuiszege. Voor de rust zag het er allerminst naar uit dat er uiteindelijk zes goals zouden vallen, vond ook de middenvelder.

 

,,Als ik mij even beperk tot ons eigen spel dan moet ik zeggen dat het niet best was van onze kant voor de pauze. Na de onderbreking hebben we een versnelling hoger gevonden en zeker in de eindfase waren we beter dan Koudekerk. Toch hebben we ook wel wat geluk gehad. Voor rust kwamen we al achter en na de 1-2 in de tweede helft had het zomaar over kunnen zijn voor ons. Wel denk ik dat wij meer uitstraalden dat we wilden winnen.”

 

Een belangrijk moment in de wedstrijd was het uitvallen van Frank Janszen, de lange puntspeler bij de thuisploeg. Hij kon als enige een bal vast houden en daar konden zijn ploeggenoten bij aansluiten. In de eerste helft leverde dat voor Oegstgeest niets op en in de blessuretijd van de eerste helft kon Janszen niet meer verder. Koudekerk was op 0-1 gekomen en donkere wolken leken zich samen te pakken voor de gastheren. Trainer Marcel Valk was na afloop niet bepaald blij met het uitvallen van de spits aan de overzijde.

 

,,Hij hield wel een bal vast voorin, maar ons centrale blok kon hem verder goed in bedwang houden. Zij brachten met de vervanger een veel meer beweeglijker spits in en daar hadden we in de tweede helft heel veel moeite mee. Ik had dus achteraf liever gehad dat hij door had kunnen spelen. Het is overigens niet zo dat dit het enige verschil maakte in de wedstrijd. Wij voetbalden leuk tot de zestien, maar daar stokte het te vaak. Opeens zakten heel veel spelers door een grens in de tweede helft en er is dan niemand binnen deze groep die op staat om de boel weer op gang te helpen. Met 1 behoorlijke helft kom je er niet en dus ben ik zeker niet tevreden over mijn ploeg.”

 

Rob van den Wijngaard, coach van de thuisploeg, kon juist tevreden zijn over de tweede helft en kon de vinger op de zere plek brengen aangaande de verrichtingen van zijn team voor de pauze. ,,We waren verschrikkelijk slordig. Ik kreeg tranen in de ogen van de eindpass. Dat ging zo vaak fout, waardoor we elke keer weer moesten omschakelen. Dat was listig omdat Koudekerk het vooral van de counter moest hebben. Vooral die Mark van Leeuwen moesten we telkens goed in de gaten houden, maar dat lukte op slag van rust dus niet. Ik ben blij dat we het na rust veel beter hebben gedaan. Daar ligt in eerste instantie ook mijn missie. We moeten veel vaster aan de bal worden en van daaruit kan je de tegenstander de wil opleggen. Daar werken we hard aan en gaandeweg kan ik daar meer tevreden over zijn.”

 

Jonk vond ook dat Janszens vervanger, Joep Zenden, het uitstekend had gedaan. ,,Hij werd Man of the Match en dat verdiende hij ook. Met hem had Koudekerk veel moeite, vooral ook omdat hun blok nogal statisch oogde. Na de 3-2 van ons moesten zij alles of niets gaan spelen en daarvan hebben we geprofiteerd, hoewel we de nekslag pas heel laat hebben kunnen geven.”

 

Jonk, eerder spelend voor Voorschoten’97 en de voorbije jaren voor LSVV’70, komt steeds beter in vorm en dat bewees hij zaterdag. Een verklaring voor zijn moeizame opstart is er overigens wel.

 

,,Ik heb in de voorbereiding wel mee gedaan, maar toen was ik niet top. Ik heb kinkhoest gehad en dat heeft er aardig ingehakt. Ik heb er weken bij gehad dat ik na één sprintje bekaf was. Nee, ik was  goed ziek en de laatste weken ben ik er pas doorheen aan het komen.”

 

Voetballend gezien moet Jonk mee kunnen met de beteren, maar toch was het wel wennen voor hem bij zijn nieuwe club.

 

,,Het was voor mij heel moeilijk om te vertrekken bij LSVV, want de sfeer en de opvatting is daar ongeëvenaard. Ik wilde echter nog graag een paar jaartjes in de derde klasse spelen. Dat kon door de degradatie niet meer bij LSVV en het niveau daalde daar ook. Nu kan ik dit niveau nog aan en dus koos ik ervoor om naar Oegstgeest te gaan. Dat contact is verlopen via de keeper hier (Thomas van der Sten, red.) en na een goed gesprek met de trainer heb ik de knoop doorgehakt. Het was voor mij weer redelijk nieuw om mee te maken dat het er hier serieuzer aan toe gaat. De wedstrijdbespreking, hoe laat we verzamelen voor de wedstrijd en de hele benadering is anders dan bij LSVV.”

 

Jonk heeft zijn draai gevonden en geheel Oegstgeest lijkt op de goede weg gezien het spel en de behaalde punten in de voorbije tijd. Jonk weet evenwel ook dat de komende wedstrijden beslissend kunnen zijn voor het verloop van de competitie.

 

,,Er zit veel voetbal in deze ploeg en ook lopen er zat jonge gasten rond die ons ook beter maken. De resultaten zijn beter geworden, maar de komende weken zullen moeten aantonen waar we echt staan. Volgende week gaan we naar de koploper en die spelen thuis op kunstgras. We mogen daar (Floreant, red.) eigenlijk niet verliezen, want er is nu al een fikse kloof. Daarna krijgen we Rohda’76 en dat zal ook een aardige graadmeter zijn. We moeten gezien de tegenstanders van de voorbije weken, met uitzondering van Lugdunum, niet teveel waarde hechten aan de veroverde punten. Oegstgeest zal in de komende weken moeten laten zien in hoeverre we zijn gegroeid.”