voorbeschouwing derde klasseKomend weekend staat er slechts één regioderby op het menu, maar het is wel ook direct een topper. Medekoploper Roodenburg ontvangt Koudekerk in de sleutelstad. Voor VV Oegstgeest, LSVV’70, Lugdunum, DoCoS en Kagia zijn de belangen echter niet minder groot. Een dag later is het de beurt aan Meerburg om twee matige vertoningen op rij te doen vergeten en aan SJZ om zich wat te gaan wegspelen bij de zwakkere broeders in 3A. Een wekelijks overzicht van het wie, wat en waar.

 

Zaterdag

DoCoS trappelt nog steeds om voor de eerste keer het genot te proeven van winst in de derde klasse. Dat is er na vier speelronden, de Leidse ploeg haalt volgende week nog een wedstrijd in, nog niet van gekomen. Afgelopen zaterdag ging het ook mis op bezoek bij DWO. In Zoetermeer werd het 3-0, waarbij de ploeg van Joop Lankhaar best lang mee kon maar door persoonlijke fouten toch weer aan de kant werd geschoven. Komende zaterdag behoort een overwinning tot de mogelijkheden, want BSC’68 wordt niet gezien als hoogvlieger. De Benthuizenaren hebben een punt meer dan DoCoS, maar slikten eveneens een nederlaag in de voorbije speelronde tegen Oegstgeest. Probleem bij de Leidenaren is wel dat het net uitermate moeizaam wordt gevonden, om precies te zijn pas vier keer. Vorig seizoen was dat wel anders in de vierde klasse, maar dat is verleden tijd. De werkelijkheid is dat DoCoS de punten nu hard nodig heeft om zodoende niet al rap in de buurt van de degradatiestreep te blijven dan wel komen.

 

LSVV’70 zit in hetzelfde schuitje als DoCoS, in elk geval voor wat betreft de score op de ranglijst. Enkel tegen Kagia werd gelijk gespeeld, maar alle andere wedstrijden gingen in rook op voor de equipe van Wim Mugge. Daarbij moet wel onmiddellijk worden gemeld dat het niet bepaald mee zit. Zie bijvoorbeeld de rubriek Pleisters, Sponzen en Waterzak, waarin de zeer onfortuinlijke Nils de Groot zijn zegje mocht doen n.a.v. zijn droevige aftocht in Leidschendam bij SEV. Niet enkel De Groot werd recent getroffen, ook Freek Jansen en Thomas Waasdorp konden afgelopen zaterdag al vroeg de douche opzoeken. Voor Mugge wordt het andermaal puzzelen, maar de sinds mensenheugenis bij LSVV’70 zittende trainer is op dat gebied een expert. Voor zaterdag staat DWO op het programma, de nummer drie van de ranglijst. Die hoge positie wordt vooral ingevuld doordat de doelman en defensie de zaken vooralsnog keurig voor elkaar hebben gezien de slechts twee tegengoals tot nu toe. LSVV’70 kan andermaal aan de bak, maar dat hoofdstuk is ook niet nieuw voor Mugge. ,,We zijn niet als kampioen in deze klasse gekomen, dus in alle redelijkheid wisten we dat het zwaar ging worden.”

 

Oegstgeest heeft ondertussen een ander bootje genomen dan DoCoS en LSVV. Kennelijk ging het te langzaam voor de formatie van Rob van den Wijngaard. Tegen BSC’68 werd voor het eerst gewonnen en dat zou enigszins vertrouwen moeten opleveren voor de komende wedstrijden zodat de golven nu wellicht beter kunnen worden genomen. Bepaald soepel ging het overigens niet in Benthuizen, maar daar had matchwinnaar Roy Dijkstra maling aan met zijn enige en dus winnende doelpunt. Komende zaterdag zal het wel beter moeten, want dan komt medekoploper Semper Altius langs op de Voscuyl. De middenmoter uit 3C van het vorige seizoen doet nu dus prima mee bovenin en heeft met twaalf punten uit vijf wedstrijden al acht punten meer dan het ambitieuze Oegstgeest. Bij winst van de thuisploeg kan het gat dus enigszins worden verkleind. In de huidige vorm is dat echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Toch hadden Van den Wijngaard en verdediger Ramon Bakker er na BSC alle vertrouwen in dat Oegstgeest er aan gaat komen. Zaterdag om een uur of half vijf kan er een check worden uitgevoerd of het tweetal het bij het rechte eind heeft.

 

Kagia pasfoto J Ublink 012 3Kagia was tegen Zwammerdam de meerdere (5-2) en toonde daarmee aan dat de Lisserbroekers serieus genomen zullen moeten worden in deze klasse. Met drie overwinningen en twee puntendelingen is de formatie van Jerry Ubink (foto) nog ongeslagen en dat zegt genoeg. De verwachting is dat dit feit na de komende speelronde nog fier overeind staat. Gastheer is dan namelijk Sportief dat nog geen punt kon ophalen en ondertussen al dertig tegendoelpunten moest toestaan. Zo werd het team uit Noorden in de voorbije speelronde scheel gespeeld door Koudekerk (9-1). Meer paste er niet op het scorebord aan de Gruttolaan en dus vonden de mannen van Alex Redel het wel welletjes, hoewel de vijftien zomaar gehaald had kunnen worden. In die zin lijkt er voor Kagia geen vuiltje aan de lucht, maar van gemakzucht wil Ubink niets weten. ,,Tegen LSVV’70 hebben we niet als team gespeeld en toen waren de gevolgen voor ons. Het signaal om dat wel te doen tegen Zwammerdam werd opgepakt en in dat duel hebben we ons keurig hersteld van het puntenverlies in Leiden. We zijn in elk geval gewaarschuwd dat we er elke week moeten staan en dus ook tegen een ploeg die nog zonder punten laatste staat. Dat zijn we onszelf ook verplicht.”

