voorbeschouwing167x60Stilletjes aan naderen we de ontknoping van de eerste periode. Voor FC Rijnvogels lijkt een fase-titel voor de deur te staan, maar daar wordt op de Kooltuin geen waarde aan gehecht. Wel aan de koppositie op zich en vooral om die te consolideren. GHC en Voorschoten’97 volgen en RCL heeft eveneens de achtervolging ingezet. Een dag later is het de beurt aan FC Boshuizen om de laatste plaats te verlaten, voor UVS is van kracht om de aansluiting te vinden en Voorschoten’97 wil wel eens af van het ‘syndroom van de gelijke spelen’.

 

Zaterdag 12 oktober

GHC – BVCB

Zaterdag komt BVCB op bezoek op sportpark De Vliet. Na vijf wedstrijden nog een laagvlieger die afgelopen weekend haar eerste zege boekte op het eveneens laag genoteerde Aalsmeer. Een blik op de ranglijst doet in eerste instantie vermoeden dat de papieren voor het team van het duo Dennis Olman en Kees van Tongeren er het beste uit zien. Zeker omdat de Groene Hart Combinatie haar wedstrijd van het afgelopen weekend in en tegen Nootdorp met 2-0 won. Voor sommigen waarschijnlijk toch min of meer een verrassing, omdat de ploeg van Bob Kootwijk doorgaans als ‘lastig’ wordt gezien. Na de eerder geleden thuisnederlaag tegen WV-HEDW, waarin de Leidse ploeg ver weg zakte, had het nu de zaakjes beter voor elkaar en door de punten mee naar huis te nemen, klom het weer op naar de derde plaats. Een stek die het overigens met Voorschoten ’97 moet delen. Het perspectief om deze te behouden is er als de tricolores zelf de volle buit in de eigen knip steken en ook mede omdat Voorschoten ’97 een lastige uitwedstrijd bij Swift op de kalender heeft staan. Vorig seizoen kwamen de ploegen niet tot scoren in het onderlinge duel. Daar zal trainer Edwin Vurens nu waarschijnlijk voor tekenen namens de Bergschenhoekers.

 

RCL-NOOTDORP

RCL maakte een beste (uit)beurt bij WV-HEDW door met sprekende cijfers (1-4) de ploeg van trainer Martin Steenvoorden in eigen huis min of meer te vernederen. Een uitslag die waarschijnlijk bij zelfs de meest verstokte Racing fan niet op het lijstje stond. Maar het smaakte naar meer. Na twee zeges op rij zal het vertrouwen binnen het team van Ben Kottenhagen ongetwijfeld met stip zijn gestegen. Dat zal dan aanstaande zaterdag op De Bloemerd bevestigd moeten worden als Nootdorp de volgende tegenstander is. De Nootdorpse formatie had tegen GHC min of meer een off-day, maar het team heeft wel de potentie in huis om goede prestaties op de mat te leggen. Dus op voorhand zal het geen appeltje-eitje worden. Het verschil met de beide hekkensluiters BVCB en Aalsmeer bedraagt slechts twee punten, een marge die niet al te ruim is. De mogelijkheid om deze te verruimen is volop aanwezig want BVCB moet naar GHC en Aalsmeer ontvangt de FC Rijnvogels. Geen makkelijke opgave voor deze teams dus bij een overwinning kan RCL zich lekker in de middenmoot nestelen. In de vorige editie werd het 2-1 voor de roodwitten.

 

AALSMEER – FC RIJNVOGELS

Het predicaat ‘gedoodverfde kampioen’ wordt in dit stadium door sommige tegenstanders nu al gebezigd als men het over de Rijnvogels heeft. Natuurlijk is het geen publiek geheim meer dat de Katwijkers tot de kanshebbers behoren doch zij moeten hun favorietenrol wel waar maken. Tot op heden is dat met vier overwinningen en een gelijkspel aardig gelukt en heeft de equipe van Hein van Heek vooralsnog geen averij opgelopen. Ook al ging het niet altijd van een leien dakje. Maar afgelopen zaterdag speelde het team op De Kooltuin een evenwichtig en tactisch sterk duel tegen medegegadigde Swift dat met 3-1 aan het kortste eind trok. Voor een dergelijk duel is het nauwelijks nodig om het belang ervan bij de spelers in te peperen. Maar nu dus op naar sportpark De Dreef in Aalsmeer. Aalsmeer dat samen met BVCB slechts vier punten vergaarde en de rode lantaarn draagt. Juist in dat soort wedstrijden mogen door mogelijke onderschatting geen punten worden gemorst. Maar als de Vogels op De Dreef ‘op dreef zijn’ zal het behouden van de koppositie ook na zaterdag kunnen worden gecontinueerd. De blauwwitten werden vorig seizoen derde in 2A en promoveerden via de nacompetitie.

