column167x60We zijn er maar mooi klaar mee. De KNVB beweert dat voetbal een wintersport is. Nou niet dus. In de afgelopen zeven weken kon er precies drie keer op zaterdag gevoetbald worden, de zondagcompetities waren nog slechter af.

 

Van een verantwoorde trainingsopbouw is allang geen sprake meer. Het is constant improviseren. Terwijl je op de trainingscursus in Zeist wordt doodgegooid met trainingsschema’s, periodiseren, hersteltijden en principes van herhalen en verzwaren. Wordt er in datzelfde Zeist doodleuk besloten dat je na een week improviserend trainen wel verplicht wordt om de wedstrijd te allen tijde door te laten gaan en dat je uit moet wijken naar kunstgras. Hoezo vragen om blessures en competitievervalsing?

 

Spelers worden niet beter van dan weer zaal, dan strand en dan kunstgras. Door de wisseling van ondergrond krijgen vooral de oudere spelers spierproblemen. Clubs met kunstgras op het hoofdveld hebben voordeel. Zij trainen er de hele week op en zijn gewend aan de ondergrond en omstandigheden. Er zijn nl. verschillende gradaties kunstgras dus als uitspelende club weet je nooit of dat je op een kunstgrasveld terecht komt wat al tien jaar 24 uur per dag wordt bespeeld, of dat je mag spelen op zg. wedstrijdkunstgras wat doordeweeks alleen door het 1e elftal wordt bespeeld. En dan hebben we het nog niet eens over  de meeste kunstgrasvelden die niet bespeeld mogen worden als er sneeuw op ligt.

 

Ondertussen kijken toeschouwers bij wedstrijden die wel doorgaan koukleumend en blauwbekkend toe, of blijven, geheel begrijpelijk, helemaal weg. Dit zorgt weer voor minder inkomsten in de clubkas.

 

Is het nou niet haalbaar om na de laatste wedstrijd in december gewoon een winterstop in te lassen van twee maanden? Meestal kunnen we vanaf maart  er vanuit  gaan dat we weer ieder weekend kunnen voetballen. Ja maar competities moeten toch eindigen eind april/begin mei hoor ik u zeggen? Ja, net als het lekker weer begint te worden dus. Wat is er op tegen om de competitie te organiseren van september tot en met december en vervolgens van maart tot en met mei. De nacompetities kunnen dan in juni gespeeld worden. De weersomstandigheden voor toeschouwers, spelers en trainers zijn beter.  Ja, maar de velden moeten toch herstellen in de zomer? Prima gedachte, maar velden die in de slechtste maanden van het jaar niet bespeeld worden lopen ook minder schade op en hebben minder hersteltijd nodig.

 

Als de KNVB zich echt hard wil maken voor de verbetering van de kwaliteit van ons voetbal lijkt mij deze winter een mooie aanleiding om de lengte van de winterstop eens te heroverwegen.