voorbeschouwing vierde klasseDe vierde klasse op zaterdag is tot dusverre op schema. Slechts één wedstrijd moet er nog worden ingehaald en dat zal zaterdag gebeuren. Op zondag is er in de voorgaande weken wel het een en ander afgelast en een deel daarvan staat op het punt om ingehaald te worden. En voorts is er nog een vleugje bekervoetbal. Een iets beknopter overzicht van de aanstaande gebeurtenissen op de regionale velden.

 

ZATERDAG

VV LEIDEN- HAZERSWOUDSE BOYS (COMPETITIE)

VV Leiden won niet meer sinds 5 oktober. Toen werd FC Boshuizen met 2-4 verslagen, maar daarna bleef een overwinning uit in vier opeenvolgende wedstrijden. De ploeg van Maurice Jansen is daardoor weggezakt en bevindt zich zo ongeveer in niemandsland. Ook in het inhaalduel met Hazerswoudse Boys zal het niet meevallen om een driepunter bij te schrijven, want die ploeg doet vooralsnog mee in de titelrace. In een onderling duel werd er j.l. zaterdag wel verloren van Leidsche Boys, maar de zwartwitten boden wel uitstekende tegenstand. Hazerswoudse Boys komt dus voor de tweede keer naar Leiden in één week. Hangende het verweer van SV Wassebaar ten aanzien van de uitsluiting uit de competitie is nog even onduidelijk hoe het zit met de punten of het wegvallen daarvan. Hazerswoudse Boys verloor in elk geval van SV Wassenaar. VV Leiden zou Wassenaar pas medio december ontvangen. Het definitief wegvallen van de SV heeft uiteraard consequenties voor de reguliere stand alsmede voor de strijd in de periodetitel.

 

WOUBRUGGE- POORTUGAAL (BEKER)

Hier gaat het om een bekerwedstrijd. Woubrugge bereikte deze ronde door op 19 oktober j.l. Oudewater te kloppen met 0-2. De opponent die op bezoek komt bij de formatie van Arie van Duijn, Poortugaal, was op eigen veld te sterk voor SCO’63. Poortugaal komt uit in de vierde klasse E en is vijfde, ver achter SC Feyenoord dat in moordend tempo weer terug wil naar de top van het amateurvoetbal nadat de Rotterdammers de zondag inruilden voor de zaterdag als speeldag. UDO is een andere ploeg uit de regio die nog niet uitgebekerd is. De Oegstgeestenaren spelen volgende week dinsdag tegen Moerkapelle. Woubrugge is in competitieverband al lange tijd ongeslagen. De enige nederlaag werd geleden bij SC Wassenaar, maar dat duel is dus in elk geval voor het moment geschrapt.

 

ZONDAG (COMPETITIE)

Na de twee toppers van afgelopen zondag tussen FC Rijnland en UDO enerzijds en GOL Sport en Kickers’69 anderzijds werd er iets meer duidelijk over de onderlinge verhoudingen in de vierde klasse, maar het beeld is toch vooral onoverzichtelijk. Via een inhaalprogramma kan er weer wat meer helderheid komen, maar als we louter op de verliespunten afgaan heeft nu Kickers’69 de beste papieren voor de eerste plaats. De Leimuidenaren overtuigden voor rust bij GOL Sport, maar na de onderbreking kwam de Leidse ploeg sterk terug en verdiende een punt. Die kwam er niet, het werd 1-2 aan de Leidse kade. GOL Sport gaat nu op bezoek bij ASC en dat is qua verliespunten nu de nummer twee, maar in de praktijk vijfde. GOL Sport is nu zesde en dus is ook het komende duel weer van groot belang. Vorig seizoen werd er lustig op los gescoord. ASC won met 4-3. Zoals gezegd is Kickers’69 voor het moment de beste, maar daar kan Leidsche Boys verandering in brengen. De formatie van Richard de Graaf en consorten won weer eens afgelopen zondag en dat ging ten koste van Roodenburg, dit met minimaal verschil: 1-0. Leidsche Boys heeft nu acht punten uit evenveel wedstrijden en neemt de tiende plek in. Het verschil tussen Kickers en Leidsche Boys is acht punten. De echte nummer 1 is FC Rijnland, mede door een zwaarbevochten overwinning op UDO in de voorbije speelronde. De Leidenaren kwamen vaker in actie dan de meeste ploegen, maar de zeventien vergaarde punten zijn in elk geval niet misselijk. Daar kunnen er drie bijkomen wanneer van Roodenburg wordt gewonnen. In Leiden-Noord staan er pas vier punten op de teller, maar toch heeft FC Rijnland maar zeven verliespunten minder. Vorig seizoen was  de ploeg van Ronald Mink met 2-5 te sterk aan de Willem de Zwijgerlaan. In Warmond opent Warmunda, de nummer drie na een overwinning op Altior, de armen voor DoCoS dat steeds verder weg sukkelt. De Leidse ploeg verloor met 3-5 van Bernardus. DoCoS was vorig seizoen een maatje te groot in Warmond: 0-3. UDO tenslotte, ontvangt Zoetermeer.

 

Voor het gemak even de stand van zaken in deze bijzonder onvoorspelbare klasse. Een volledige beeld kan uiteraard worden bewonderd onder het kopje Statistieken.

1 FC Rijnland 9-17 (10)

2 Kickers’69 7-16 (5)

3 Warmunda 8-15 (9)

4 UDO 6-13 (5)

5 ASC 7-13 (8)

6 GOL Sport 7-12 (9)

7 Bernardus 10-12 (18)

8 Zoetermeer 8-10 (14)

9 DoCoS 8-10 (14)

10 Leidsche Boys 8-8 (16)

11 Altior 9-5 (22)

12 Roodenburg 7-4 (17)

(aantal verliespunten)