 

Lugdunum speelt in de zesde speelronde een uitwedstrijd tegen Oosterheem. Hennie de Klerk zag zijn ploeg onderuit gaan tegen Roodenburg (1-3) en met die uitslag kon iedereen vrede hebben. Vooral in de tweede helft werd Lugdunum te licht bevonden en kon de ploeg uit Leiden-Noord uitlopen. Door dat resultaat zijn de kikkers wat weggezakt op de ranglijst en hebben de groenwitten nog een punt voorsprong op Oosterheem. Toch moet Lugdunum weer even recht op gaan zitten, want de nederlaag (2-8) in een midweeks duel met de zaterdagtak van Leidsche Boys spreekt niet erg tot de verbeelding, hoewel gesteld moet worden dat Lugdunum wel in ruime mate incompleet was. Zoals gezegd wacht nu Oosterheem, dat eerder onder meer op eigen veld onderuit ging tegen Roodenburg met 1-4.

 

De laatste twee regioploegen komen tegen elkaar uit zaterdag en het treffen tussen Roodenburg en Koudekerk mag als een topper worden betiteld. De Leidse ploeg heeft samen met Semper Altius twaalf punten en Koudekerk heeft er drie minder. Dat komt echter door het feit dat het duel DoCoS versus de collega-withemden nog open staat na een eerdere afgelasting. Qua puntenverlies gaan de kemphanen van zaterdag dus gelijk op. Sterker nog, na de monsterscore van Koudekerk tegen Sportief heeft de ploeg van Alex Redel zelfs het beste doelsaldo. In februari van dit jaar kwamen de ploegen ook tegen elkaar uit. De Leidse ploeg was ruimschoots te sterk (5-1) met doelpunten van Rian Rosier (2), Adem Aksoy, Marvin Bok en Erwin Verkuylen. De eerste twee zullen nu zeker niet scoren, want zij spelen ondertussen elders. Bas van Heerdt deed overigens wat terug. Dit keer lijkt het een meer gelijk opgaand duel te worden, waarbij de winnaar een serieuze gooi kan gaan doen naar de eerste periodetitel. Al met al op papier de onbetwiste topper van het weekend.

 

Zondag

Meerburg lijkt enigszins de weg kwijt. Weliswaar werd er in de laatste drie wedstrijden niet verloren, maar de gelijke spelen tegen SEP en DHL werden wel als teleurstellend beschouwd en tegen SJZ in de eerste wedstrijd van die drieluik ging het zeker niet over een geplaveide weg. Afgelopen zondag kwam DHL naar de Rijndijk, en ploeg die tot op dat moment nog puntloos was. Nico van der Salm zag zijn ploeg worstelen en slechts ten dele bovenkomen. Het werd 1-1 op het fraaie nieuwe complex van Meerburg. Voor de volgende speelronde wacht een treffen met Stompwijk, een tegenstander die in competitieverband voor het laatst in het seizoen 2010/2011 op de rol stond. Op bezoek bij het team van Ron de Roode werd het destijds 0-4 voor de witzwarten. Of die uitslag er nu uitrolt valt te bezien, want Stompwijk doet het vooralsnog alleraardigst met tien punten uit vijf gespeelde wedstrijden. Meerburg verzamelde twee punten minder, maar kan bij een derde zege van het seizoen dus wel over Stompwijk heen gaan en zich zo melden in de kopgroep.

 

SJZ is hard toe aan een winstpartij. Tot nu toe valt het allemaal niet mee voor Ronald Rosdorff en de zijnen. Zondag ging het voor de vierde keer mis dit seizoen. Dit keer gingen de felicitaties uit naar DOSR dat in Zoeterwoude een 1-3 zege boekte. De trainer sprak van ezels en stenen en van repeterende fouten, die de tegenstander telkens de gelegenheid geven om SJZ vertwijfeld achter te laten. Gezien de ranglijst zal een overwinning worden gekoesterd, want slechts DHL verzamelde minder punten. De komende tegenstander, SEP, heeft vier punten en kan dus worden gepasseerd op de ranglijst. In de twee eerdere uitwedstrijden ging het fout voor de Zoeterwoudenaren. Bij Den Hoorn was het verlies pijnlijk (7-0) en bij Meerburg was de score aanzienlijk minder onvoordelig, maar wellicht zelfs pijnlijker (2-1). SEP verloor op eigen bodem nipt van Den Hoorn, terwijl Meerburg bij Sport en Plezier niet verder kwam dan een gelijkspel. Twee seizoenen terug speelde SJZ met de komende tegenstander en vertrok met een eclatante 1-7 zege van sportpark Tanthof-Zuid. Een kleinere zege nu zal ook al met gejuich worden ontvangen in het Zoeterwoudse..