algemene headerKan FC Rijnvogels de koppositie weer naderen of veroveren? Revancheert Voorschoten’97 zich van de thuisnederlaag tegen GHC, nu te spelen aan de Vliet? Klimt RCL verder richting de middenmoot? En kunnen FC Boshuizen en UVS een voorname rol gaan spelen in de kopgroep van de eerste klasse? Een heerlijk programma wacht op ons. Een vooruitblik is op zijn plaats.

 

Zaterdag

 

ts-rclRCL zit in de lift. De ploeg van Frank Bloemheuvel won de laatste twee wedstrijden, dit ten koste van twee regioploegen. Eerst werd Voorschoten’97 gevloerd en afgelopen zaterdag werd GHC onder de voet gelopen. Qua uitslag (4-0) zou je dat zeggen, maar de meningen hieromtrent waren nogal verdeeld. In het Leiderdorpse kamp vond men eigenlijk dat er enkel in de eerste vijfentwintig minuten goed gespeeld was. In die fase was de Racing Club met drie goals dodelijk effectief en de drie doelpunten vormden de basis voor de ruime overwinning. RCL nam meer afstand van de gevarenzone en heeft nu 22 punten verzameld. Komende zaterdag kunnen er drie bij komen wanneer gewonnen wordt van Benschop. Op papier lijkt dat een kwestie van ‘gewoon even doen’, want de opponent is stijf laatste. Thuis zegevierde RCL met 4-0 door twee goals van Thom Wijnalda en Nick Scheurwater. Toch is RCL niet van plan om de komende wedstrijd te licht op te nemen, want Benschop zou wel eens een lastig te nemen horde kunnen zijn met veel defensieve bedoelingen. Benschop won pas eenmaal en dat was drie weken terug tegen Geinoord. Daarnaast werd door de nummer laatst twee keer gelijk gespeeld. Alle andere ontmoetingen gingen verloren. Zoals gezegd zou het wel eens een lastige middag kunnen worden voor RCL, want de huidige koploper, Delta Sport, won bijvoorbeeld met veel moeite in de kleine gemeente (3-4).

 

ts rijnvogelsFC Rijnvogels jaagt op. Al wekenlang wacht de Katwijkse formatie op een misstap van de nog enige concurrent voor de titel. Delta Sport werkt vooralsnog niet mee aan een misstap en dus zit er voor de Rijnvogels niets anders op dan zelf ook te blijven winnen. Dat gebeurde ook afgelopen zaterdag. BVCB werd vrij vlot op een 2-0 achterstand gezet en die klap kwam de ploeg van Edwin Vurens niet meer te boven. Nu is het de beurt aan Nootdorp om als slachtoffer te dienen voor de nummer twee. Het is pas de tweede ontmoeting in 2013 op vreemde bodem voor de roodwitten. Enkel tegen DSVP werd er ‘in den verre’ gespeeld en dat leverde een ruime 1-5 score op. Eerder dit seizoen was FC Rijnvogels nipt te sterk voor de geelzwarten. Joey Zandbergen was de enige die toen in oktober het net kon vinden. Nootdorp verzamelde thuis elf punten uit zeven wedstrijden, terwijl FC Rijnvogels nog geen enkele keer verloor in een uitwedstrijd.  Tweeëntwintig uit acht met een doelsaldo van plus 18. Bepaald geen slechte rapportcijfers. Vorig seizoen waren de twee onderlinge treffens doelpuntrijk. In Nootdorp werd het 3-3 en aan de Mientlaan trok de thuisploeg met 4-3 aan het langste eind. De ploegen ontliepen elkaar in het seizoen 2011/2012 niet al teveel. De Katwijkers eindigden als derde, Nootdorp als vijfde met vier punten minder. Nu is de ploeg van Arie van der Padt vooralsnog terug te vinden op de achtste plaats.

 

