artikel image Rijnvogels 1(Zaterdag, 1B)- Natuurlijk wilde Rijnvogels de laatste kans op een mogelijke titel – bij een uitglijder van Deltasport – nog met beide handen aangrijpen. Maar het liet deze ultieme mogelijkheid tegen FC ‘s-Gravenzande uit de knuisten glippen. Sterker nog: dankzij twee min of meer (ongewilde) eigen bijdragen hielp Rijnvogels het bepaald niet imponerende team uit het Westland aan de zege. Deltasport maakte een halve misstap bij Voorschoten ’97 (1-1) en dus kan men zich op de Kooltuin gaan opmaken voor de nacompetitie, want het is nauwelijks te veronderstellen dat Deltasport met nog twee wedstrijden voor de boeg (DSVP thuis en Nootdorp uit) niet minimaal één winstpartij kan behalen.

 

Theoretisch is de kans voor de Rijnvogels nog aanwezig, maar slechts een enkele rasoptimist houdt dit voor mogelijk. Zoals de enkeling onder de vele toeschouwers die zag hoe de thuisclub in de eerste helft toch wel enkele behoorlijke mogelijkheden kreeg om de score te openen, al was de eerste – en een zeer spaarzame – mogelijkheid voor de bezoekers, na een snelle uitbraak van Domingo Lopes de Brito. Het bleef bij een waarschuwing. De Vogels, toch wel onder een bepaalde druk van het moeten winnen spelend, namen de meeste initiatieven. Vooral als Thomas Dijk in het spel betrokken werd, moest de stormbal in de Westlandse defensie nogal eens worden gehesen. Maar Steve Escalona en Dennis van Dijk in het centrum bezworen de Katwijkse mogelijkheden.

 

Gravenzande-doelman Danny Koning behoefde zich vooralsnog niet al te veel zorgen te baren want de kopbal van Dijk na een goed opgezette aanval ontbeerde de nodige kracht. Koning had echter alle geluk van de wereld dat hij op de goede plaats stond toen Raymond Baten na één der fraaiste Katwijkse aanvallen het leer op de doellijn nog kon pareren. Het engeltje op de lat zou hem kort voor de rust te hulp schieten toen Mitchel Beijersbergen zijn kopbal op de paal zag belanden. Het was in de cruciale 44e minuut. De bal werd geruimd en bereikte Lopes de Brito, die zich van Stefan Schaafsma ontdeed (ingevallen voor de geblesseerd geraakte Dirk Varkevisser) en helemaal aan de buitenkant van de zestien door de uitgelopen doelman Peter Messemaker – nauwelijks – werd getoucheerd. Toch werd zijn vrije val door de – overigens goed leidende – arbiter Roozeboom gehonoreerd met een strafschop. Daar waar voordien Messemaker nog een vrije trap van Twan van Meerten onschadelijk had gemaakt, moest hij zich gewonnen geven na de elfmetertrap van Danny Bijl, die op goed geluk middendoor raak mikte terwijl de Katwijkse sluitpost een hoek koos. De 0-1 ruststand was derhalve niet conform het spelbeeld.

 

FCR Gra 1-0 resultaatDirect na de thee leken de gastheren orde op zaken te stellen. Een doorgekopte inworp werd door Baten op waarde ingeschat en van dichtbij knikte hij de bal achter een kansloze Koning. De tijd leek rijp om erop en erover te gaan want even hadden de Vogels het. Maar het was jammer genoeg een verkeerde inschatting van clubtopscorer Beijersbergen die met het uitverdedigen een Westlander over het hoofd zag. Deze gunde het kadootje aan Lopes de Brito, 1-2. Met nog meer dan een half uur op de klok had de thuisclub nog voldoende marge om op jacht naar de gelijkmaker en mogelijk méér te gaan. De verdedigingslinie gaf nauwelijks iets weg, maar ondanks de veldmeerderheid stokte het in de opbouw naar goede combinaties. Waren er al een paar te noteren, dan leidden deze in enkele kansrijke situaties niet tot het beoogde rendement. Het gevaar moest voornamelijk komen van hoge ballen voor de pot waar de verdediging van de gasten in de lucht veelal de baas was.

 

FCR-Gra resultaatEen aardige actie van de in het veld gekomen Niels Hogewoning eindige net over het aluminium en een vrije trap van Beijersbergen zoefde er naast. Een op basis van inzet en overwicht verdiende gelijkmaker bleef uit. Beijersbergen trof na een forse uithaal de voeten van doelman Koning. Het waren allemaal momenten op basis van inzet, maar niet als gevolg van zoals eerder in de competitie een uitstraling van macht. Het was nu hopen op. De hoop bleek vals, want de thuisclub slaagde er maar niet in om langszij te komen. Aan de overzijde hing een 1-3 ook niet echt in de lucht, al moesten de roodwitte verdedigers wel alert blijven op een definitieve knock-out. Maar de uiteindelijke 1-2 bleek dit ook al te zijn. Dat deze hard aankwam was na afloop zichtbaar. De ijverige middenvelder Sander van der Horst illustreerde dit het meest tekenend. Gezeten op de grond moest hij door ploeggenoot Carl Krayenoord overeind worden geholpen. Op weg naar de douche. En die zal ongetwijfeld koud zijn geweest.

 

FC Rijnvogels: P. Messemaker, D. Varkevisser (39. S. Schaafsma, 78. C. Krayenoord), J. Zandbergen, E. Schoneveld. W. v. Wijk, P. v.d. Breggen, S. v.d. Horst, R. Baten (61. N. Hogewoning), M. Beijersbergen, B. Mourits, T. Dijk.