 

SWIFT-VOORSCHOTEN’97

Van der Krogt V97 FS resultaatEen interessant affiche. Beide teams zijn de subtoppers in het kielzog van de Rijnvogels en Zwaluwen ’30 die tot op heden het hoogste vliegen. Edoch, de onderlinge verschillen zijn klein. Bij verlies van de nummers 1 en 2 kunnen zowel Swift als de mannen van Marcel de Hoogt het gaatje minimaliseren. Tenminste, het team dat als winnaar uit de tweekamp komt. Het onderlinge verschil tussen beide opponenten die elkaar op sportpark Olympia treffen is minimaal. De groen-gelen hebben één puntje meer op de tussentijdse balans staan mede dankzij de 3-1 overwinning op streekgenoot Forum Sport dat op Adegeest lange tijd met tien man moest spelen, terwijl in Katwijk de Rijnvogels Swift met dezelfde cijfers klop gaf. Krachtsverschil? Nauwelijks dus zoals het nu lijkt. De praktijk zal zaterdag in de hoofdstad echter uit moeten wijzen wie de vorm van de dag heeft of – en dat is soms ook een doorslag gevende factor – wie de gelukkigste is. De verliespunten die de Amsterdammers opliepen, werden op vreemde bodem gemorst. Thuis werden de eerste twee wedstrijden gewonnen. Gaat Voorschoten ’97  in de derde thuiswedstrijd van Swift hier een stokje voor steken? En vooral: zullen de kansen en mogelijkheden nu beter worden benut dan tegen de Voorburgers afgelopen zaterdag?

Op de foto: Jim van der Krogt in actie tegen Forum Sport (5 oktober 2013), met dank aan Leo van Haastrecht.

 

Zondag 13 oktober

FC BOSHUIZEN-DHC (hoofdklasse)

Aanstaande zondag: de bewoners van de Leidse Boshuizerkade tegen de Delftse mannen van de historische Brasserkade in Delft, waar decennia geleden nog profvoetbal werd gespeeld. Maar ‘das war einmal’. Anno 2013 liggen de zaken anders. DHC is tot nu toe een laagvlieger en vergaarde slechts drie punten. Die driepunter kwam tot stand in Haarlem bij EDO (1-3). Thuis werd er overigens louter verloren. De Leidse promovendus heeft slechts twee punten en kent een moeilijke beginperiode nadat het team van Mario Koswal een treetje hoger op de ladder is geklommen. Afgelopen zondag kostte een gebrek aan concentratie in de Leidse verdediging het een voor het grijpen liggend punt. Drie keer scoren is een behoorlijk gemiddelde maar er vier tegen krijgen kostte de geel-blauwen in de slotfase de kop tegen – toen nog hekkensluiter – DOSKO. Ook DHC presteerde thuis ondermaats door met 1-2 tegen het ook niet bijster sterke Goes onderuit te gaan. Het wordt dus een duel van de voorlopige waarheid daar aan de Kade. Welk vlaggenschip legt succesvol aan na negentig minuten (en een beetje)? En welke raakt er voorlopig uit de koers? Kortom een duel waar de nodige spanning op staat.

 

UVS-TOGB (eerste klasse)

Het jojo-effect van vorig seizoen lijkt nog steeds de wisselvallige prestaties van de mannen van Paul van der Zwaan parten te spelen. Keertje winnen, keertje verliezen. Zo kom je niet waar je uiteindelijk hoopt te komen. Afgelopen zondag ging Uit Vriendschap Saam met 4-2 ten onder bij koploper Nieuwerkerk. Op zich is dat natuurlijk geen schande maar een stuntje zat er echt niet in, zeker niet na een sterke openingsfase die niet werd beloond met een voorsprong. Nu dus weer tijd om drie punten te pakken. TOGB (Tot Ons Genoegen Berkel) lijkt de aangewezen opponent om in de Kikkerpolder de partij weer winnend af te sluiten. Zal het ‘genoegen’ derhalve aan Leidse zijde zijn? Is TOGB de schrik van de 2-6 oorvijg die het vorige week thuis tegen SJC kreeg al te boven? Of kan UVS nog een extra scheutje zout in de Berkelse wonden strooien voor zover die nog niet geheeld zijn? Willen de Leidenaren ook maar enigszins zicht op de subtop houden dan telt alleen de winst. Anders blijven zij vooralsnog een grijze muis in deze voetbaljaargang. En in het blauwwitte kamp heeft men heel wat anders voor ogen in het seizoen waarin het 100-jarige bestaan steeds dichterbij komt.

 

VOORSCHOTEN ’97-DELFT (tweede klasse)

Vier keer niet gewonnen en ook niet verloren na vijf wedstrijden waarin Concordia een nederlaag aan toevoegde. Rekenmeesters komen dan uit op vier punten, de oogst die het team van Mo Bougrine tot op heden binnen haalde. Na vier gelijke spelen waarvan de laatste in de uitwedstrijd bij Excelsior ’20 – ook bepaald geen hoogvlieger, het werd 3-3 – heeft de ploeg slechts twee punten meer dan promovendus en tevens hekkensluiter Foreholte. Bepaald geen marge om je rustig bij te voelen. Dus wacht er op Adegeest werk aan de winkel als subtopper Delft te gast is. Is het personeel van ‘bedrijfsleider’ Bougrine er klaar voor? Klaar om eindelijk eens het zoet der overwinning met volle teugen te genieten? Het wordt zo zoetjes aan tijd toch willen de groen-gelen nu al in een vroeg stadium niet naar onderen moeten turen. Vorig seizoen verloor Voorschoten’97 op eigen veld met 2-4. In Delft ging het aanmerkelijk beter (1-4).