ts-ghcOp sportpark ‘De Vliet’ komen GHC en Voorschoten’97 tegenover elkaar te staan in speelronde negentien. Beide formaties begonnen met een sterk afwijkend resultaat aan de derde periode. GHC ging er met 4-0 af bij RCL, terwijl Voorschoten’97 ietwat gelukkig langs Spijkenisse glipte. Een overwinning die ook hard nodig was voor Marcel de Hoogt en zijn team, want op Adegeest wil men een rol van betekenis gaan spelen in de derde periode. Op de ranglijst is het komende duel ook van groot belang. Voorschoten’97 heeft zes punten minder en kan dus nadrukkelijker in het spoor gaan komen van het na de winterstop wat teruggevallen GHC. Zaterdag zal dat wel moeten gebeuren zonder Roberto Escudero en Derek Prins. Aan Leidse kant ontbreekt Nabil Amarzagouio en het zou ts-voorschotenzomaar kunnen dan andere basisspelers dit keer op de bank beginnen. Trainer Dennis Olman was afgelopen zaterdag namelijk bepaald niet tevreden over een deel van zijn ploeg. Dat idee had hij al eerder in de voorbije speelronden  en na afloop van de zeperd in Leiderdorp gaf de Hagenees aan het beu te zijn en zich niet langer te kakken wil laten zetten. Ongeacht de opstelling zal het vast een boeiende strijd opleveren, zoals dat ook eerder in Voorschoten het geval was. De Groene Hart Combinatie zegevierde destijds met 1-2. Rodney Sno scoorde voor de thuisploeg, terwijl Mo Madani en Danny Maaskant raak prikten voor de buren van even verderop.

 

Zondag

 

TS-FCBOSHUIZENFC Boshuizen ontsnapte in de vorige speelronde. Op bezoek bij Magreb’90 had de gastheer het voor het zeggen, maar tal van kansen werden gemist. Het kwam de thuisploeg duur te staan, want na negentig minuten was het 2-2. Daarmee werd de aanval op de tweede plaats afgeslagen, maar bleef de Leidse ploeg ook in de buurt van de huidige nummer twee. Ook de tegenstander van zondag, Neptunus/Schiebroek deed zichzelf tekort afgelopen zondag. Nieuwerkerk werd onbewust in leven gehouden, waardoor er ook hier een gelijkspel uitrolde (1-1). Neptunus/Schiebroek en FC Boshuizen ontlopen elkaar weinig. Het team van Mario Koswal heeft namelijk slechts 1 punt meer. Eerder bleven de drie punten achter in het Rotterdamse (3-1). Vooral Sander van Gool, voorheen onder meer spelend voor ARC, was destijds een blok aan het been. De aanvaller scoorde tweemaal. Aimen Said deed na rust wat terug en de Leidenaren deden er alles aan om alsnog een puntje te snoepen. Zover kwam het niet, waarbij overigens ook Leroy van Bueren Jeffrey Loozen een keer de baas was. Vorig seizoen ging de winst twee keer naar de geelblauwen. In Leiden werd het 2-1. Een jaar daarvoor was er eveneens winst voor FC Boshuizen (3-0). Voor nu is het zaak voor de Leidse ploeg om ook drie punten toe te voegen, want het is dringen geblazen tussen de nummers twee en acht. Rob Jacobs zag zijn team de laatste weken echter uitstekend spelen en dus zal het ook aan de Leidse kade een nek-aan-nek-race worden, zo lijkt het.

 

ts-uvsUVS en Nieuwerkerk bevinden zich net als FC Boshuizen en Neptunus/Schiebroek ook in het rijtje ploegen die jagen op de tweede plaats. VOC is uit zicht en lijkt de enige gegadigde voor de titel. Na de overtuigende overwinning op De Meern (5-1) in het voorbije weekend leeft in de kikkerpolder het idee weer dat er nog steeds meer in zit dan een positie in de grauwe middenmoot. Afgaande op het eerste deel van de wedstrijd is dat ook te begrijpen want de ploeg van Marinus Dijkhuizen, ook al terug te vinden in de groep die gokt op een prijs, werd tureluurs van het bij vlagen oogstrelende spel van de blauwwitten. Mede doordat Nieuwerkerk met veel pijn en moeite kon remiseren bij Neptunus/Schiebroek verkleinde UVS de achterstand op de nummer drie tot twee punten. Opvallend is dat het seizoen van de twee ploegen die zondag elkaars tegenstander zullen zijn, zo ongeveer parallel loopt. Nieuwerkerk haalde in de eerste periode zestien punten, 1 meer dan UVS. Daarna kwam de klad er in tijdens de tweede periode, waarbij Nieuwerkerk zeven punten mocht bijtellen en de formatie van Paul van der Zwaan slechts vier. Overigens is die periode nog niet geheel afgerond, maar lijken beide formaties dus alles op alles te zetten om boven te komen drijven in de net gestarte derde periode. Op eigen veld ging het mis voor UVS tegen de komende tegenstander, die met Bruce Godvliet onder meer een ex-Katwijk speler in de gelederen heeft.  De ploeg van Peter den Otter won namelijk met 2-3 in de sleutelstad. Een seizoen terug was er balans in Nieuwerkerk aan den IJssel (2-2).